دیدبان حقوق بشر در تازهترین گزارش خود از وضعیت حقوق بشری در افغانستان گفته است که گروه طالبان زنان، خبرنگاران و کارمندان رسانهها را به صورت عمدی هدف قرار میدهند.
گزارش دیدبان حقوق بشر که امروز(پنجشنبه، 12 حمل 1400 خورشیدی) منتشر شد پس از مصاحبه با ۴۶ کارمند رسانهها در افغانستان در بازه زمانی پنج ماه(نوامبر 2020 تا مارچ 2020 میلادی) تهیه شده است.
دیدبان حقوق بشر وضعیت زنان، خبرنگاران و کارمندان رسانهها در افغانستان را نگران کننده خوانده و گفته است که از مجموع 46 نفر مصاحبه شونده، 42 تن در ولایتهای کابل، زابل، غور، غزنی، هلمند، قندهار و بادغیس بوده و چهار تن دیگر کشور را ترک کردهاند.
این مصاحبه شوندگان گفته اند که گروه طالبان، زنان، خبرنگاران و کارمندان رسانهها را به صورت مستقیم و عمدی هدف حمله مسلحانه قرار میدهند.
پاتریشیا گاسمن، مسوول بخش آسیای دیدبان حقوق بشر در این مورد گفته است که طالبان این کار را به هدف تضعیف حمایت از جامعه مدنی انجام میدهند.
آقای گاسمن با توجه به در جریان بودن مذاکرات صلح گفته است: در زمانیکه تمامی طرفها برای حمایت از آزادی بیان در افغانستان آینده مذاکره میکنند، افزایش تهدیدها و کشتار پیام ناخوشایندی به رسانههای افغانستان ارسال کرده است.
به گفتهی او، طالبان امیدوارند با خاموش کردن منتقدان از طریق تهدید و خشونت، حمایت از جامعه مدنی را در افغانستان تضعیف کنند.
با آنکه گروه طالبان همواره دست داشتن در کشتار خبرنگاران را رد کرده است، اما طی یک سال گذشته 11 خبرنگار و کارمند رسانهها کشته و 50 خبرنگار دیگر به دلیل تهدیدهای امنیتی از کشور خارج شدهاند.
در همین حال، دیدبان حقوق بشر میگوید فرماندهان و جنگجویان گروه طالبان علیه در مناطق تحت کنترل شان و حتا در شهر کابل انواع مختلف تهدید، ارعاب و خشونت را به کار بردهاند: «فرماندهان و جنگجویان طالبان خبرنگاران در سطح ولسوالیها و حتا در مناطق خارج از کنترلشان به صورت شفاهی و کتبی تهدید میکنند.»
این تهدیدها از سوی کسانی انجام میشود که در مورد محل کار، خانواده و رفتوآمدهای خبرنگاران و کارمندان رسانهها معلومات کافی دارند و با استفاده از این معلومات آنان را مجبور به خودسانسوری و ترک کار شان میکنند.
دیدبان حقوق بشر در گزارش جدیدش تأیید کرده است که بعد از آغاز مذاکرات صلح در قطر، حمله بر خبرنگاران در سراسر افغانستان سیر صعودی داشته است که نگرانیها نسبت به سرنوشت آزادی بیان و رسانهها در روند صلح را نیز افزایش داده است.