نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان (نی) از زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا خواسته است که آزادی بیان و رسانهها در نشست استانبول باید خط قرمز باشد.
نی امروز(یکشنبه، 22 حمل 1400 خورشیدی) با نشر اعلامیهای گفته است که «نی از آقای خلیلزاد رسماً میخواهد تا در نشست استانبول، اصل آزادی بیان و دست آوردهای رسانههای افغانستان را بهعنوان خط قرمز تعریف نموده و از دو طرف مذاکره بخواهد تا به آن احترام بگذارند.»
دفتر نی ابراز نگرانی کرده است که مبادا در گفتوگوهای صلح استانبول آزادی بیان و رسانهها نادیده گرفته شود یا مورد معامله قرار بگیرد.
نی بر حفاظت از آزادی بیان در افغانستان پساصلح تأکید کرده و گفته است که «آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و فعالیت آزاد رسانهها باید در گفتوگوهای صلح استانبول مورد حرمت قرار گیرد زیرا این ارزشها خط قرمز شهروندان و جامعه رسانهای افغانستان میباشد.»
قرار است بهزودی نشستی میان طالبان و حکومت افغانستان در استانبول و بهمنظور پایان دادن به بحران و جنگ 40 ساله در افغانستان برگذار گردد. این نشست به دنبال سلسله نشستهای دوحه که میان گروههای مذاکراتی طالبان و حکومت افغانستان جریان داشت، برگذار میشود. نشستهای دوحه بهنوبۀ خود پس از تفاهم طالبان و آمریکاییها، آغاز شد. آقای زلمی خلیل زاد نمایندۀ وزارت خارجۀ آمریکا، مبتکر تفاهمنامۀ آمریکا و طالبان و متعاقباً نشستهای میان افغانها شناخته میشود. نشست استانبول نیز از طرحهای آقای خلیل زاد پنداشته میشود.
نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان از حکومت و گروه طالبان به عنوان دوجانب گفتوگوهای صلح خواسته است که «نگذارند به دستاوردهای 19 سالهی جامعهی رسانهای افغانستان صدمهای وارد شود.»
نشست استانبول قرار است در آینده نزدیک در ترکیه برگزار شود.
این نشست پس از نشستهای مکرر دوحه و مسکو، سرنوشت یکونیم دهه تلاشهای برای استقرار صلح میان دولت و گروه طالبان را تعیین خواهد کرد.
اما شهروندان افغانستان و نهادهای مدافع حقوق بشر و ساختارهای دموکراتیک نگران استند که مبادا این توافق صلح به قیمت از دست رفتن دستاوردها و ارزشهای دو دهه اخیر از جمله حقوق و آزادی زنان، برابری شهروندی، آزادی بیان و رسانهها تمام شود.
در قانون اساسی کنونی افغانستان آزادی بیان و فعالیتها رسانهها در ماده سی و چهارم از هرگونه تعرض مصئون شناخته شده است.