کمیسیون «حقوق بشر، جامعه مدنی و امور زنان» مجلس نمایندگان و «کاکس پارلمانی زنان» در یک اعلامیه مشتر از گروه طالبان خواستند که اگر میخواهند مردم به تغییر فکری طالبان باورمند شوند، باید مانع فعالیت مکاتب دخترانه نشوند.
ناهید فرید، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر، جامعه مدنی و امور زنان مجلس نمایندگان اعلامیهی مشترک این کمیسیون و کاکس پارلمانی زنان را امروز(دوشنبه، 30 حمل 1400 خورشیدی) در نشست علنی مجلس ایراد کرد.
ناهید فرید پروسه صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان را یک روند تأثیرگذار بر سرنوشت جمعی شهروندان عنوان کرد و گفت که زنان افغانستان روند صلح را منحیث روندی میبینند که در آن به تمام تشویشها و نگرانیهای زنان نقطه پایان گذاشته شود.
خانم فرید تأکید کرد که به نگرانیهای زنان در صورتی نقطه پایان گذاشته میشود که این پروسه، شفاف، همهشمول و با حضور معنادار زنان به پیش برود.
رییس کمیسیون امور زنان زنان مجلس از جامعه جهانی خواست که در این شرایط حساس، زنان افغانستان را تنها نگذارند و برای حفظ ارزشهای حقوق بشری و دستاوردهای مشترک افغانستان و جهان در دو دهه اخیر در کنار زنان افغانستان بایستند.
رهبری کمیسیون امور زنان پیش از این نیز در دیدار با نمایندگان اتحادیه اروپا تأکید کرده بود که جهان باید گروه طالبان را به عنوان بخشی از واقعیت افغانستان بشناسند، نه کل واقعیت؛ چون زنان، جوانان، قربانیان جنگ و اقلیتهایی که تاهنوز در حاشیه سیاست و حکومتداری باقی ماندهاند، باید در پروسه صلح دخیل شوند تا پایداری این روند تضمین گردد.
به تازگی مشاور امنیت ملی امریکا آیندهی افغانستان را غیرقابل تضمین عنوان کرده و به نحوی از احتمال قوی ناپایداری صلح خبر داده است.
کمیسیون امور زنان مجلس نمایندگان و کاکس پارلمانی زنان با ابراز نگرانی از خروج قوای مسلح ناتو از افغانستان و دورنمای ناروشن کشور پس از خروج نیروهای خارجی، این وضعیت را تأسفبار خوانده است.
در اعلامیه مشترک آنها آمده است که خروج بدون قید و شرط امریکا از افغانستان و امضای توافقنامه صلح دوحه میان ایالات متحده و طالبان از امتیازاتی است که به طالبان داده شده، اما متضرر اصلی آن مردم افغانستان بهویژه زنان استند.
با این حال، اما خانم فرید محبوبیت ساختارهای امنیتی افغانستان در میان مردم را قابل توجه دانسته گفت که امکان حاکمیت مجدد طالبان بر کل کشور وجود ندارد چون پس از خروج نیروهای ناتو و امریکا، بازهم طالبان نمیتوانند از طریق جنگ کنترل افغانستان را به دست بگیرند زیرا مردم با تمام توان در کنار نیروهای ملی دفاعی و امنیتی کشور ایستاد خواهند شد.
جک سالیوان، مشاور امنیت ملی امریکا نیز در گفتوگو با شبکه خبری فاکسنیوز گفته است که اگرچه خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان تصمیمی است که گرفته شده و تا 11 سپتامبر به گونه کلی اجرا میشود ولی امریکا همچنان متمرکز به تهدیدهای ناشی از هراسافگنی در این کشور خواهد بود.
با وجود تمام این کشمکشهای سیاسی و جنجالهای گفتمان صلح در کشور، بحث حقوق و آزادی زنان هنوزهم به عنوان یکی از جدیترین داعیههای شهروندان مطرح است.
حق آموزش زنان از ابتداییترین حقوق انسانی و قانونی آنان است که در مناطق تحت کنترل گروه طالبان نقض میشود و هزاران مکتب دخترانه در مناطق مختلف کشور از سوی این گروه بسته شده و اجازه فعالیت ندارند.
براساس آمارهای رسمی، بخاطر تهدیدهای امنیتی از سوی طالبان و عدم رسیدگی از سوی دولت حدود سه میلیون کودک در سراسر کشور از آموزش بازماندهاند که 70 درصد آنان را دختران تشکیل میدهند.