نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان در احزاب چپ افغانستان

  • نیمرخ
  • 7 ثور 1400

مقدمه

اگر نگوییم بخش ناخوانده اما بخش کمتر خوانده شده تاریخ پر فراز و نشیب در آن سال‌های انقلاب و کودتا مربوط به نقش و حضور زنان در احزاب چپ افغانستان است. در هیچ دوره‌ای از تاریخ کشور ما به اندازه دوره حکومت کمونیستی، زنان حضور پر رنگ در عرصه‌های سیاسی نداشته‌اند، هر چند که نمی‌توان فجایع بی‌شمار در آن دوره تاریخ و قتل‌عام‌های دسته‌جمعی صدها هزار شهروند افغانستان را نادیده گرفت. نشریه نیمرخ تلاش دارد تا بی‌طرفانه کارنامه زنان فعال در آن دوره تاریخ را بررسی کند. 

کریمه کشتمند، رئیس حزب دموکراتیک زنان افغانستان

کریمه کشتمند
کریمه کشتمند

کریمه کشتمند همسر سلطان‌علی کشتمند، صدراعظم وقت در حزب دموکراتیک خلق است. کریمه تحصیلاتش را در دانشگاه کابل به اتمام رساند و سپس به عنوان معلم در مکاتب درس می داد. مدتی هم کارمند یونسکو در افغانستان بود. او بعد از انقلاب 7 ثوردر کنار همسرش به فعالیت های سیاسی مشغول شد و به عنوان رئیس حزب دموکراتیک زنان افغانستان منصوب شد. از فعالیت های سیاسی وی اطلاعات بیشتری در دسترس نیست.  

عادله بابا، مسئول روابط بین الملل حزب دموکراتیک زنان افغانستان

عادله بابا
عادله بابا

عادله بابا جمشیدزاد مرید، به گفته خودش از معدود دخترانی بود که در جوانی برای تحصیل به بیروت رفت و در رشته طب مشغول به تحصیل شد و بعد از ازدواج با یک خلبان به افغانستان بازگشت. بعد از مدتی به عنوان مسئول روابط بین المللی حزب دموکراتیک خلق مشغول به کار شد و در اولین قدم ارتباطاتی را با زنان احزاب چپ در ایران برقرار کرد. او در دوره مسئولیتش در سمینارها و کنفرانس های مختلف بین المللی برای شناساندن فعالیت های زنان در حزب دموکراتیک خلق سفر کرد.

فتانه نجیب، زنی در حاشیه سیاست

فتانه نجیب
فتانه نجیب

هر چند فتانه نجیب همسر نجیب الله احمدزی، دبیر کل حزب دموکراتیک خلق افغانستان است که بعدها نجیب خود را رئیس جمهور افغانستان اعلام کرد و فتانه به جایگاه بانوی اول افغانستان رسید اما با وجود موقعیت های بلندی که در عرصه سیاست داشت اما همواره از او به عنوان زنی در حاشیه سیاست یاد می شود.

ثریا پرلیکا، رئیس حزبی که زندانی شد

ثریا پرلیکا
ثریا پرلیکا

ثریا پرلیکا فارغ التحصیل از رشته اقتصاد بود و همزمان با پیروزی کودتاچیان در هفت ثور به عنوان رئیس سازمان دموکراتیک زنان افغانستان فعالیت ‌کرد، او سپس به دلایل نامعلومی مورد سوءظن رهبران حزب واقع شد و به مدت 18 ماه در زندان پلچرخی زندانی و شکنجه شد اما پس از آزادی از زندان دوباره در سمت رئیس حزب منصوب شد. او در سال 1362 رئیس سازمان هلال احمر افغانستان مقرر شد و تا سقوط حکومت چپ‌گرای افغانستان به فعالیتش ادامه داد. در سال 2003 اتحادیه زنان افغانستان را تاسیس کرد و بعدها عضو لویه جرگه تدوین قانون اساسی افغانستان بود.

همچنان بخوانید

شاهد عینی یک دهه پس از هفت ثور

شاهد عینی یک دهه پس از هفت ثور

9 جدی 1400
از بیتلی تا برقع؛ نقش زنان در هفت و هشت ثور

از بیتلی تا برقع؛ نقش زنان در هفت و هشت ثور

7 ثور 1400

آناهیتا راتب‌زاد، از طبابت تا بنیان‌گذاری حزب دموکراتیک زنان

آناهیتا راتب‌زاد
آناهیتا راتب‌زاد

 آناهیتا راتب‌زاد از مدرسه پرستاری شیکاگو فارغ التحصیل شد و سپس در رشته پزشکی دانشگاه طبی کابل تحصیل کرد. خانم راتب اولین زن سیاستمدار افغانستان بود که در سال ۱۳۴۳ نامزد حزب دموکراتیک خلق افغانستان در دوره دوازدهم به شورای ملی افغانستان راه یافت. آناهیتا سازمان دموکراتیک زنان افغانستان را بنیاد نهاد. او در دوره‌ی ببرک کارمل مسئولیت وزارت معارف را نیز به عهده داشت. پس از کودتای هفتم ثور خانم راتب‌زاد به عنوان عضو شورای انقلابی افغانستان مقرر شد. در سال ۱۹۸۱، عضو دفتر سیاسی حزب دمکراتیک خلق شد. آناهیتا راتب‌زاد در اواخر سال‌های فعالیتش رئیس سازمان صلح و همبستگی نیز گردید.

معصومه عصمتی، تحصیلکرده امریکا و وزیر تعلیم و تربیه

معصومه عصمتی وردک
معصومه عصمتی وردک

معصومه عصمتی وردک ماستری خود را از کالج ملی ایالت شیکاگوی امریکا گرفت و بعد از بازگشت به وطن به عنوان مدیر لیسه زرغونه مشغول به کار شد. او قبل از کودتای هفت ثور علاوه بر کار در معارف افغانستان در انتخابات پارلمانی به عنوان نماینده مردم قندهار انتخاب شد و  مدتی هم به عنوان عضو کمیسیون مشورتی قانون اساسی کار کرد. بعد از کودتا، معصومه دوباره برای تدریس به مکاتب بازگشت اما بعد از خروج نیروهای شوروی سابق در طرح آشتی ملی شرکت کرد و به عنوان وزیر تعلیم و تربیه در کابینه نجیب الله احمدزی منصوب شد. بعد از شکست طرح آشتی ملی مدتی هم به عنوان عضو اکادمی علوم افغانستان به کارهای پژوهشی مشغول شد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: هفت ثور
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 4

  1. زرینه زابل says:
    2 سال پیش

    خانم روشنیان عزیز
    من انتظار داشتم در برگه های نشریه شما مطالب موثقی درباره رویداد های با اهمیت کشور از آن شما 7 و 8 ثور بخوانم. ولی با تاسف که نه تنها حوادث که حتی نام های افراد نا درست درج گردیده و افراد انبوه دروغ و جهل را به عنوان تاریخ به خورد مردم میدهند. کافی است که شما روی انترنت سریچ کنید و ببینید که خانم معصومه عصمتی وردک کی بوده؟ یا حزبی به نام سازمان دموکراتیک وجود نداشته و آن “سازمان دموکراتیک زنان افغانستان “بوده. خانم محبوبه سراج ادعای عضویت در حزب چپ میکند؟؟؟
    من فکر می کنم این مسایل جدن به حیثیت نشریه شما صدمه میزند و در عین حال میشود از آن جلوگیری کرد
    با مهر
    زرینه زابل

    پاسخ
  2. Sophia omar says:
    1 سال پیش

    من نوشته هایی که دد این صفحه نوشته سرتا پا خواندم. نمیخواهم بگویم دروغ محض است چون در بعضی موارد از نقش و تغییرات اجتماعی که از فعالیت زنان ناشی شده جملات و کلماتی از ان به کار برده و ذکر شده. معلومات خانم سراج را قصه واهی و اغراق امیز یافتم. امیدوارم خود را جز مبارزات زنان تا سرحدی که با اکبر خیبر صحبت نموده قلمداد نکند. آیا کسی از خانم سراج در داخل سازمان زنان گروه خلق و یا پرچم خاطره، نام ، فعالیت و کاری را که او کرده باشد بیاد دارند؟ من مخالف کمونیستان مبارزه کرده ام و بهای انرا هم پرداخته ام مگر زنان که در هر دو گروپ خلق و پرچم فعالیت کردند ، فعالیت شان را نمیتوان نادیده گرفت و بسیار ظالمانه است که خانمی که به خاطر موقعیت فامیلی اش زندان رفت ، نام و فعالیت زنان که به نمایندگی از حزب خلق و پرچم به اصطلاح خود شان مبارزه کرده اند چور و خود را مبارز نشان دهد. خانم سراج در ناز و نعمت در افغانستان زندگی کرد ، به خاطر پیوند نزدیک قومی به خاندان سلطنتی نه فعالیت سیاسی اش به زندان رفت و بعدا هم با ناز و نعمت در غرب / امریکا زندگی نمود. در هنگام مساعد شدن چور نام و قدرت و پول سر و کله اش ظاهر شد و حتی درین اواخر از چلینج دادن به ملا برادر غربی ها و مخالفان امارت او را بیشتر ناز و نوازش دادند و به شهرت رسانیدند. از لحاظ گپ و سخنان کلان می‌توان او را با عطا محمد نور مقایسه کرد. زنان کمونیست و فعالان هر دو جناح خلق و پرچم شناخته شده و به همه معلوم است. خانم سراج نباید حقوق لیدران اناث خلق و پرچم را با ادعا های بیجای شان مکدر سازند.

    پاسخ
  3. صوفیه عمر says:
    1 سال پیش

    لطفا نوشته مرا در مورد خانم سراج باطل نسازید. واقعیت است.

    پاسخ
  4. صوفیه عمر says:
    1 سال پیش

    من معلومات قبلا نوشتم و فرستادم ، نمیخواهم تکراری بنویسم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
گزارش

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

9 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
فاطمه نیوشا - مهاجرت
هزار و یک شب

رویای معلمی و کابوس آوارگی

8 حمل 1402

پس از مدتی امتحان آزاد دادم و در بست معلمی کامیاب شدم. شغل معلمی یکی از آرزوهای دایمی‌ام بود. قبلا هر وقتی که معلم داخل صنف ما می‌آمد و تدریس می‌کرد، با خود می‌گفتم ایکاش روزی برسد...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00