گروه طالبان و ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان به تازگی به طور همزمان به رسانهها هشدار دادهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان امروز(چهارشنبه، 15 ثور 1400 خورشیدی) در یک رشته توییت نوشته است: «از چند روز بدینسو ما شاهد پروپاگند و نشرات یک جانبه بعضی رسانه ها استیم. در عقب این نوع نشرات استخبارات (امنیت ملی) اداره کابل مستقیما دست دارد. رسانه ها باید متوجه باشند، بی طرفی خود را حفظ کنند و درین شرائط حساس کشور، به وسیله پروپاگند اداره کابل تبدیل نشوند. در صورت نشر خبرهای کاذب و معلومات نادرست ازطرف رسانه ها و خبرنگاران، می تواند بی طرفی انها جدا تحت سوال قرار گیرد، در صورت دوام همچو کار، مسئولیت اقدامات بعدی به مسئولین و کارمندان رسانه بر خواهد گشت.»
همزمان با این، احمدضیا سراج، رییس عمومی امنیت ملی کشور در صحبتهایش در پارلمان گفته است که «تعدادی از خبرنگاران و تحلیلگران به نفع طالبان عمل میکنند. ما مجبور هستیم با چنین افرادی برخورد نماییم.»
در همین حال، نی یا نهاد حمایتکنندۀ رسانههای آزاد افغانستان با ابراز نگرانی از همزمانی این دو هشدار گفته است: «از همزمانی این دو هشدار چنین برداشت میکند که وضعیت رسانهها و آزادی بیان در افغانستان هرروز محدودتر میشود.»
از دید نی، طرفهای درگیر بدون در نظر گرفتن قوانین ملی و بینالمللی به هشدار رسانهها پرداخته و این قوانین را نقض میکنند. بیان چنین هشدارهایی میتواند باعث خلق ترس و رعب در میان جامعه رسانهای افغانستان شود.
در اعلامیهای که امروز از سوی نی منتشر شد، آمده است: طالبان باید بدانند که رسانههای افغانستان مستقل و بر مبنی قانون نافذ رسانههای کشور عمل میکنند. هیچ نیرویی نمیتواند رسانههای افغانستان را بهعنوان ابزار استخباراتی استفاده نماید.
دفتر نی تأکید کرده است که «رییس عمومی امنیت ملی باید بداند در چنین شرایطی نه به نفع نظام و نه به نفع فرایند صلح است که رسانهها را محدود بسازند. اگر آقای سراج سندی مبنی بر غیرقانونی عمل کردن کدام رسانه و یا خبرنگاری در دست دارد باید بر مبنی قانون با آنها عمل نماید.»
به باور این نهاد حامی رسانهها، هشدارها از هر جانبی که باشد آزادی بیان را محدود کرده و خلاف منافع مردم افغانستان محسوب میگردد.
نی از دولت خواسته است که باید زمینه اطمینان خاطر رسانهها را در چنین شرایطی به میان آورد تا اطلاعرسانی در این شرایط حساس به وجه احسن از سوی رسانهها صورت گیرد و طالبان نیز بهعنوان طرف منازعه در افغانستان باید پابند قوانین بینالمللی جنگ باشند که در آن تهدید رسانهها جرم شمرده میشود.
این در حالیست که روز گذشته دفتر نی در گزارش سالانهاش از افزایش 23 درصدی خشونت با خبرنگاران خبر داد. براساس گزارش جدید نهاد نی، از سوم ماه می 2020 میلادی تا سوم ماه می 2021 میلادی 113 قضیه خشونت با خبرنگاران در کشور به ثبت رسیده که نسبت به زمان مشابه آن در سالهای 2019-2020 حدود 23 درصد افزایش را نشان میدهد.
پیش از این نیز بارها مراکز رسانهها هدف حمله قرار گرفته و در سال 1394 گروه طالبان تلویزیونهای یک و طلوع را که در کابل فعالیت دارند «استخباراتی» خوانده تهدید کرده بودند.
طی دو روز گذشته به مناسبت سوم می، روز جهانی آزادی رسانهها سازمان گزارشگران بدون مرز، مرکز حمایت از زنان ژورنالیست افغانستان و کمیسیون مستقل حقوق بشر از محدودیتها و افزایش تهدیدهای امنیتی بر جان خبرنگاران ابراز نگرانی نموده از طرفهای درگیر خواستهاند که رسانهها و خبرنگاران را به عنوان نیروی بیطرف بشناسند و هدف قرار ندهند. اما حمله به جان خبرنگاران طی دوازده ماه گذشته 16 قربانی گرفته است.