نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

بررسی خلاء قانونی حمایت از زنان در دوره قاعدگی

  • نیمرخ
  • 8 جوزا 1400

در چند سال اخیر در برخی از کشورهای جهان به شرایط خاص در دوره قاعدگی توجه صورت گرفته است و در صدور احکام جزایی برخی کشورها به وضعیت خاص زنان در این دوره پر تنش (قاعدگی) توجه می‌شود. در این میان برخی از کشورها نیز مرخصی قاعدگی را برای زنان شاغل در بیرون از خانه در نظر گرفته‌اند که اختلاف نظر بسیاری در میان مدافعان حقوق زنان درباره حق مرخصی قاعدگی در جریان است. برای فهم حقوقی این موضوع و احکام حقوقی درباره زنان و دوره پریود، گفتگویی با مهری رضایی، دکترای حقوق بین‌الملل و استاد دانشگاه انجام داده‌ایم. 

به نظر شما نگاه قانون و قانون‌گذار در مورد این دوره متفاوت بیولوژیکی زنان چگونه است؟

در قوانین افغانستان تا جای که من کار حقوقی کرده ام و با قوانین سر و کار داشته ام، افغانستان هیچ قانون و قاعده‎ی حمایتی از زنان در زمان قاعدگی ندارد. متاسفانه و فقط در فقه می توانیم قوانین و احکام در دوره قاعدگی را ببینیم. اینکه چه اعمالی در دوره قاعدگی بر زن حرام است، تنها مورد حمایت کننده این است که در زمان قاعدگی مرد نمی‎تواند به زن نزدیک شود، این مورد حرام پنداشته شده است. اما من در قوانین افغانستان هیچ مطلبی راجع به حمایت از زنان و حق زنان در دوره قاعدگی ندیده‌ام. تعدادی از زنانی را که فعال در زمینه حقوق زنان هستند، هم بر این مسئله تاکید داشتند که ما هیچ قانونی در مورد زنان یا حقوق زنان و یا حمایت از زنان در دوران قاعدگی نداریم. این یک خلاء قانونی بسیار بزرگ است، با توجه به اینکه قوانین ما به لحاظ حمایت از زنان و همچنین قوانین حقوق بشری که دولت افغانستان به آن پیوسته یا قوانینی که در مورد منع خشونت علیه زنان داریم، اینها تقریبا به نیازهای زنان توجه کرده است. اما نیاز است که فعالین مدنی، حقوق بشری و حقوق زن، دادخواهی کنند، برای اینکه ما قانون و مقرره برای حمایت از زنان در دوران قاعدگی داشته باشیم.

آیا این درست است که بگوییم بیشتر دعواها و خشونت های خانگی در دوره قاعدگی زنان اتفاق می‌افتد؟

تجربه‌های خودم به عنوان یک زن و دوستانم این است که؛ زنان در زمان قاعدگی به لحاظ روحی و روانی در برخورد با اطرافیان، کنترل عصبیش را بیشتر اوقات از دست می‌دهد. خیلی عصبی است عصبی بودن توام با افسردگی و بیشتر دعواها در محل کار و خانواده در برخورد با دیگران در همین زمان قاعدگی صورت می‌گیرد و اگر قانون حمایتی داشته باشیم، تصمیماتی که زنان در این دوران می‌گیرند یا برخوردهای تند و اعمال خشونت‌آمیزی در این دوران صورت می‎گیرد. اگر به این توجه شود که بخاطر شرایط روحی و روانی خاص زن در زمان قاعدگی است و این کاملا طبیعی و بیولوژیکی است. اگر این درک در جامعه حاصل شود و ما قانون حمایت کننده در این مورد داشته باشیم، شاهد تغییرات در بسیاری از تصمیم‌گیری‌های محاکم با توجه به این وضعیت زنان می‌شود، به طور مثال زن در زمان پریودی کاری انجام می‌دهد یا یک جرم را مرتکب می شود، در چنین وضعی اگر حالت روانی زن در دوره پریود را در صدور حکم جزایی در نظر بگیرند، خیلی به جا و درست است. یک زن هم در زمان قاعدگی در بسیاری موارد می‌توان گفت که کنترول بر اعصاب و احساساتش تقریبا بدست خودش نیست، اگر پرخاشگری صورت می‌گیرد، حتمن به دلیل شرایط خاصش است. و اگر ما قانون داشته باشیم، بسیاری از مشکلات زنان در این مورد حل می‌شود. فرض کنید اگر زنی در زمان قاعدگی در محل کارش دعوا کند یا در جلسه و تصمیمگیری نهایی کاری را انجام بدهد، اگر در حالت عادی بود، چنین کاری را انجام نمی‌داد. باید همه‎ی این‌ها مورد توجه قرار گیرد، اما تا حال در افغانستان در هیچ محکمه‎ای شرایط خاص روحی زنان در دوره قاعدگی مورد توجه قرار نگرفته است.

آیا ما نمونه‌هایی از کشورهای دیگر داریم که به این دوره مشخص از زندگی زن و الزامات این دوره در قوانین خود توجه کرده باشد؟

در برخی از کشورها به وضعیت روحی و روانی زن در این دوران توجه کردند و قوانین حمایتی را وضع کردند که در این زمان اگر زن جرمی را مرتکب می‌شود یا مثلا اعمال خشونتی را انجام می‌دهد و پرخاشگری می‌کند، برایش جرم محسوب نمی‌شود. مطرح کردن این قضیه در جامعه و آگاهی‌دهی به جامعه در قوانین حمایتی‌شان ذکر شده است. البته همه می‌دانند که بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی دارای چنین قانونی است که از زن حمایت می‌کند. اگر زنی در زمان پریود چنانچه مرتکب جرم، خشونت، پرخاشگری و خطا می‌شود به وضعیت زن در زمان قاعدگی توجه می‌شود. آن مجازاتی را که در حالت عادی برای زن مجرم در نظر گرفته می‌شود، در این دوران کمتر مد نظر می‌گیرد.

اما در افغانستان در هیچ محکمه‎ای توجه به وضعیت روحی و روانی زن در زمان قاعدگی نمی‌شود و حکم بر علیه زنی که در زمان قاعدگی جرم را مرتکب شده همان است برای زنی که در حالت عادی و مرتکب شده است، متاسفانه این خیلی خیلی ناعادلانه است.

همچنان بخوانید

روز جهانی دختر و سه معضل بزرگ دختران در افغانستان

روز جهانی دختر و سه معضل بزرگ دختران در افغانستان

13 دلو 1401
بهترین راه برای شکستن تابوی قاعدگی آموزش است

بهترین راه برای شکستن تابوی قاعدگی آموزش است

8 جوزا 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: پریودقاعدگیقاعدگی تابو نیست
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN