برای اولین بار گروهی از بانوان فعال در عرصه جامعه مدنی و حقوق زنان، به مناسبت بیست و هشتم ماه می یا روز جهانی بهداشت قاعدگی در شهر کابل کارزار آگاهیدهی را با شعار «قاعدگی تابو نیست» راهاندازی کردهاند. آنها میخواهند به دو مکتب دخترانه و دو مکتب پسرانه برای اطلاع رسانی و پایان شرم و ننگ قاعدگی بروند تا فرهنگ سازی را از مکاتب آغاز کنند.
«قاعدگی تابو نیست» کارزار دوامدار
مسئولان برگزار کننده این کارزار میگویند که کارزار «قاعدگی تابو نیست» یک برنامه دوامدار است که در کابل و ولایات کشور با هدف آگاهیدهی در مورد قاعدگی ادامه خواهد یافت. آنها در این کارزار به شماری از مکاتب دخترانه و پسرانه در شهر کابل رفته و برای دختران و پسران دانشآموز در مورد چیستی قاعدگی یا پریود آگاهی میدهند.
این بانوان روز دوشنبه 24می، در نخستین روز کارزار “قاعدگیتابو نیست” به مکتب علامه قاری نیک محمد واقع در ناحیه هفدهم شهر کابل رفتند و به دانشآموزان نوار بهداشتی توزیع کردند.
فریحه ایثار عضو این کارزار به نیمرخ میگوید: متاسفانه به دلیل سطح پایین آگاهی در مورد قاعدگی در جامعه، مردم با این حالت طبیعی زنان به عنوان یک تابو برخورد میکنند و از حرف زدن در این مورد احساس شرم میکنند. این شرمپنداری سبب شده است که سطح آگاهی عمومی در مورد قاعدگی یا پریود در جامعه افزایش نیابد. فقدان آگاهی سبب میشود که قاعدگی در بسیاری موارد به اشتباه به عنوان یک بیماری فهمیده شود. در حالی که قاعدگی بیماری نیست. یک اتفاق طبیعی در بدن زن است که ماهی یک بار رخ میدهد.
به باور شکریه مشعل عضو دیگر این کارزار میگوید: «هر چه آگاهی جمعی در مورد قاعدگی بیشتر شود، به همان میزان بر زندگی اجتماعی و سلامت فیزیکی و روانی زنان و دختران تاثیر مثبت میگذارد. از همین رو او آگاهیدهی در مورد قاعدگی را یک مبارزه جدی علیه جهل و تابو انگاری اجتماعی میداند.»
یک روز رخصت برای پریود
انیسه دقیق سر معلم مکتب علامه قاری نیک محمد میگوید که اولین بار است که چنین برنامه آگاهیدهی مهم و تاثیر گزار بر زندگی دختران را شاهد است. او ضمن تاکید بر این که تاهنوز اکثریت برخوردها و قضاوتها نسبت به قاعدگی با شرم و ننگ به همراه بوده است اما برای تغییر آوردن در سطح فهم و درک عمومی نیاز به کار و آگاهیدهی مستمر دارد.
بگفته وی، هر دانشآموز و معلمی که بعد از این پریود شود، حق دارد روز اول دوره قاعدگیشان را رخصت باشد و بدون احساس شرم، اداره مکتب را در جریان بگذارد و یک روز را رخصت باشد.
سایمه یکی از معلمین مکتب علامه قاری نیک محمد با تاکید بر اهمیت آگاهیدهی در مورد قاعدگی اذعان میکند که به دلیل حساسیت دوره قاعدگی به ویژه برای دختران نوجوان که برای بار اول این پدیده طبیعی را تجربه میکنند، فهمیدن در مورد قاعدگی مهم است. به میزانی که یک دختر نوجوان در این مورد بیشتر بفهمد، هم از نظر بهداشتی میتواند مراقب خود باشد و هم از نگاه روانی میتواند با این اتفاق به سادگی کنار بیایند.
۲۸ ماه می؛ روزجهانیبهداشتقاعدگی یا پریود است. از سال 2014 به این سو در اکثریت از کشورهای جهان، زنان و نهادهای مدنی حامی بهداشت و سلامت زنان، در این روز برنامههای آگاهیدهی راه اندازی میکنند و به زنان و دختران جوان در مورد قاعدگی یا پریود آگاهی میدهند.