در ده ولسوالی کاروبار اقتصادی زنان خوابید

مسئولان برنامه ملی توسعه اقتصاد روستایی میگویند پس از افزایش جنگ و سقوط برخی از ولسوالیها به دست گروه طالبان، فعالیت این برنامه در ده ولسوالی کشور متوقف شده است.
این برنامه به کمک بانک جهانی زمینههای رشد اقتصادی برای 500 هزار زن را در سراسر کشور فراهم کرده بود. حالا مسئولان این برنامه میگویند که بخاطر تشدید جنگ فعالیت این برنامه در هفت ولایت، محدود شده و کارمندان آن محل کارشان را ترک کردهاند.
از طریق برنامه ملی توسعه اقتصاد روستایی که بیشتر مستفیدشوندگان آن زنان هستند، زمینه فعالیت زنان در بخشهای فارمهای زراعتی، شبکههای تولید و پروسس لبنیات، دامداری و صنایع دستی فراهم میکند. تاکنون 15 هزار زن به صورت مستقیم صاحب کاروبار شخصی شدهاند.
به گفتهی لطیفه مجیدی، رییس اجرایی برنامه ملی توسعه اقتصاد روستایی وزارت امور زنان، بانوان توانستهاند با استفاده از این فرصت محصولات شان را در نمایشگاهها و بازار ملی و منطقهای برسانند، اما با گسترش جنگ این فعالیتهای اقتصادی زنان آسیب دیده است.
بلخ؛ بازگشت شلاق

فرهاد عظیمی، والی بلخ به تاریخ شانزدهم سرطان در یک نشست خبری اعلام کرد: «در مناطقی که به تازگی تحت تصرف طالبان درآمده است جنگجویان این گروه زنان را شلاق میزنند.»
آقای عظیمی گفت، مردم شکایت دارند که «در ولسوالی بلخ ولایت بلخ زنان توسط طالبان شلاق زده میشوند و طالبان همان قانونی را بر مردم تطبیق میکنند که بیست سال قبل در زمان حاکمیت رژیم امارت اسلامی داشتند.»
فاریاب؛ حضور زن در محفل سازوسرود ممنوع!

آقمحمد نوری، عضو شورای ولایتی فاریاب به رسانهها گفته است: «در تازهترین حکم طالبان که در ولسوالیهای چهارگانه اندخوی در فاریاب منتشر شده آمده است که زنان نمیتوانند بدون محرم شرعی به بیرون از خانه بروند و در محفلهای عروسی که در آن سازوسرود باشد، نباید کسی شرکت کند.»
تخار؛ نکاح اجباری زنان

دهها تن از باشندگان ولایت تخار مقیم کابل در یک تجمع اعتراضی نسبت به وضعیت نامناسب زنان در مناطق تحت کنترل طالبان ابراز نگرانی کردند.
این معترضان هشدار دادند که زنان در تخار در معرض خشونت حاد و تجاوز جنسی قرار دارند؛ زیرا گروه طالبان به خانوادهها اعلام کرده که هر خانواده یک دختر شان را به نکاح جنگجویان گروه طالبان درآورند.
جوزجان؛ مکتب رفتن دختران ممنوع!

شماری از خانوادههایی که از ولسوالی آقچهی ولایت جوزجان از ترس کشته شدن به دست طالبان فراری شده و به شهر شبرغان، مرکز این ولایت پناه آوردهاند، از محدودیتهای طالبان بر زنان شکایت دارند.
برخی از این خانوادهها به رسانهها گفتهاند که جنگجویان گروه طالبان در آقچه، از طریق بلندگوهای مساجد گشتوگذار زنان بدون محرم (همراه مرد از اعضای خانواده) را منع کرده و مکتب رفتن دختران را نیز ممنوع اعلام کردند.
صدای زنان در معرض خاموشی

در ولایتهای شمال و شمالشرقی کشور فعالیت 20 رسانه مستقل مختل شده که رادیو همصدا در تخار نمونهای از آنهاست.
رادیو همصدا آخرین پایگاه اعتراضی زنان در تخار است. سیمین حسینی، رییس رادیو همصدا به تازگی اعلام کرده است که وضعیت رسانهها در شهر تالقان، مرکز این ولایت خوب نیست، نشرات برنامههای روزمرهی رادیو همصدا متوقف شده و کارمندان این رسانه زنانه خانهنشین شدهاند. استدیوی این رادیوی محلی هنوز فعال است، مردم در شهر تالقان و ولسوالیهای تخار صدای زنان را از طریق امواج این رادیو میشنوند ولی همه برنامههایی است که پیش از حضور طالبان در تخار ضبط و تولید شده بود.
غور؛ خیزش مسلحانهی زنان علیه طالبان

این روزها که تعداد محدودی از ولسوالیهای ولایت غور بخاطر خیزشهای مردمی و تلاش نیروهای امنیتی، از هجوم طالبان در امان مانده، صدها زن در واکنش به افزایش جنگ و کشتار افراد ملکی از سوی گروه طالبان در مرکز این ولایت مسلح شدهاند.
دفتر مطبوعاتی مقام ولایت غور به تاریخ سیزدهم سرطان با نشر تصاویری از یک گردهمایی اعتراضی زنان خبر داد که صدها زن علیه طالبان سلاح برداشتهاند. در نوارهای ویدیویی این اعتراض دیده میشود که صدها تن از زنان جوان و میانسال در شهر فیروزکوه، مرکز ولایت غور با حمل اسلحه به طالبان هشدار میدهند که مردم غور (زن و مرد) در کنار نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان علیه طالبان میرزمند و «بازگشت حکومت شلاق و دورهی تاریک طالبان» را اجازه نخواهند داد.