نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان در كجاى سیاست افغانستان قرار دارند؟

  • نیمرخ
  • 22 سرطان 1400

نویسنده: برشنا عزت‌یار

دانستن اصل و جایگاه هر فرد اعم مرد و زن امری مهم در عرصه پیشرفت دولت است. زنان افغانستان به عنوان یک بخش همیشه محروم در تاریخ کشور با فراز و نشیب‌های بسیاری مواجه هستند. از آنجایی که زنان و مردان دو شهروند یک جامعه هستند و در ترقی و آبادی افغانستان از نقش یکسان برخوردار هستند، بنابراین باید به این مسئله پرداخت که زنان در کجای سیاست افغانستان قرار دارند و نقششان در جامعه چگونه باید باشد.

اگر کشور را به مثابه یک انسان در نظر گیریم، زنان و مردان دو دست‌های انسان به حساب می‌آید که بدون هر کدام از این دو نمی‌توان امور را به راحتی و به طور بایدی پیش برد. برای رفاه و جلوگیری از ضیاء وقت به هر دو دست نیاز است.

همین‌گونه اگر زنان از نقش و جایگاه‌شان به عنوان یک شهروند کشور آگاهی نداشته باشند، نمی‌توانند در امور سیاسی اشتراک داشته باشند و چنانکه از امور سیاسی آگاهی نداشته باشند مرحله رسیدن یک کشور به سوی خودکفایی ترقی و پیشرفت طولانی‌تر خواهد بود.

قرار معلوم زنان در هشت سال گذشته با موانع و محدوديت‌هاى زيادى در عرصه‎هاى اجتماعى و روزمرگى مواجه هستند و همواره در مسير پيشرفت به عقب رانده شده‌اند كه خود ضايعه بزرگي است براى دولت افغانستان. طبق آمار رسمی حدود نیمی از جمعیت افغانستان را زنان تشکیل می‌دهند، در حالیکه میزان حضور زنان در مشاغل دولتی کمتر از یک سوم برآورد شده است.

با این حال زنان افغانستان از مسير آغاز و بالخصوص پيش از ورود طالبان نقش زيادى در پيشرفت افغانستان آن زمان داشتند.

زنانی که به شهرت رسیده‌اند و از جایگاه مردمی برخوردارند و زنانى كه مخلصانه براى حقوقشان مي‌كوشند ولى هنوز رسانه‌ای نشدند، هر کدام از جمله زنانی هستند که در مسیر شکوفایی افغانستان نقش والایی دارند.

«در تحقیقی که در سازمان حقوق بشر و دموکراسی افغانستان به نام «حقوق زنان از نگاه مردان منتشر شده» نشان می‌دهد که به دلیل افزایش نهادهای اسلام‌گرا و بیشتر شدن مدارس دینی خارج از کنترول دولت، مشارکت زنان در اجتماع با چالش‌های زیادی روبرو شده است. این بررسی که حاصل دو سال تحقیق و مصاحبه با تعداد ۳۹۰۰ مرد در 4 شهر افغانستان شامل کابل، هرات، بامیان، بلخ، ننگرهار می‌شود، نشان می‌دهد که برخورد مردان نسبت به زنان بدبینانه، پرخاشگرانه و سرکوب‌گرایانه است.»

شوربختانه مردان در بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها در بُعد کوچک (مسایل مربوط به کانون خانواده) و در بُعد بزرگتر (مسایل مربوط به سیاست و دولت‌داری) حرف اول را می‌زنند و زنان را مبدل به جنس دوم کرده‌اند. این روند که از زمان ورود طالبان گسترده‌تر شده سبب گردیده است که توانایی‌های زنان به حاشیه رانده شود. با این حال وضعیت زنان بعد از ایجاد اداره موقت و تاسیس حکومت جدید تا سال‌های ۲۰۰۸ رو به بهبودی بود، با وجود آن رشد گروه‌های محافظه‌کار دینی و فعال شدن شبکه‌های تندرو پیشرفت‌های زنان را ضعیف کرده است.

از دید خوش‌بینانه، زنان در دو سال اخیر توانستند حضورشان را در جامعه نشان دهند و صدایشان را بُلند کنند.

همچنان بخوانید

زنان و قانونگذاری در جامعه مردسالار طی یک قرن گذشته

زنان و قانونگذاری در جامعه مردسالار طی یک قرن گذشته

16 حوت 1401
جاسیندا آردرن

کناره‌گیری جاسیندا آردرن و چالش‌های زنان قدرتمند

8 دلو 1401

نقش نهادها و وزارتخانه‌های مربوطه در این راستا همچنان ضعیف به نظر می‌رسد. اکنون در افغانستان وزارت امور زنان به طور مشخص درباره مشکلات زنان کار می‌کند. قسمتی از بودجه دولت به این وزارت اختصاص داده شده است و دارای ساختار اعضا و کارمندان است. به دور از آنچه که توقع می‌رود کارکردهای این وزارت اندک بوده و نقش آنچنانی در وضع زنان ندارد. مرکز آن در کابل بوده و به دلیل ناامنی و وجود گروه‌های افراطی و زن‌ستیز در ولایات نمایندگی نداشته و حتی گاهی از کنترول به مرکز هم ضعیف به نظر می‌رسند.

مریم (نام مستعار) برعکس آنچه که زنان تصور می‌کنند، این وزارت کارهای بی‌شماری را برای زنان افغانستان انجام داده است؛ وی می‌گوید: «باور مردم بر این است که وزارت امور زنان بی‌کفایت و ناکارا است ولی در کنار جمعی که بی‌مصرف هستند، جمعی از زنان وجود دارد که خستگی‌ناپذیرند و برای حقوق هم‌نوعان خود می‌کوشند؛ از جمله کارکردهایشان می‌توان به مساله رسیدگی به زنانی که در زندان‌های پلچرخی از سوی گروه‌های متفاوت به شمول مسئولان زندان‌ها و طالبان مورد اذیت و تجاوز جنسی قرار می‌گرفتند، اشاره کرد. جمعی از زنان با مقامات مربوطه به کمک نهادهای حقوقی گفتگو کردند تا بتوانند جلو این عمل را گیرند.»

بدون وزارت امور زنان، نهادها و سازمان‌هایی که در این راستا کار می‌کنند، تعدادشان بسیار است، چند مهم آن میشود از:سازمان دموکراتیک زنان افغانستان، توانمندسازی زنان افغان، زنان متشبث، کمیته مشارکت سیاسی زنان افغان، شبکه زنان افغان، اتحادیه برابری زنان افغانستان، کمپاین ۵۰ درصد زنان جوان برای تغییر، جمعیت انقلابی زنان، افغان راوا … اشاره کرد. ولی آنچه که به عنوان دستاوردها نشان داده می‌شود با آنچه که در عمل وجود دارد، تفاوت بسیاری دارد. با این که بودجه‌های گزافی از سوی دولت‌های خارجی و سازمان‌های حقوق بشری تحت نام کمک به زنان افغانستان به حکومت داده می‌شود. تغییر مشخصی در وضع زنان روستایی و حتی در بسیاری موارد زنان در مرکز شهرها نیاورده است. جای نگرانی است که در این اواخر بی‌اعتمادی‌های به میان آمده باعث شده با کمبود کمک‎ها مواجه شویم.

نزدیک به یک سال است که گفتگوهای صلح افغانستان سر خط خبرهای رسانه‌ها در افغانستان است. آنچه که باعث نگرانی است بحث کم رنگ بودن مساله زنان و نقش آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های صلح و سرنوشت آنان در دوران پسامذاکرات صلح می‎باشد.

برخی معتقدند با تداوم وضع موجود جامعه افغانستان از نظر تحقق دموکراسی و بهبود وضعیت زنان در حال عقب‌گرد است.

 به نقل از مروارید ضیایی (رئیس موسسه زنان کانادا برای زنان افغان): «ما گام های نخست را با امیدواری برداشتیم تا در مسیر جمهوری حرکت کنیم، اما با تأسف حال این دستاوردها را با چنگ و دندان محکم گرفته‌ایم تا مبادا از دست برود.»

از سوی دیگر امیدواری بر این است که رئیس جمهور غنی، بیانیه‌‌های ایشان در مورد مذاکره صلح و خاصتاً بحث زنان بیان داشته که هیچ‌گاه اجازه نخواهد داد، زنان و دست‌آوردهایشان نادیده گرفته شود و اطمینان می‌دهد که حامی زنان و حقوق‌شان خواهد بود اما اینکه تا چه اندازه می‌توان به این حرف‌ها جامه عمل پوشاند، نامعلوم است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: مشارکت سیاسی زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00