نشست ملی صلح زنان کارآفرین از سوی اتاق تجارت و صنایع و سرمایهگذاری افغانستان در کابل برگزار شد.
در این برنامه که روز سهشنبه، 5 اسد 1400 خورشیدی برگزار شد، زنان متشبث از سراسر افغانستان گرد آمده، محصولات دستی شان را به نمایش گذاشته و پیرامون نقش زنان کارآفرین و متشبث در روند صلح صحبت کردند.
شفیق عطایی، سرپرست اتاق تجارت و صنایع و سرمایهگذاری افغانستان در این برنامه گفت که نقش سکتور خصوصی بسیار مهم است. زیرا کار و فعالیت اقتصادی منجر به تولید کالا و سپس سبب دستیابی به عاید اقتصادی میشود که در نتیجه خانوادهها فرزندان شان را در اثر ناگزیری اقتصادی به جنگ نمیفرستند و اینگونه از افزایش جنگ پیشگیری میشود.
لیزا ریکفه، معاون بخش سیاسی یوناما همچنان گفت که چندی پیش نماینده ویژه سازمان ملل متحد در کابل در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که مردم افغانستان در چند هفته اخیر با وجود نگرانی فراوان امنیتی، اقتصادی و به گونهی کلی با بحران عمومی روبهرو بودند، هیئت مذاکرهکننده صلح نیز در تلاش تحقق یک آتشبس بودند که همهچیز خلاف آنچه مد نظر بوده، روان است.
به گفته او اینها موردهایی استند که سبب پایین آمدن امیدواری میان شهروندان و به گونه ویژه زنان شده است؛ اما همزمان با این، گفتوگوهای صلح جریان دارد و دوطرف مذاکره در نقاط مختلف جهان با هم دید و بازدید دارند.
خانم ریکفه اضافه کرد که دفتر یوناما یا معاونت سازمان ملل متحد طبق مکلفیت و ماموریتش در برابر روند مذاکرات صلح افغانستان در تبانی با کشورهای منطقه و جامعه جهانی متعهد است. ما میدانیم که روند صلح افغانستان به اجماع منطقهای و جهانی نیاز دارد که یوناما در این بخش در کنار مردم افغانستان قرار دارد و از هیچگونه تلاش در این زمنیه دریغ نخواهد کرد.
او میگوید نقش زنان افغانستان در این زمینه بسیار ارزنده است و تمام تجربهها نشان میدهند که در اینگونه روندها حضور زنها بسیار دارای اهمیت بوده و در دوام صلح تاثیرگذار بوده است. زنان افغانستان در زمینههای مختلف و به گونهی ویژه در زمینه کارهای اقتصادی دارای نقشهای مهم استند. فعالیت اقتصادی یکی از عاملهای مهم رشد در سطح بزرگتر بوده و آهسته آهسته در تأمین و برقراری صلح دایمی اثرگذار است.
به گفته او فعالیت اقتصادی و اجتماعی زنان افغانستان در روند صلح این زیاد است و زنان متشبث باید از طریق رسانهها ندای صلحخواهی و حقخواهی شان را بلند کنند تا در میز مذاکرات مورد نظر گرفته شود.
کامله صدیقی، عضو بورد مشورتی اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان در این برنامه میگوید که زنان متشبث نقش اعمارگران و پیامآوران صلح را دارند و پس از هر جنگ و رخداد ضد بشری، به فعالیت و اعمار پرداخته و میزان امیدواری را میان شهروندان بلند میبرند.
به باور او زنان متشبث دارای دو نقش اند که هم متشبث و هم مادر استند و اینکه مادر فرزند استند و برای تأمین نیازهای اقتصادی فرزندان شان کار میکنند عامل غیر مستقیم برقراری صلح استند زیرا در بسیاری موردها فرزندان خانوادههای که دارای اقتصاد ضعیف استند برای امرار معاش شان به گروههای تروریستی میپیوندند. این زنان که شماری از آنها مسئول تأمین نیازهای اولیه فرزندان شان استند میتوانند آنها را به مکتبهای بهتر فرستاده و از مواجهه آنها با تروریسم و مواد مخدر دور نگهدارند.
زهرا نظری، مسئول اتحادیه زنان تجارت پیشه ولایت بامیان در مصاحبه با نیمرخ میگوید که از ده سال به اینسو در شرکتی که به حیث نخستین شرکت صنایع دستی فعال است، کار میکند. او میگوید با آنکه بامیان یک ولایت توریستی است، در دو سال پسین به دلیل ناامنی و شیوع ویروس کرونا فروشات زنان متشبث کاهش یافته است.
تولیدات شرکتی که زهرا در آن سرگرم کار است، لباسهای خامکدوزی، گرافدوزی، گونههای گلیم، نمد، بَرَک و اشیای تزئینی است که از تولیدات اصلی مردم بامیان به شمار میآید.
زهرا میگوید که بیشتر محصولات شان در مارکیت صنایع دستی بامیان به فروش میرسد که حدود ۲۵ شرکت صنایع دستی فعالیت میکند که مسئولان آن بیشتر زنان استند. همچنان سالانه یک بار به هند و پاکستان طی برگزاری نمایشگاهها محصولات شان را به فروش میرسانند.
زهرا باورمند است که حمایت دولت در رشد صنایع دستی و در کل کار بازرگانی زنان نقش بهسزا دارد. به گفتهی او کیفیت کار دستی زنان در سطح جهان ارتقا یافته ولی برخلاف آن بازارهای فروش آن به شدت کم است.
طبق سخنهای زهرای بازرگان دولت باید این زنان را در یافتن بازارهای جهانی همکاری کند تا آنها تنها به خریداران اندک داخلی کفایت نکنند و بازار کار هر روز گرمتر شود.