نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نویسنده: روحینا حیدری، روزنامه‌نگار

تحولات اخیر افغانستان و اقتصاد زنان کارگر

  • نیمرخ
  • 17 میزان 1400

تغییرات و تحولات سیاسی اجتماعی افغانستان که از فرار اشرف غنی رئیس‌جمهور پیشین این کشور اتفاق افتاد باعث به کنترول درآمدن افغانستان بدست طالبان گردید. این تغییرات و تحولات پیامدهای فراوانی داشت و همه‌چیز دگرگون شد. در این یادداشت به یک بعد آن بیکاری زنان وظیفه‌دار توسط طالبان  پرداخته می‌شود. زنان در تمام کشورهای جهان کار می‌کنند و وظیفه‌دار؛ آنان در سطوح مختلف از کارگری تا نهادهای خصوصی، شرکت‌ها و ادارات دولتی، شرکت‌های تجارتی از پایین‌ترین سطح که پاک‌کاری و آشپزی‌ست تا بخش‌های مدیریتی و رهبری کار می‌کنند. در افغانستان نیز زنان در ادارات دولتی، موسسات ملی و بین‌المللی، شرکت‌های خصوصی، تجارت‌های کوچک در سطوح مختلف کار می‌کردند.

زنان از کارگری و معاش مخارج خانواده‌های شان تامین می‌کردند. در تحولات اخیر فشار بزرگی اقتصادی به خانواده‌های که زنان نان‌آور بودند وارد شده است. از دست دادن کار آنها را تا آستانه‌ی فروپاشی عصبی و افسردگی کشانیده است. اکثرا با مشکلات روحی و روانی مواجه شده‌اند، تحت فشار قرار گرفتن زنانی که مسئولیت تامین مصارف خانواده‌ها را دارند هزینه‌ی سنگینی بر جامعه وارد می‌کند. این فشار ناشی از قرار گرفتن آنان زیر بار ناتوانایی و ناداری‌ست. فقر وتنگدستی زنان و دختران روز به روز  در حال گسترش است‌‌ ناداری و فقر هزینه‌هایی سنگین اجتماعی را بر جامعه تحمیل می‌کند. زنانی پس از تحولات قادر به برآورده کردن ابتدائی‌ترین مصارف خانه‌های شان نیستند و در این شرائط کنونی جز افسردگی و بیچارگی توام با نارضایتی و سردرگمی چیزی نصیب زنان نمی‌شود.

درد زنان افغانستانی از دو ماه شروع نشده است و قرار نیست به زودی پایان بیاید. از قرن‌ها، ده‌ها و سال‌های دور که بگذریم از سالِ‌پار تا هنوز مشکلات اقتصادی زنان چند برابر شده است، تحولات اخیر راه حل برای بیرون رفت از مشکلات را مسدود کرد. سال‌پار جنگ‌ها و درگیری‌های شدیدی ادامه داشت و بدون هیچ تردیدی زنان قربانیان خط نخست جنگ‌اند با شیوع ویروس کرونا، بحرانی عمیق در ساختار اقتصادی و اجتماعی جهان آشکار شد که نشان از ناکارآمدی و پوسیدگی اقتصادی کشور وابسته به کمک‌های جهانی دارد کرونا و زنان  روایت‌گر فاجعه‌ی بزرگ بود که ضربه‌ی محکم به همه بخصوص زنان وظیفه‌دار و کارگر زد و رفت کرونا برای اکثریت جامعه فلاکت، فقر، بیکاری و بیماری بود. اما در بحران همه‌گیری کرونا امیدی وجود داشت حال دیگر امیدی وجود ندارد. زنان دچار فقر و بحران مطلق اقتصادی شده‌اند که روزانه جنبه‌های فاجعه بارش عمیق‌تر می‌شود. فقر و بدبختی، از دست دادن کار که ناتوانی دستیابی به مایحتاج زندگی و محرومیت‌های دیگر را به همراه دارد. جنبه‌های روزمره‌ی فشارهای چون آزادی و حق کار و تحصیل هر روز عمیق‌تر می‌گردد. ترس از محرومیت‌ها، محکومیت‌ها، شکنجه‌ها، محکمه‌های صحرائی هر روز دامن‌گیر زنان است. زنان نمی‌دانند اول به کدامین مشکل رسیدگی و غلبه کنند. اگر از مرگ و کشتن بگویم اگر نظام نکشد فقر می‌کشد، زمستان و مهاجرت‌های غیر قانونی می‌کشد. زنان این سرزمین از بد دیده‌ترین موجودات عالم اند. جهان نیز به جز اعلامیه پخش کردن، جلسه‌ اضطراری گرفتن و ابراز نگرانی کردن تا هنوز هیچ کاری عملی برای زنان انجام نداده‌اند. نظام حاکم هیچ‌گونه‌ی برنامه‌ی برای آنان نه تنها که ندارند بلکه هر روز به مشکلات شان می‌افزایند. این‌که چگونه، چطور، چه‌وقت؟ با کدام مکانیزمی به مشکلات اقتصادی و بیکاری زنان رسیدگی می‌شود را نمی‌دانم. ما بجز آمار دیدن و نظاره کردن کاری از دست مان برنمی‌آید. کابوس پشت کابوس که هیچ‌کدام‌اش قرار نیست تمام شود.

همچنان بخوانید

سیاست خارجی فمینیستی آلمان

سیاست خارجی فمینیستی آلمان در عمل به چه معناست؟

4 حمل 1402
بی‌نظمی و خشونت در ریاست پاسپورت

بی‌نظمی و خشونت در ریاست پاسپورت

4 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00