نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نویسنده: امیرارسلان خراسانپور

نابرابری اجتماعی آفت جامعه بشری است

  • نیمرخ
  • 10 قوس 1400
Gender-inequality-update

نابرابری از مفاهیم پیچیده‌ای است که با ساختارهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در هم تنیده شده و برای تحلیلگران اجتماعی و سایر حوزه‌ها به پدیده‌ای دشوار و دور از دسترس بدل شده است. در بیانی ساده می‌توان گفت نابرابری به فقدان دسترسی افراد جامعه به موقعیت‌ها و فرصت‌های برابر اجتماعی، اقتصادی و رفاهی اطلاق می‌شود.

نابرابری اجتماعی یکی از معضلات پیچیده و چند بُعدی است که در نتیجه فقر، نابرابری اقتصادی و شکاف طبقاتی ناشی از آن در جوامع پدید می‌آید. برخورداری از درآمد اندک، شرایط فردی نظیر کهولت سنی، ناتوانی جسمی، بیماری، سطح پایین سواد، کیفیت زندگی فردی و اجتماعی افراد جامعه را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

تفاوت‌های اجتماعی از جمله تفاوت سبک زندگی، حقوق، پاداش و امتیاز افراد در صورتی که در جامعه نهادینه شود سبب بروز نابرابری می‌شود. نابرابری در زمینه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، علمی، مانع دسترسی عادلانه و برابر افراد جامعه به منابع و فرصت‌های موجود می‌شود. دسترسی نابرابر به امکانات ضروری چون استخدام، امکانات بهداشتی درمانی و امکانات آموزشی از جمله عوارض نامطلوب نابرابری است.

این نابرابری‌ها در شرایطی است که بر اساس مفاهیم رویکرد طرد اجتماعی، رفاه اجتماعی و اقتصادی حق شهروندی محسوب می‌شود و اگرچه حقوق اساسی بقا کم و بیش برای همه شهروندان تامین می‌شود اما در شرایط نابرابری‌های اجتماعی، شهروندان در وضعیت محرومیت و رانده شدن به حاشیه قرار می‌گیرند و به گونه‌ای طرد می‌شوند.

وقتی شما آمده فاصله‌ی جنسیتی و نابرابر در جامعه ایجاد می‌کنید دیر یا نزدیک همه‌ ارزش‌های حاکم شدیدا آسیب‌پذیر می‌شود و حتا محکوم به نابودی می‌گردید.

وقتی شما حق تحصیل و کار را از یک طبقه می‌گیرید به این معناست که جامعه‌ای کارا به ناکارگی مبدل می‌شود و شکست قطحی است و حاکمان باید بزودی سیاست خود را در زمینه تغییر دهد، وقتی شما به مردم حرمت می‌گذارید پس ارزش‌هایش را به مثابه‌ای یک ارزش شناسایی کرده و خلا‌های پنهان آن را پر نماید و اگر عملا سنگ بنای ارزش‌های جامعه را دچار تشنج و برنامه‌ای برای نابودی آن می‌گیرید به این مفهوم است که مردم از شما دور می‌شود و علیه حکومت‌ها جبهه‌گیری می‌کنند و برای سرنگون تان عملا دست بکار می‌شوند.

جامعه‌های انسانی زمانی به پختگی و کارایی میرسد که سیاست گران آن جامعه فرهنگ‌های به هم پیوسته و ارزش‌های در هم تنیده‌ای مردم را شناسایی کرده و برای بافت هر چه بیشتر شان برنامه داشته باشد و در غیر آن باعث ایجاد شکاف‌ها شده جامعه از هم می‌پاشد.

در یک مفهوم ساختارگرایانه، جامعه را می‌توان به عنوان یک بستر اقتصادی، صنعتی، فرهنگی دانست که از مجموعه متنوعی ضمن متمایز بودن از یکدیگر همواره با هم در تعاملند و روابط عینی بین آن‌ها برقرار است؛ در حالی که مجموعه افراد غیر مرتبط را که در یک محیط به سر می‌برند نمی‌توان یک جامعه دانست. این تعامل حتماً تعامل فرهنگ ساختی و احیاناً منجر به تعامل علم ساختی هم هست؛ بنابراین، یک عده مهاجر یا پناهنده که مثلاً در یک اردوگاه، به مدت سه ماه گِرد هم آمده‌اند اگر چه بسیار باشند، به عبارتی در این تعریف نمی‌گُنجند و جامعه محسوب نمی‌شوند؛ زیرا شرط تعامل پایدار و تعامل فرهنگ ساختی را ندارد.

در درون جامعه، به دلیل وجود علایق مختلف انسان‌ها و گروه‌ها، تضادهای اجتماعی وجود دارند؛ اما با وجود تضاد، تعادل و ثبات جامعه حفظ می‌گردد. در جامعه افراد نقش‌های گوناگونی را می‌پذیرند و به همان نسبت از مزایای اجتماعی مختلفی بهره‌مند می‌شوند.

جامعه بدون شک از زنان و مردان تشکیل شده است و [زنان و مردان افغانستان در چارچوب اقوام، مذاهب و قشرهای مختلف اجتماعی] با تمام تفاوت‌های‌فرهنگی و ایدئولوژیکی در کنار هم زندگی می‌کنند و به ارزش‌های یکدیگر عملا حرمت می‌گذارند، هیچ فاصله بندی در میان شان نیست و با تمام تفاوت‌ها یکدیگر را دوست دارند. اما وقتی شما می‌آیید تفاوت‌های جنسیتی یا به مردان حق تحصیل و کار را می‌دهید در بعد دیگر موضوع به زنان اجازه فعالیت در جامعه نمی‌دهید اینجاست که تفاوت‌های جنسیتی قایل شده‌اید. به این مفهوم است که شما عملا بر ارزش‌های جامعه حمله می‌کنید و بافت‌های معنوی آن را آسیب‎‌پذیر می‌سازید که این یک نگرانی کلی است و به هیچ عنوان جامعه حاضر به پایداری شما نیست و آینده حکومت‌ها متداوم بقا نخواهند داشت.

همچنان بخوانید

همسر نلسون ماندلا

همسر نلسون ماندلا: سرکوب زنان افغانستان توسط طالبان آپارتاید جنسیتی است

2 جوزا 1402
آپارتاید جنسیتی

جایگاه آپارتاید جنسیتی، تبعیض و نقض حقوق بشر مبتنی بر جنسیت در قوانین بین‌الملل

22 ثور 1402

درست است که شما حکومت‌ها را به زور سر نیزه یا شمشیر به دست می‌گیرید اما بخاطر بقای آن مجبورید به مردم تکیه کنید، پس به ارزش‌های مردم دست نزنید و برای آسایش و ارائه خدمات بهتر برای مردم تان برنامه مفید داشته باشید.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: تبعیض جنسیتیطالبان را به رسمیت نشناسید
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»
هزار و یک شب

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402

نویسنده: مزدک معصومیت و نشاط از سراسر وجودش می‌بارد. غرق در زندگی و جهان کودکانه‌اش است. بی‌خیال از ناملایمتی‌های جهان پیرامونش هر گاه و بیگاه را با دنیایی از آرزوهای دل‌انگیز و کودکانه‌اش به سوی خواسته‌ها و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00