دو جنبش زنانه که پس از روی کار آمدن طالبان در کابل شکل گرفتهاند به فرمان جدید طالبان در مورد حقوق زنان واکنش نشان دادند.
لینک فرمان طالبان: https://nimrokhmedia.com/10690/new-orders-of-taliban-leader-about-wemen-rights/
«حرکت خودجوش زنان مبارز افغانستان» و «جنبش زنان عدالتخواه افغانستان» دو جنبش زنانه است که در حاکمیت سهونیم ماههی طالبان اعتراضات خیابانی، کنفرانسهای مطبوعاتی و برنامههای متعددی در مبارزه با طالبان برگزار کردند.
این جنبشها که از چهرههای جدید زنان در کابل شکل گرفته، علیه سیاستهای طالبان در قبال زنان مبارزه میکنند و فرمان جدید طالبان را که از سوی ملا هبتالله، رهبر این گروه صادر شده محدود به نقش خانهداری برای زنان میخوانند.
جنبش زنان عدالتخواه افغانستان امروز(یکشنبه، 14 قوس 1400 خورشیدی) با تدویر یک کنفرانس مطبوعاتی علیه فرمان جدید طالبان واکنش نشان داد.
اعضای این جنبش با صدور یک قطعنامه از بسته ماندن مکاتب دخترانه و فرمان جدید رهبر طالبان در مورد حقوق زنان انتقاد کردند.
زنان عدالتخواه با تأکید بر تأمین حقوق اساسی و حقوق مدنی سیاسی زنان میگویند «بسته ماندن دروازههای مکاتب و دانشگاهها به روی دختران، گرفتن حق کار و فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از زنان، به مفهوم ضدیت با رشد تواناییهای جامعه و انکار زنان است.»

جنبش زنان عدالتخواه در مورد فرمان جدید طالبان میگویند: «فرمان امیرالمومنین طالبان در مورد حقوق زنان نشان میدهد که آنچه طالبان در مورد زنان افغانستان میاندیشند از ساحت خانه و خانهداری فراتر نمیرود.»
این جنبش از گروه طالبان خواسته است که برای وضع محدودیتهای بیشتر بر زنان تلاش نکنند بلکه بهتر است زمینهی آموزش را بدون تفکیک جنسیتی برای دختران و پسران مهیا سازند، مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران باز بگذارند، به حق انتخاب و حضور زنان در امور اجتماعی احترام بگذارند و مانع مشارکت سیاسی زنان نشوند.
همچنین، زنان عدالتخواه از جامعه جهانی خواسته است که «دست از سکوت و تعامل با طالبان» بردارند و برای تحقق ارزشهای مدنی و حقوق بشر در افغانستان با مردم افغانستان و جنبشهای زنانه که اینروزها در مقابل سرکوبها و محدودیتهای طالبان ایستادگی میکنند، همکاری نمایند.
حرکت خودجوش زنان مبارز افغانستان روز گذشته(شنبه، 13 قوس 1400 خورشیدی) در شهر کابل با تدویر یک کنفرانس مطبوعاتی از فرمان جدید طالبان در مورد حقوق زنان انتقاد کرد.
اعضای رهبری این جنبش زنان تأکید کردند که فرمان جدید رهبر طالبان نشان میدهد که هنوز طالبان برای زنان حقوق اساسی، حقوق سیاسی، حقوق مدنی و آزادیهای فردی-اجتماعی قائل نیستند.
حرکت خودجوش زنان مبارز افغانستان فرمان رهبر طالبان را محدود به مسایل مرتبط به ازدواج اطلاق کردند که بیانگر دیدگاه فقه حنفی، یکی از مذاهب پرنفوس دین اسلام، است.

اعضای رهبری این جنبش در کنفرانس مطبوعاتی شان گفتند که «آنچه زنان افغانستان به عنوان حقوق شان میخواهند و میگوییم نقض شده، حق آموزش، حق کار، حق مشارکت سیاسی و آزادیهای فردی-اجتماعی زنان است.»
قابل یادآوری است که گروه طالبان فرمان تازهای را از سوی رهبر شان در مورد زنان منتشر کرده است. ارچند نامی از ملا هبتالله، رهبر فعلی طالبان در این فرمان نیست، اما در این فرمان از او به عنوان «امیرالمومنین» نام بردهاند.
این فرمان طالبان روز جمعه، ۱۲ قوس ۱۴۰۰ خورشیدی در شش ماده و چهار جزء منتشر شد. در فرمان رهبر طالبان در مورد شش موضوع مرتبط به ازدواج: نکاح، مهر، بد دادن، عدت، میراث و چندهمسری به عنوان حقوق شرعی-اسلامی زنان بحث شده است.
رهبر طالبان برای اجرای احکامش وزارت حج و اوقاف و وزارت اطلاعات و فرهنگ را مأمور کرده است که برای تبلیغ این موارد از منابر و رسانهها کار بگیرند. او همچنین دادگاه عالی و والیان و ولسوالهای کشور را نیز دستور داده که به عنوان قوای قضایی و اجرایی این دستورها را در حل پروندههای مربوط به حقوق زنان مد نظر داشته باشند.
اما طبق جزء الف این فرمان، مجازات تخطی از این فرمان و نادیده گرفتن این شش حق زنان را «گرفتاری به قهر و عذاب خداوند متعال» تعیین کرده است.
در همین حال، واکنشهای مردم، زنان و برخی از سیاستمداران داخلی و خارجی در مورد این فرمان طالبان منفی بوده است. زیرا بسیاری از کسانی که در رسانههای همگانی و شبکههای اجتماعی به این فرمان رهبر طالبان واکنش نشان دادهاند، این حرکت را خاک زدن به چشم زنان و جهان عنوان کردهاند. چون هیچ یک از خواستهای اساسی زنان افغانستان و جامعه جهانی در این فرمان طالبان که ویژهی مسایل زنان خوانده شده، بحث نشده است، بلکه صرف در مورد مسایل محدودی مرتبط به ازدواج به عنوان حقوق زنان اشاره شده است.
از جمله، تام وست، فرستاده ویژه امریکا در امور افغانستان گفته است «برای تأمین حقوق زنان در افغانستان باید بیشتر کار شود.»