نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نویسنده: آزر افزا، فعال اجتماعی

زنان و ضرورت شجاعت و خودباوری

  • نیمرخ
  • 14 قوس 1400

افغانستان کشوری‌ست با آرزوهای سرکوب‌‌شده و پروسه‌های شکست‌‌خوردۀ فراوان در مسیر تاریخ‌اش. برابری زنان با مردان و حضور هم‌‌سطح و فارغ از تبعیض آن‌ها در اجتماع و سیاست یکی از این شمار، تلقی می‌‌شود. بیست سال است که احساس می‌‌شود زنان کشور ما قدرت‌مندانه در مسیر دسترسی به حقوق و آزادی‌‌های انسانی و شهروندی‌‌شان گام گذاشته و مُجدانه تلاش می‌کنند که این راه را تا مقصد مطلوب‌ یعنی رسیدن به برابری جنسیتی ادامه دهند؛ اما در این میان همواره فراز و فرودها و اُفت‌‌وخیزهای بسیاری به میان می‌آیند که به‌ نوعی خطر تکرار ناکامی‌‌های گذشته و افتادن در سیر قهقرایی را در اذهان برجسته می‌‌سازد.

در جهان ما، مردان و زنان بزرگی زندگی کرده‌اند که همت بلند و بزرگی داشتند؛ اما بسیاری و شاید اکثر این افراد نتوانسته‌اند هیچ تغییری در زندگی خود و دنیای پیرامون خود ایجاد کنند؛ زیرا این افراد فقط همت بلند داشته‌اند، اما شجاعت و جسارت مبارزه برای تغییر شرایط را در خود ندیده‌اند.

دنیای ما مدیون کسانی نیست که فقط همت داشته‌اند؛ مدیون کسانی است که برای رسیدن به همت بزرگ خود مبارزه کرده و در صورت نیاز از جان و مال خود هم مایه گذشته‌اند. جهان ما مدیون همت بلند زنانی است که در عصرشان تلاش کرده‌اند تا جهان را متحول کنند.

زن عضو مؤثری از جامعه است، از این‌رو می‌تواند نقش پیش‌آهنگ خویش را در برخی از مسئولیت‌ها ادا نماید. یکی از آن مسئولیت‌ها این است که زن مفهوم شجاعت و خودباوری را در زندگی‌ اجتماعی، ترویج کند و زمینۀ مناسبی برای فعالیت‌های آزادانه به وجود آورد و در مسیر مبارزۀ طولانی‌اش بکوشد تا مرد را قانع کند که زن یک انسان است و می‌تواند در زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مانند مرد سهم مهمی ‌داشته باشد. از این طریق می‌توان توسعۀ پایدار را نیز در جامعه تضمین کرد.

در راستای تحقق توسعه به مفهوم عام آن، شرایط فرهنگی لازم می‌بایست فراهم آید تا زنان به رغبت و انگیزۀ هرچند بیش‌تر در عرصه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مشارکت کنند و از آن طریق هم نشانه و آثار فقر و در ماند‌گی را از خود دور کنند و هم شکوفایی و رشد جامعه را در ابعاد مختلف به وجود آورند.

افغانستان کشوری‌ست که تمام بازی‌‌های کلان‌ کشوری در عدم حضور زنان صورت می‌گیرد و آنان در نهایت مجبور به سازش با تصمیم‌‌های مردان سیاست می‌‌شوند. تاریخ مردانۀ افغانستان خود گواه بر این ادعاست. با استناد به همین تاریخ، آزادی و محدودیت زنان همواره از سوی سیاست‌مداران مرد با تحکم در افغانستان پیاده شده است. هرچند زنان در صحنۀ وقایع حضور پررنگی نداشته‌اند؛ اما موضوع زنان دست‌کم در صد سال گذشته در محور تمامی تنش‌‌های سیاسی مردانه بوده است. هنوزهم حتا در رهبری جریان‌ها و حزب‌های سیاسی، عضویت زنان کم‌رنگ به نظر می‌رسد.

با توجه به آنچه گفته شد، پيداست که تاریخ معاصر افغانستان همواره با حق‌‌کشی‌‌ها و مظالم فراوان رو‌به‌رو بوده است. در این میان به ‌خصوص زنان در دوره‌های مختلف تاریخی از دست‌یابی به بسیاری از فرصت‌‌ها و امکانات محروم بوده‌‌اند. در سال‌‌های اخیر زنان افغانستان، تحولات سازنده و تأثیرگذار فراوانی را از سرگذرانده‏اند و با افزایش آگاهی و گسترش آموزش عالی، آنان توانسته‌اند استعدادها و توانمندی‏های‏ خود را تا حد زیادی ارتقا دهند و دیگر نمی‌توان زنان را در حاشیۀ‏ مناسبات‏ سیاسی-اجتماعی نگه داشت.

اکنون آن‌ها خواهان منع خشونت، مشارکت سیاسی و دست‌یافتن به پایگاه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی در قضایای داغ ملی، منطقه‌یی و جهانی هستند که رسیدن به چنین وضعیتی نیازمند اقدام عملی و مبارزه‌ با عقب ماندگی و چیره شدن بر آن می‌باشد.

همچنان بخوانید

بِتینا آرنت فمینیسم

مسأله‌ی فمینیسم هرگز «برابری» نبوده است

17 دلو 1401
عدم مشروعیت طالبان، حاصل مبارزات زنان معترض است

عدم مشروعیت طالبان، حاصل مبارزات زنان معترض است

3 قوس 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: برابری جنسیتیطالبان را به رسمیت نشناسید
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 2

  1. Masoma Ahmadi says:
    1 سال پیش

    زنان افغانستان قوی ترین زنان در جهان هست که تا حالا به مبارزات ادامه میدهند باید زنان از حقوق امتیازات که برایش وضع شده بدست بیاورد .

    پاسخ
  2. Masoma Ahmadi says:
    1 سال پیش

    زنان مبارز افغانستان زنده باد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00