نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

رویکرد نیمرخ به مناسبت دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر

10 دسامبر و سیاه‌روزی حقوق بشر در افغانستان

  • نیمرخ
  • 19 قوس 1400

ابعاد فجایع بشری و جنایت‌های روا داشته شده در جریان جنگ جهانی دوم هم برای همه طرف‌های جنگ سنگین بود. هم برای مردم قربانی و جامعه بشری. برای همین وجدان جمعی برای پیش‌گیری و جلوگیری از احتمال تکرار جنایت علیه بشریت و فجایع بشری در نتیجه جنگ و خشونت، به راهکاری دست یافت که در نهایت به تدوین اعلامیه جهانی حقوق بشر انجامید. هفتاد و سه سال پیش‌تر از امروز به تاریخ 10 دسامبر 1948 اعلامیه جهانی حقوق‌بشر در مجمع عمومی سازمان ملل در پاریس به تصویب رسید تا باشد که حقوق بنیادین بشر بدور از هر گونه تبعیض در همه جای جهان به رسمیت شناخته شده و مورد احترام قرار بگیرد. در واقع 10 دسامبر به پاس تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر به عنوان روز جهانی حقوق‌بشر گرامی داشته می‌شود.
در 20 سال اول پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق‌بشر برای نظارت، رسیدگی و خلق ضمانت‌های الزام‌آور هرچه بیشتر در عرصه حقوق‌بشر چندین میثاق و سند معتبر دیگر تدوین و تصویب شد که امروزه جامعه بشری بر این مبنا و اساس‌ها قانون بین‌المللی حقوق بشر و مجموعه از کنوانسیون‌های الزام‌آور را برای دفاع از حقوق‌بشر در اختیار دارد و به تبع آن نهادهای مقتدر حقوق‌بشری و ساختارهای قدرتمند جهانی برای دفاع از حقوق بشر شکل گرفته و ساختارهایی همچون شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ایجاد شده است.
افغانستان به عنوان یکی از کشورهای عضو سازمان ملل و هم‌چنان به عنوان کشوری که اعلامیه جهانی حقوق‌بشر را به رسمیت شناخته و به گستره از کنوانسیون‌های الزام‌آور در عرصه حقوق‌بشر الحاق کرده، حالا هفتادوسه سال پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق‌بشر متأسفانه در وضعیت فاجعه‌بار از منظر حقوق‌بشری سقوط کرده است. بدتر این‌که کشورها و قدرتهای تأثیرگذار در جهان که اعلامیه جهانی حقوق بشر را به رسمیت شناخته و به کنوانسیون‌های الزام‌آور الحاق کرده‌اند، به صورت شرم‌آور فقط نشسته‌اند و تماشاگر چگونگی رقم خوردن فاجعه بشری و نقض شدن وحشتناک حقوق‌بشر در افغانستان هستند. کما این‌که در بیست سال گذشته همزمان با حضور سیاسی نظامی سنگین شان در افغانستان در قبال مسایل حقوق‌بشری مردم افغانستان بیشتر تماشاگری کردند و شعار دادند تا کار بنیادین و متعهدانه در قبال حقوق‌بشری مردم افغانستان.
امسال، روز جهانی حقوق‌بشر در حالی گرامی داشته می‌شود که چهار ماه است افغانستان از منظر حقوق‌بشری عملا در پیش چشمان دولت‌های قدرتمند و مسئول در قبال حقوق‌بشر و همچنان در پیش چشمان نهادها و ساختارهای بین‌المللی در عرصه حقوق‌بشر در کام یک فاجعه تمام عیار حقوق‌بشری سقوط کرده است.
طالبان هم پیش چشمان جامعه جهانی و هم زیر سایه حضور نظامی-سیاسی قدرتمندترین کشورهای جهان که در قبال اعلامیه جهانی حقوق‌بشر و مجموعه از کنوانسیون‌های بین‌المللی حقوق‌بشر مسئولیت الزامی دارند بر افغانستان حاکم و مسلط شده است.
متأسفانه فقدان تعهد معنادار دولت‌ها و نهادهای مرجع در عرصه حقوق‌بشر در قبال وضعیت حقوق‌بشر در کشورهای توسعه نیافته مثل افغانستان همواره فاجعه‌ساز و زمینه‌ساز گسترش رفتار و مناسبات نقض کننده‌ی حقوق‌بشری بوده است.
طالبان در حالی زنان را از کار، تحصیل، فعالیت فرهنگی، مشارکت سیاسی و کلیه حقوق مدنی-سیاسی شان در افغانستان محروم کرده که کشورها و نهادهای معتبر جهانی فقط نظاره‌گر این وضعیت استند. بدتر این که شماری از این کشورها و نهادها دارند با گذشت هر روز، بیشتر از پیش در پی گرم کردن میانه‌های دیپلماتیک با گروه تروریستی طالبان استند. گویا وضعیت حقوق‌بشری مردم افغانستان برای کشورها و نهادهای مرجع در عرصه حقوق‌بشر اصلا مهم نیست.
این همه در حالی است که در سه سال گذشته زنان افغانستان همواره نگرانی‌های شان را نسبت به عقب‌گردهای ارزشی و احتمال سقوط به یک وضعیت فاجعه‌بار در افغانستان به دولت‌های تأثیرگذار و نهادهای مرجع حقوق‌بشر در میان گذاشتند و به گونه‌های مختلف فریاد زدند و دادخواهی کردند. اما دردا و دریغا که همه مسئولیت شان را در حد یک تماشاچیان فاجعه حقوق‌بشری در افغانستان تقلیل دادند و کاری را که باید برای جلوگیری از سقوط افغانستان به این فاجعه انجام می‌دادند، ندادند. این یعنی دولت‌های تأثیرگذار و مسئول و نهادهای مرجع در عرصه حقوق‌بشر در سطح جهان، با کم کاری و فقدان تعهد معنادارشان، به حقوق‌بشر جفا کردند و به مردم افغانستان، به ویژه به زنان خیانت کردند. خیانتی که بدون هیچ تردید مردم و زنان افغانستان را به خاک سیاه نشاند و در معرض نابودی قرار داد.
پس امسال روز جهانی حقوق بشر برای مردم افغانستان پیش از آنکه روزی برای تجلیل باشد، بیشتر یک روز سیاه است. روز تحویل‌دهی دروغ‌های شرم‌آور از سوی دولت‌ها و نهادهای مرجع در قبال مسایل حقوق‌بشری به مردم و زنان افغانستان.

همچنان بخوانید

بحران بشری

اوچا: افغانستان درگیر شدیدترین بحران بشری در جهان است

23 حوت 1401
شورای حقوق بشر

نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ حذف عمدی زنان و بی‌برنامگی جهان

16 حوت 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حقوق بشرطالبان را به رسمیت نشناسید
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00