یوناما: طالبان باید حقوق بشری همه مردم افغانستان را به گونه برابر تأمین کند
#نیمرخ: یوناما یا دفتر نمایندگی ملل متحد در افغانستان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر از گروه طالبان خواسته است تا حقوق بشری همهی مردم افغانستان را به گونه برابر تأمین کند.
یوناما، صبح امروز(جمعه، ۱۹ قوس ۱۴٠٠ خورشیدی) به مناسبت دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر با نشر یک اعلامیه گفته است که شعار امسال روز جهانی حقوق بشر بر «برابری» تمرکز دارد.
یوناما افزوده است که با توجه به ماده اول اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۹۴۸ میلادی «تمام افراد بشر آزاد به دنیا می آیند و از لحاظ حیثیت و حقوق با هم برابر هستند» و طالبان نیز در تأمین حقوق بشری شهروندان افغانستان «برابری» را یک اصل بدانند.
دیبرا لاینز نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفته است: «اصول برابری وعدم تبعیض برای بهرهمند شدن همه از حقوق بشری شان بسیار مهم است. ما از طالبان میخواهیم تا این اصل را به یک واقعیت روزانه در افغانستان مبدل سازند.»
خانم لاینز افزوده است که «تعهداتی که از سوی طالبان جهت حفاظت از حقوق همه افغانها صورت گرفته است، باید عملی شود، به ویژه زنان و دختران [که] از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ به اینسو شاهد تضعیف حقوق شان بودهاند.»
یوناما در مورد حقوق بشری زنان تأکید کرده است که «برای ترویج و حمایت فعالانه از حقوق برابر برای دختران و زنان در دسترسی به تعلیم و تربیه، کار، رفت و آمد آزادانه و سایر عرصههای زندگی، نیاز به انجام تلاشهای قابل ملاحظهای از سوی طالبان میباشد.»
نمایندگی ملل متحد ابراز نگرانی کرده که وضعیت حقوق بشری شهروندان افغانستان در دوره طالبان نگران کننده است.
در اعلامیه یوناما آمده که «گزارشهای معتبر از کشته شدن، مفقود شدن اجباری و استفاده از خشونت در برابر اعضای سابق نیروهای امنیتی افغانستان، دولت و جامعه مدنی به شمول مظاهرهکنندگان، کارمندان رسانهای، مدافعان حقوق بشر و اقلیتها در ماههای اخیر نیز نگران کننده است.»
این درحالیست که طی شانزده روز گذشته، از ۲۵ نوامبر، روز جهانی محو خشونت علیه زنان تا امروز(۱٠ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر) در سراسر جهان کمپینهای دادخواهی برای تأمین حقوق بشر و برابری جنسیتی ادامه داشت. اما در افغانستان که آغاز این کمپین مصادف شده بود با صد روزگی تسلط طالبان، اعتراضات و برنامههای دادخواهی زنان بارها با خشونت طالبان مواجه و سرکوب شد. درحالی که طالبان زنان را از حقوق اساسی و حقوق مدنی-سیاسی شان مثل حق آموزش، دسترسی آزادانه به خدمات صحی، حق کار، فعالیتهای اجتماعی-فرهنگی و هنری، مشارکت سیاسی و فعالیت اقتصادی منع کرده و بر آزادیهای فردی و اجتماعی و پوشش زنان محدودیتهای شدیدی وضع کردهاند. همچنین در دوره حکومت کمتر از چهارماههی طالبان، فروش دختران، کودکهمسری، خشونتهای حاد مثل قتل، تجاوز جنسی و خودکشی همانند دیگر انواع خشونت علیه زنان افزایش بیپیشینه داشته است.