نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زیر سایه‌ی طالبان «زن» و «زیبایی» محکوم به فناست؟

  • لطیفه سادات موسوی
  • 30 قوس 1400
آرایشگاه

این‌روزها گویا طالبان تصمیم جدی گرفته‌اند تا آرایشگاه‌ها را نیز در «چارچوب اسلامی» درآورند. شهرداری کابل با نشر تصاویری از سطح شهر که نشان می‌داد جنگجویان طالبان در حال سیاه کردن عکس‌های آرایشگاه‌ها استند، در توییتر نوشت: «فعالیت همه اصناف باید در چارچوب اسلام باشد، تصاویر غیراسلامی از سطح شهر پاک می‌شود.»

هنوز چهار ماه از روی کار آمدن طالبان در قدرت می‌گذرد ولی «چارچوب اسلامی» این گروه هر روز تنگ‌تر می‌شود و قوانین سخت‌گیرانه‌تری در مورد زنان وضع می‌کند. حالا شهرداری‌های تمامی شهرهای افغانستان را مأمور کرده‌اند تا عکس‌های زنان را از بلبوردهای سطح شهر پایین بکشند و تصاویر زنان را از تمامی تابلوهای اصناف پاک کنند.

در اولین روزهای حاکمیت طالبان در افغانستان نیز تصویرهای زنان از بلبورد‌های شهر و پوستر‌های فروشگاه‌ها و آرایشگاه‌ها حذف و یا سانسور شدند. به نظر می‌رسد زنان و زیبایی زیر سایه‌ی طالبان محکوم شده‌اند به فنا،  اما پشت این پوسترهای سانسور شده هنوزهم شماری  از زنان در کابل برای آراستگی شان وقت می‌گذارند، به خرید می‌روند در رستورانت‌ها غذا می‌خورند و در آرایشگاه‌ها خود را آراسته می‌کنند.

گرچند به جنب‌وجوش کابل سابق نیست اما زندگی زنان افغانستانی حتا پشت این پوسترهای سانسور شده نیز ادامه دارد و برای هضم تحولات اخیر که قابل قبول هیچ یک از زنان نیست با این روش‌ها خودشان را مشغول می‌کنند.

نفیسه موهای پر کلاغی بلند داشت و به آرایشگر گفت می‌خواهد موهایش را خیلی کوتاه کند. وقتی از او پرسیدم که موهای به این زیبایی را کوتاه می‌کنی؟ نفیسه گفت: «راستش خیلی وقت است منتظر روزی هستم که این روزهای بیکاری و سرگردانی را فراموش کنم هر روز که ازخواب بلند می‌شوم باخودم می‌گویم کاش امروز یک خبر امیدوار کننده‌ای بشنوم و این وضعیت تاریک و ترسناک کمی تغییر کند اما هیچ چیزی تغیر نمی‌کند شب و روز دیگر برای ما فرقی ندارد، برای همین دلم خواست یک تغیر کوچکی به ظاهر خودم بیاورم و تصمیم گرفتم موهایی که یک عمر بلند نگهداشته بودم را خیلی کوتاه کنم.»

نفیسه نام مستعار یک زن 35 ساله است که چهار فرزند دارد. نفیسه به گفته‌ی خودش یک عمر در بیرون از خانه کار کرده بود، از شغل خود درآمد داشت و مستقل بود اما حالا در بدنه‌ی حکومت طالبان جایگاه او و تمام زنان افغانستان خالی است «در حالی که همین زنان طی بیست سال گذشته بازوی دولت در روند توسعه کشور بودند.»

با وجود محدودیت در گشت‌وگذار زنان، هنوزهم مشتریان فروشگاه‌ها و آرایشگاه‌ها در کابل زنان جوانیست که با از دست دادن شغل و فرصت‌های آموزشی شان خانه‌نشین شده‌اند اما گاهی هم به شهر می‌آیند و تفریح می‌کنند.

شیرین اسم دختر جوانیست که در یکی از دانشگاه‌های خصوصی افغانستان اقتصاد خوانده است. او پس از فراغت برای کار و تجارت یک آرایشگاه کوچک برای زنان و دختران در کابل باز کرده بود.

پس از سقوط کابل به دست طالبان مدتی دروازه‌ی آرایشگاه شیرین بسته بود. یک ماه بعد از سقوط کابل، وقتی شیرین به آرایشگاه برگشت، دید که طالبان بر تصویر عروس روی پوستر آرایشگاه او رنگ پاشیده‌اند.

احساسات شیرین آمیزه‌ای از خشم و بغض است، می‌گوید: «وقتی برای اولین بار پوستر رنگ پاشیده‌ی آرایشگاه‌ام را دیدم از خشم و نفرت به خودم می‌لرزیدم احساس می‌کردم صورتم را خط‌خطی کردند.»

همچنان بخوانید

رستوران رفتن زیر سلطۀ طالبان؛ غذا طعم وحشت می‌دهد

رستوران رفتن زیر سلطۀ طالبان؛ غذا طعم وحشت می‌دهد

9 سنبله 1402
امید به زندگی

امید به زندگی را از ما گرفت

11 دلو 1401

شیرین برای ادامه‌ی شغلش  تردید داشت و می‌ترسید که جنگجویان طالب به او آسیبی برساند. اما اکنون برای تداوم فعالیت‌هایش تصمیم قاطعی گرفته و به هیچ عنوان حاضر نیست دروازه‌ی آرایشگاهش را بسته کند.

در حالی که شمار زیادی از زنان  آرایشگر در کابل به دلیل نبود مشتری و درآمد اندک، دروازه‌ها‌‌ی آرایشگاه‌های شان را بسته‌اند، شیرین می‌گوید برای اثبات حضور زنان در صحنه هرگز حاضر نیست کارش را ترک کند: «در اوایل تردید داشتم که شغلم را ادامه بدهم یا خیر اما اکنون تحت هیچ شرایط حاضر نیستم در خانه بیکار بنشینم. ترجیح می‌دهم در بازار بیایم، مبارزه کنم تا طالبان با بودن ما در صحنه عادت کنند.»

ریحانه زن میان‌سالی است که با دختر جوانش در یکی از فروشگاه‌های برند شهر به دنبال لباس مورد علاقه زمستانی‌اش بود. او به نیمرخ گفت زنان به این راحتی‌ها تسلیم خواست‌های طالبان نمی‌شوند، ما هیچ‌وقت به جای لباس‌های رنگین که جزئی از فرهنگ ماست، برقع و چادر سیاه مورد علاقه‌ی طالبان را نخواهیم پوشید.

او افزود که «ما زنان هرقدر در خانه بنشینیم برای طالبان فرقی نمی‌کند از گرسنگی هم بمیریم بازهم برای آنان مهم نیست به همین خاطر تا وقتی در توانم هست می‌خواهم به زندگی عادی خود ادامه دهم، لباس‌های رنگین بپوشم و به بازار آمده آزادانه خرید کنم.»

او با لبخند و کنایه به طالبان گفت: «اگر طالبان طرف زنان مقبول و آراسته دیده نمی‌توانند به شهر نیایند، شهر بدون پیراهن‌های گل‌گلی ما شهر نیست، پر از پشم است/ اشاره به ریش و موهای بلند جنگجویان طالبان.»

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: مردم تحت ستم طالبان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN