نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان در کابل شب یلدا را با “پیام سیاسی” تجلیل کردند

  • حسین احمدی
  • 1 جدی 1400

شب یلدا یا شب چله یکی از آیین‌های دیرین سرزمین فارسی است که به ۵۰۲ قبل از میلاد و دوره‌ی داریوش اول برمی‌گردد و همه‌ساله در افغانستان، ایران، تاجیکستان، آذربایجان و شماری دیگر از کشورهای حوزه‌ی فارسی به صورت رسمی و عنعنوی بزرگداشت می‌شود.

اما شهروندان حوزه‌ی فارسی این “آیین خوشی” باستانی را با خود به سراسر جهان برده‌اند و در هرکجای جهان باشند شب چله، این سرآغاز زمستان را همچون روز” نوروز” که سرآغاز بهار است گرامی‌ می‌دارند. اکنون فلسفه‌ی یلدا تنها طولانی‌ترین شب سال یا آغاز چله‌ی زمستان نیست، شب یلدا به نماد زیبای فرهنگ کهن فارسی مبدل گشته است.

سال گذشته وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان شب یلدا را در مراسم رسمی دولتی با حضور شاعران و فرهنگیان در کابل برگزار کرد. اما امسال مردم و فرهنگیان افغانستان شب یلدا را در مجلس‌های شخصی در سایه‌ی رژیم طالبان با هراس گرامی داشتند؛ چون این گروه با تمام نشانه‌های فرهنگی مردم سر مخالفت دارند و برگزاری هر نوع جشن آمیخته با لبخند و شادی را منع قرار داده‌اند، چه رسد که این نوع محافل از سوی زنان برگزار شود.

اما “جنبش زنان عدالتخواه” که یکی از تشکل‌های مدنی زنان است و بارها علیه طالبان اعتراضات خیابانی راه‌اندازی کرده‌ است، شب یلدا را با پیام سیاسی گرامی‌داشت کرد.

اعضای جنبش زنان عدالتخواه در شب چله دور هم جمع شدند، حافظ‌خوانی کردند، انار دانه کردند، شعر خواندند و لباس رنگی پوشیدند، در حالی که طالبان هر روز در کوچه و خیابان‌های کابل علیه رنگ و زیبایی و حتا علیه حضور خود زنان دست به اقدامات خشن می‌زنند.

اعضای این جنبش اعتراضی زنان پس از برگزاری جشن باستانی شب چله عکس‌های یلدایی شان را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده نوشتند که خورشید بر تاریکی پیروز خواهد شد.

زنان در کابل شب یلدا را با "پیام سیاسی" تجلیل کردند
زنان در کابل شب یلدا را با "پیام سیاسی" تجلیل کردند
زنان در کابل شب یلدا را با "پیام سیاسی" تجلیل کردند
زنان در کابل شب یلدا را با "پیام سیاسی" تجلیل کردند

هدا خموش، شاعر و از بنیان‌گذاران جنبش زنان عدالتخواه که در تدویر برنامه‌ی شب یلدا کوشیده است در فیسبوکش نوشت: “شب یلدا را  بخاطر پایداری فرهنگ و عنعنات در کشوری که غم، درد و رنج خانه‌نشین همه شده، با لباس‌های رنگارنگ و دکلمه شعرها و تعریفی از آهورامزدا تجلیل کردیم تا باشد این فرهنگ پایدار بماند و سالهای بعدی برای جنگ روشنی خورشید در مقابل تاریکی، جنگید و پیروز بود.”

مدینه دروازی یکی دیگر از این بانوان نوشت: “امشب شب یلدا است، من و ده‌ها هم‌نظر و هم‌امیدِ من در کنار هم این شب را تجلیل کردیم. با وجود اینکه روح هایمان آشفته هستند خواستیم با این گردهم آمدن‌مان به طالبان بفهمانیم، بال پرواز این نسل زنان و چینی نازک احساسات‌شان به هیچ وجه دیگر شکستنی نیست و هیچ زلزله‌ای پایداری این نسل را به سقوط نخواهد کشانید.”
او در ادامه گفته است “امیدوارم عشق و محبت، صلح و اعتدال، امید و نتیجه‌های مطلوب را همواره در زندگی‌های‌مان به مثال طویل بودن امشب تجربه کنیم.”

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00