نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نفیسه بهار و خزان آرزوهایش

  • معصومه رها
  • 20 جدی 1400

نفیسه بهار، دانش‌آموخته‌ی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کابل است. اما با علاقه‌ی وافری که او به خبرنگاری و کارهای رسانه‌ای داشت، هم‌زمان در کنار درس‌های دانشگاه، رشته‌ی خبرنگاری را به صورت تخصصی در انستیتوت رسانه‌ای نی آموخت. نفیسه بعد فراغت از دانشگاه در تلویزیون‌های زن و کوثر و بعضی از رسانه‌های چاپی به حیث خبرنگار همکار بوده است. بهار به مسلک خبرنگاری عشق می‌ورزد و همین عشق و علاقه وادارش کرد تا با تقویت زبان انگلیسی برای آموختن رشته‌ی خبرنگاری به صورت تخصصی در سطح ماستری به خارج از کشور فکر کند تا رویاهایش را در آینده‌‌ جامه‌ی عمل بپوشاند.

با آن‌که انجام دادن چندین وظیفه مثل(همسر بودن، مادر بودن، شغل مسلکی و تحصیل) در یک زمان کار سختی است ولی نفیسه برای تحقق رویاهایش از هیچ تلاشی دریغ نورزید و پا به پای مشکلات حرکت کرد و تا رسیدن به هدف‌هایش چند قدمی فاصله نداشت که ناگهان در یکی از روزهای گرم و نفس‌گیر تابستان امسال، کاخ آمالش وارونه شد و بذری را که با مشقت و سختی‌ها برای ثمر گرفتن آماده ساخته بود، با هجوم جنگجویان طالب پایمال شد و از بین رفت.

طالبان کابوسی است که نفیسه و همنسلانش حتا از کودکی قصه‌های زیادی در مورد آن شنیده‌اند. اما سایه‌ی این کابوس بر همتباران او(هزاره‌ها) بیشتر وحشت آفریده است. برای مردم هزاره زندگی در هیچ برهه‌ای از تاریخ افغانستان ایده‌آل نبوده و حتا در حکومت‌ جمهوری ۲۰ سال گذشته نیز قوم هزاره به جرم‌های نکرده توسط «طالبان نکتایی‌پوش حکومت» و «گروه‌های تروریستی طالبان و داعش» به روش‌های گوناگون مورد وحشت و دهشت قرار گرفتند و کشتار جمعی را در مکتب و مسجد، تالار عروسی، شفاخانه و خیابان تجربه کردند.

نفیسه می‌گوید «با آنکه مردم هزاره انسان‌های صلح‌جو و آرام هستند ولی در تاریخ سیاه افغانستان، خون این مردم، بی‌رحمانه ریخته شده است. بازهم زنان و دختران‌شان همواره تلاش کردند تا همانند پدر و برادران خویش بیاموزند و شانه به شانه‌ی مردان برای آبادانی وطن کار کنند.» در حالی که این خواست‌ها کم و بیش تحقق یافته بود طالبان با اشغال دوباره‌ی این خاک، همه تلاش‌ها و دست‌آوردهای چندین ساله را به خاک یکسان کردند و زنانی هم‌چون نفیسه بهار به حاشیه‌ رانده و خانه‌نشین‌ شدند.

نفیسه بهار پس از یک نشست خبری در پارلمان افغانستان
نفیسه بهار پس از یک نشست خبری در پارلمان افغانستان

نفیسه به نیمرخ می‌گوید: «حتا در قصه‌های مادر کلانم، این طالبان و ترس از آن‌ها، همراه ما بود و من برای فرار از این ترس از روستای کوچک‌مان که در دورترین نقطه‌ی ولسوالی جاغوری ولایت غزنی موقعیت دارد، برای درس خواندن به شهر کابل آمدم. فقر و نداشته‌ها از یک طرف و تنهایی و دوری از خانواده از طرف دیگر مرا بیشتر مصمم می‌کرد تا در روشنایی علم و دانش برایم زندگی بهتری در آینده رقم بزنم.»

تبعیض جنسیتی رایج در کشور نفیسه را مصمم‌ کرد تا بیشتر تلاش کند: «می‌خواستم به آنانی که زن را ناقص عقل می‌پندارند، ثابت کنم که ما زنان و دختران نیز همانند آنها توانایی کار کردن در اداره‌ها و بیرون از چهار دیواری خانه را داریم. ثمره‌ی تلاش‌هایم را به تازه‌گی مزمزه می‌کردم که ولایات یکی پی دیگری سقوط کرد و کابل نیز با کمال ناباوری به دست گروه طالبان افتاد.»

نفیسه از روز سقوط کابل می‌گوید: «آن روز آماده شدم تا برای تطبیق واکسن کرونا و گرفتن پول از بانک، بیرون بروم. اما شوهرم خالق گفت ‘در فضای مجازی همهمه است که طالبان در گوشه‌های کابل پراگنده شده و به زودی داخل ارگ خواهند شد’ حرف خالق باعث شد بیرون نروم و همان اتفاق هم افتاد. با آمدن طالبان نمی‌توانستم جلوی اشک‌هایم را بگیرم و ساعت‌ها به ارتش، پولیس و گروه امنیتی حکومت جمهوری افغانستان فکر می‌کردم و این‌که با همه تجهیزات و اردو، دولت و تمام داشته‌های بیست ساله‌ی یک ملت به دست چند سایکل‌سوار نیست و نابود شود، برایم هضم شدنی نبود.»

خانم بهار از آینده‌ی زنان تحت تسلط طالبان نگران است: «آن همه اشتیاق و علاقه‌ای را که برای خبرنگار بودن داشتم و از انجام کارهای خبرنگاری لذت می‌بردم طی این چند ماه نیست و نابود شد و آینده‌ام را کدر می‌بینم. به ویژه زمانی که با اعتراض‌های پی در پی جنبش‌های زنان در تمام نقاط افغانستان، آب از آب تکان نمی‌خورد. ما زنان نمی‌توانیم به آینده‌ی همراه با طالبان خوشبین باشیم چون این‌ گروه افراطی با مانکن‌های پلاستیکی مشکل دارند و با دیدن آن‌ها دین و ایمان‌شان به تزلزل در می‌آید؛ پس چگونه زنان را در کنارشان بپذیرند.»

آری زندگی این‌گونه در افغانستان جریان دارد. نفیسه‌های این سرزمین در پستوی خانه‌ها تبعید شدند و بدون پدر، برادر و شوهر حق بیرون رفتن را ندارند و در کل نظم تک‌جنسیتی و مردانه در افغانستان جریان دارد.

همچنان بخوانید

امید به زندگی

امید به زندگی را از ما گرفت

11 دلو 1401
ستاره در جدال با تاریکی زندگی

ستاره در جدال با تاریکی زندگی

19 قوس 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: سقوط جمهوریتمردم تحت ستم طالبان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00