نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حقوق‌‌بشر؛ فرش سرخ اسلو زیر پای تروریست‌ها

  • فاطمه روشنیان
  • 6 دلو 1400
photo1643179999

در نزدیک به شش ماه گذشته، هرچه از پانزده آگوست بیشتر فاصله می‌گیریم، پهلوهای تاریک فاجعۀ سقوط افغانستان به‌دست گروه تروریستی طالبان بیش‌تر از پیش روشن می‌شود. ابعاد پیچیدۀ بازی‌های سیاسی، استخباراتی با ارزشهای حقوق بشری در افغانستان بیش‌تر برملا می‌گردد. اجرا شدن کارناوال تطهیر گروه طالبان در اسلو یکی از همین اتفاقات فاش‌کننده بود. این نشست سه روزه نشان داد که دولت آمریکا در قمار کثیف سیاست و معاملۀ ارزش‌های حقوق بشری و سرنوشت جمعی مردم افغانستان، تنها نبوده است.

وقتی ناروی به عنوان یک کشور اروپایی مسئول در قبال ارزش‌های مندرج در اعلامیۀ جهانی حقوق بشر و کشوری که به تمام کنوانسیون‌های بین‌‌المللی حقوق بشر، بنیاد الحاق کرده، پیش‌گام روند تطهیر سیاسی، استخباراتی گروه تروریستی طالبان می‌شود، تازه متوجه ابعاد فاجعۀ حاکم شده بر مردم و به ویژه بر زنان افغانستان می‌شویم. دولت ناروی درحالی پیشگام این روند شده‌است که در قبال الحاق‌اش به کنوانسیون‌های حقوق بشری تعهد الزام‌آور و تعریف شده دارد. ولی متأسفانه بدون رعایت حداقلی شکلیات مسئولیت‌اش در قبال ارزش‌های حقوق بشری، به طالبان میدان مانوردهی دیپلماتیک می‌دهد و روند استخباراتی رسمیت شناسی حکومت این گروه در میان کشورهای تأثیر گذار اروپایی را تسهیل می‌کند.

تا قبل از اجرا شدن کارناوال تطهیر طالبان در اسلو، باور غالب این بود که دولت آمریکا به عنوان قدرت برتر جهان و دولتی که ثابت کرده است در قبال ارزش‌های حقوق بشری تعهد لازم را نداشته، مقصر اصلی تعامل سیاسی، استخباراتی با گروه تروریستی طالبان است. ولی آن‌چه در اسلو به اجرا گذاشته شد، شوربختانه نشان داد که آمریکا در بازی کثیف معامله با ارزش‌های حقوق بشری و سرنوشت مردم و به ویژه زنان افغانستان تنها نیست، بلکه کشورهای قدرتمند اروپایی نیز در یک همسویی نامرئی اما فاجعه‌ساز با دولت آمریکا، ارزش‌های حقوق بشری را در افغانستان حراج گذاشته‌اند.

کارناوال تطهیر طالبان در اسلو نشان داد که علاوه بر دولت آمریکا، شماری از دولت‌های به ظاهر ارزش‌گرا در اروپا نیز چشم وجدان بر پروندۀ سیاه و اعمال جنایت‌کارانۀ طالبان بسته‌اند و همه در یک هم‌نوایی شرم آور، در پی رسمیت بخشیدن به یک حکومت تندرو از سوی گروه تروریستی طالبان بر مردم و سرزمین افغانستان هستند.

این همه درحالی است که طالبان چه در گذشته و چه در نزدیک به شش ماه پس از حاکم شدن‌شان در افغانستان از هیچ‌کدام از رفتارهای خشونت‌بار و جنایت‌کارانه‌اش دریغ نکرده است. صدها اسیر و سرباز که پس از فرار شرم‌آور اشرف غنی تفنگ بر زمین گذاشته بودند را در محکمۀ صحرایی به گلوله بسته‌اند. مخالفان سیاسی غیر نظامی را با سرکوب به سکوت واداشته‌اند. زنان افغانستان را با حذف حضور اجتماعی سیاسی مواجه ساخته‌اند. در نزدیک به شش ماه گذشته، ده‌ها بار تظاهرات دادخواهانۀ زنان را در خیابان‌های کابل، مزار، هرات و ننگرهار، با خشونت، تیراندازی و گاز اشک‌آور سرکوب کرده و شماری از فعالین زنان معترض کابل را بازداشت کرده‌است. هم اکنون این بانوان تحت شکنجۀ گروه طالبان قرار دارند.

از آن‌جا که زنان افغانستان قربانیان رفتار خشونت‌بار و جنایت‌کارانۀ طالبان هستند، چشم‌پوشی آمریکا و دولت‌های اروپایی بر جنایت‌های این گروه در واقع، مصداق بارز خیانت این دولت‌ها به ارزش‌های حقوق بشری و به ویژه خیانت‌شان به سرنوشت زنان افغانستان است.

اما آن‌چه در این میان امید به ارزش‌ها را زنده نگه داشته‌است، حضور معترضانه و ارزشمند زنان افغانستان در مقابل گروه تروریستی طالبان است. زنان افغانستان همان‌گونه که در نزدیک به شش ماه گذشته با حضور اعتراضی‌شان در جاده‌های کابل و دیگر شهرهای بزرگ این کشور، علیه طالبان قد علم کرده‌اند، با فرستادن یک نماینده در نشست اسلو، هم‌زمان که حضور معترضانه و ارزشمندشان علیه طالبان را به درستی تمثیل کرده‌اند، عملکرد کشورهای جهان به ویژه دولت ناروی و دولت آمریکا در قبال رویکرد سؤال برانگیزشان در خصوص تطهیر گروه تروریستی طالبان را به چالش کشیده‌اند.

این‌که در نهایت تلاش‌های شرم‌آور دولت ناروی و سایر کشورهایی که برای رسمیت بخشیدن به حکومت تروریستی طالبان به کجا می‌انجامد هنوز معلوم نیست. اما آن‌چه دارد به عنوان یک واقعیت غیر قابل انکار در پروندۀ سیاست و سرنوشت افغانستان به اذعان جمعی می‌رسد، مسألۀ زنان این کشور است که به پشتوانۀ حضور متعهدانۀ زنان افغانستان در حال رقم خوردن است.

حالا در وضعیتی که آمریکا و دولت‌هایی چون ناروی که خود را مدعی پاس‌داری از ارزش‌های حقوق بشری قلمداد می‌کنند، روند تطهیر سیاسی، استخباراتی طالبان را کلید زده‌اند، بر زنان افغانستان است که یک اعتراض جهانی برای پاس‌داری از حقوق بشری‌شان راه‌اندازی کرده و نهادهای مدافع حقوق بشر و سایر نهادهای مدنی در کشورهای تأثیرگذار در آمریکا و کشورهای اروپایی را با خود هم‌سو بسازند و از این طریق بر دولت‌ها فشار سیاسی وضع کنند و مانع به رسمیت شناخته شدن طالبان شوند.

همچنان بخوانید

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

14 جوزا 1402
حال و آینده جنبش اعتراضی زنان افغانستان

تقابل دو جريان؛ ترس طالبان و مبارزه‌ زنان

13 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: اعتراض زنان علیه طالبان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کشف هویت جنسی
هزار و یک شب

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402

«از زمانی که خیلی کوچک بودم یادم می‌آید وقتی در جمع پسرها قرار می‌گرفتم حس فرار به من دست می‌داد و فکر می‌کردم کسی در گوشم می‌گوید باید از این جمع جدا شوی. البته یک حس...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00