داکتر سیما سمر با تأکید بر اصل احترام گذاشتن به ارزشهای حقوق بشری از جامعۀ جهانی خواست تا حقوق بشر و حقوق زنان افغانستان را قربانی تعاملات سیاسی با طالبان نسازند. به باور خانم سمر، بدون رعایت ارزشهای حقوقبشری، افغانستان به امنیت و ثبات سیاسی نخواهد رسید
رئیس پارلمان اروپا در این نشست که روزهای سهشنبه و چهار شنبه(۱ و۲ فبروری۲۰۲۲) به حمایت از زنان افغانستان برگزار شده، گفتهاست که مسألۀ زنان افغانستان باید از اولویتهای جهان در برخوردشان با طالبان باشد. خانم روبرتا متزولا، رئیس پارلمان اروپا همچنان تأکید کردهاست که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حمایتشان از زنان افغانستان قاطع است و احترام و رعایت حقوق بشر و حقوق زنان از سوی طالبان پیششرط هر تعامل احتمالی میان اروپا و طالبان است.
در این نشست دو روزه که شماری از زنان سرشناس افغانستان نیز برای سخنرانی و مذاکره با پارلمان اروپا، حضور دارند. داکتر سیما سمر رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر که یکی از سخنرانهای روز اول این نشست بود، وضعیت کنونی افغانستان را یک شکست و ناکامی جمعی تعریف کرده و مجریان نظام جمهوریت و جامعۀ جهانی را به دلیل عدم مسئولیت پذیری در قبال ارزشهای حقوق بشری مسئول این شکست خواند.
سیما سمر با تأکید بر اصل احترام گذاشتن به ارزشهای حقوق بشری از جامعۀ جهانی خواست تا حقوق بشر و حقوق زنان افغانستان را قربانی تعاملات سیاسی با طالبان نسازند. به باور خانم سمر، بدون رعایت ارزشهای حقوقبشری، افغانستان به امنیت و ثبات سیاسی نخواهد رسید.
فوزیه کوفی نمایندۀ پیشین پارلمان و رئیس حزب موج تحول در افغانستان که سخنرانیاش را بهصورت آنلاین ایراد کرد، در گفتوگو با نیمرخ، گفت: آیندۀ افغانستان بستگی به این دارد که یک حکومت فراگیر و همه شمول در این کشور شکل میگیرد یا نه! خانم کوفی تأکید میکند که طالبان تا هنوز هیچ تعهدی عملی برای شکلگیری حکومت همه شمول و باورمند به ارزشهای حقوق بشری از خود نشان ندادهاست. بلکه این گروه با محرومسازی زنان و دختران از حق کار، حق تحصیل و فرصتهای مشارکت سیاسی، نشان دادهاند که هیچ باوری به ارزشهای انسانی و حقوقبشری ندارند. بانو کوفی برگزاری این نشست دو روزه برای حمایت از زنان افغانستان در پارلمان اروپا را مهم خوانده و گفت: این نشست تلاشی است برای جلوگیری از به فراموشی رفتن سرنوشت زنان افغانستان.
صحرا کریمی فیلمساز و رئیس پیشین ادارۀ دولتی “افغان فیلم” که یکی از اعضای این نشست دو روزه میباشد، در گفتوگو با نیمرخ، برگزاری نشست “روزهای زنان افغانستان” در پارلمان اروپا را فرصت برای دادخواهی از حقوقبشری زنان افغانستان تعریف میکند. به باور بانو کریمی، زنان افغانستان با حضور در پارلمان اروپا تلاش میکنند تا به نشست پرسشبرانگیزی که با حضور نمایندگان طالبان در اسلو برگزار شده بود، اعتراض کنند و از جهان بخواهند که به طالبان نباید فرصت مانور و لابیگری داده شود.
صحرا کریمی اما همصدایی زنان افغانستان برای پیشبرد یک مبارزۀ دادخواهانه را مهم خوانده، تأکید میکند زنان افغانستان باید از چندصدایی اجتناب کرده و در سراسر جهان، بخشی از یک مبارزۀ فراگیر برای دفاع از حقوق انسانیشان در افغانستان باشند.
ظریفه غفاری شهردار پیشین ولایت میدانوردک، یکی دیگر از سخنرانهای این نشست دو روزه بود. ایشان، جامعۀ جهانی را مقصر اصلی فرصت دادن به طالبان خوانده و تأکید کرد که کشورهای تأثیرگذار در افغانستان در سالهای اخیر همواره به طالبان فرصت مانور قدرت را فراهم کردند. در روند گفتوگوهای صلح در دوحه به طالبان فرصت داده شد. متأسفانه این روند هنوز ادامه دارد. طوری که نشست اسلو یک فرصتسازی نادرست برای یک گروه تروریستی بود. خانم غفاری، کشورهای اروپایی را در رسیدگی به تعهدات حقوقبشریشان در افغانستان مقصر خوانده و تأکید میکند که نشست اسلو نشان داد که برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنان در فرصتسازی برای طالبان مرتکب اشتباه بزرگی میشوند.
داکتر حبیبه سرابی که قبل از سقوط کابل، عضو هیئت گفتوگوهای صلح با طالبان بود، در گفتوگو با نیمرخ میگوید، ما زنانی که در این نشست دو روزه حضور یافتهایم، از پارلمان اروپا میخواهیم که وضعیت افغانستان و مسألۀ زنان افغانستان را باید از خود زنان افغانستان بشنوند. انتظار ما ایناست که جامعۀ جهانی به ویژه اتحادیه اروپا بیشتر از این با مسألۀ افغانستان برخورد سیاسی استخباراتی نکنند. بلکه با درک واقعیتهای اصلی و بر مبنای ارزشهای حقوقبشری باید در جستوجوی راهحل مسئولانه برای منازعۀ افغانستان باشند.
قرار است شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تا ساعاتی دیگر یکی از سخنرانهای روز دوم این نشست در پارلمان اروپا باشد و در سخنرانیاش از پارلمان اروپا خواستار توجه جدی به مسایل حقوقبشری در افغانستان شود.
آریانا سعید از هنرمندان موسیقی و آواز، ضمن اجرای یکی از آهنگهایش از جامعۀ جهانی خواستار توجه مسئولانه به حقوق زنان افغانستان شد.
آنجلینا جولی، بازیگر و هنرمند سرشناس هالیوود نیز، با فرستادن یک پیام تصویری به این نشست دو روزه از کشورهای جهان خواست که با رسمیتشناسی طالبان، زنان افغانستان را بیشتر از این قربانی خشونت و تندروی نسازند.