نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

صحرا کریمی به پاس ساختن فیلم با روایت‌های زن محور جایزه بین‌المللی هیپاتیا را گرفت

  • نیمرخ
  • 17 دلو 1400

امان میرزایی

زنان افغانستان امروز اسیر افکار پوچ طالبان به ظاهر طالب صلح‌اند، در حالی که از گذشته‌های دور، راهی برای نفس ‌کشیدن نداشته‌اند. فیلم حوا، مریم، عایشه؛ تصویری از تبعیض‌های جنسیتی در افغانستان است. این فیلم داستان زندگی سه زن از قشرهای مختلف افغانستان را در بر می‌گیرد که سرنوشت هر کدام به شکلی تحت تأثیر نگاه جنسیت‌زدۀ مردهای افغانستان از بین رفته است. با وجود تفاوت نسل و طبقۀ اجتماعی کاراکترهای فیلم، همه در یک چیز مشترک‌اند، تحمل سرنوشتی تحمیلی به جرم زن بودن. این فیلم یک مقطع یک روزه از زندگی ۳ زن مختلف است. حوا یک زن سنتی است، مریم یک زن روشن فکر است. عایشه نماد دختران جوان افغانستان و نامزد عایشه، نمایندۀ نسل جدید مردان افغانستان است. مردان نسل قبلی افغانستان به جنسیت خود می‌بالند و زنان را به خاطر زن بودن‌شان تحقیر می‌کنند. جامعه‌ای شدیداً مردسالار را به‌وجود آورده‌اند.

صحرا کریمی به عنوان یک زن، در این فیلم از دغدغه‌های خود صحبت می‌کند. دغدغۀ این‌که چهل و چند سال جنگ، تحقیر و خشونت، زندگی زنان افغانستان را برای‌شان عادی و خالی از آرزوهای بزرگ کرده‌است. افغانستان به خاطر سال‌های زیادی که جنگ در آن جریان داشته، چیزی به عنوان صنعت سینما را در خود ندیده است. اما کسانی مثل صحرا کریمی که بیش از سی فیلم کوتاه و مستند و چندین فیلم داستانی ساخته‌، راه نرفته را برای این کشور هموار کرده‌است. او که رئیس (افغان فیلم) بوده و برای ساختن فیلم حوا، مریم، عایشه؛ سختی‌های بسیاری را متحمل شده، از فیلم‌برداری در روزهایی که چند انتحاری در کابل اتفاق می‌افتاد، گرفته تا امنیت جانی که باید برای عوامل فیلم همیشه محافظین حضور می‌داشتند.

صحرا کریمی به پاس ساختن فیلم با روایت‌های زن محور جایزه بین‌المللی هیپاتیا را گرفت

وی از دانشگاه هنر و فیلم اسلواکی دکترای کارگردانی دارد و در طول سال‌ها تلاش، به کسب جوایز متعددی در فستیوال‌های بین‌المللی فیلم، در سراسر دنیا دست یافته‌است. صحرا کریمی پیرو فلسفهٔ هستی‌گرایی یا اگزیستانسیالیسم است. درون‌مایهٔ فیلم‌هایش نیز ردّ پایی از این تفکر را دارا می‌باشد. تعدادی از منتقدین فیلم «نسیمه» که خاطرات روزانهٔ دختری مهاجر را روایت می‌کند یادآوری شعرگونه از نیچه، کافکا و کامو، نمایش سمبلیکی از کتاب (کیمیاگر) پائولو کوئلیو می‌دانند. برخی می‌گویند: او بیشتر متأثر از سینمای نوین شرق اروپا و سنت سینمایی شوروی سابق است.

جشنوارۀ زنان برتر که هر سال در شهر جنوا (genoa) ایتالیا برگزار می‌گردد؛ جایزۀ بخش بین‌الملل خود به نام « جایزۀ هیپاتیا» را به صحرا کریمی کارگردان فیلم حوا، مریم، عایشه؛ به پاس ساختن فیلم‌هایی در داخل افغانستان با روایت‌های زن محور، اهدا کرد.

صحرا کریمی در مراسم اهدای این جایزه که همراه بود با نمایش فیلم حوا، مریم، عایشه؛ حضور داشت. از حمایت و هم‌صدایی جشنوارۀ زنان برتر جنوا ایتالیا تشکر کرد و تأکید کرد که زنان افغانستان را فراموش نکنید. نگذارید سیاست‌مداران شما با تصمیم نادرست، یک گروه تمامیت خواه، تروریست و ضد زن به نام طالبان را به رسمیت بشناسند. حضور من امروز در این‌جا تنها به خاطر خود و گرفتن جایزه نیست؛ بلکه پیام رسان‌ام. پیام‌رسان تمام زنانی که در افغانستان هستند و هم اکنون در همین لحظه در خانه‌های خود زندانی‌اند و گروه تروریستی طالبان تمام حقوق آن‌ها را محدود کرده‌است، در تلاش به حذف زنان از زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی هم‌چنان ادامه می‌دهند. زنان افغانستان خواستار آزادی، حق کار، تحصیل وحضور در جامعه هستند، با زنان افغانستان هم‌صدا شوید و آن‌ها را فراموش نکنید.

جایزۀ هیپاتیا برای تعالی زنان سال 2021، به بانو صحرا کریمی تعلق گرفت. این رویداد با حضور شهروندان فعال، انجمن‌های فرهنگی، سازمان‌های سیاسی و بشردوستانه و با حضور خبرنگاران برگزار شد. در این جشنواره، میزگردی به نام “جنوا برای زنان افغانستان” نیز برگزار شد. از جمله کسانی که در این برنامه حضور داشتند می‌توان به: “داریو فرانچینی”  وزیر فرهنگ ایتالیا؛ “فرانچسکا مانوکی” روزنامه‌نگار و نویسنده، خبرنگار ویژه در افغانستان؛ “نیکو پیرو” خبرنگار ویژه RAI که اخیراً آخرین کتاب خود را با موضوع: “کابل، چهارراه جهان” منتشر کرده‌است؛ “استفانو پونتکوروو” سفیر، نمایندۀ عالی پیشین غیرنظامیان ناتو در افغانستان؛” راحل سایا” روزنامه‌نگار افغانستانی؛” استلا آسرنو” از عفو بین‌الملل، “مارتا دونزلی” رئیس بنیاد مرکز مطالعات سینمای ایتالیا و …

جایزۀ هیپاتیا در سال 2010 در خلال پنجمین دورۀ جشنواره، با هم‌کاری نهادهای محلی و ملی، با هدف تجلیل از یک یا چند چهرۀ زن که با آثار و حرفۀ خود برای تأیید زنان در عرصه‌های مختلف نقش داشته‌اند، ایجاد شد. بخش‌های زندگی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی در ایتالیا و جهان. این جایزه هم‌چنین ابزاری برای نزدیک‌تر کردن شخصیت‌های زن بزرگ زمان ما و جوانان است.

بازیگران زن و مهمانان این جشنواره: گایا آپرا، ویولا گرازیوسی، جولیانا موسو، آریانا نینچی، میلو پرونوتو، گالاتیا رانزی،  سیلویا سیراوو، آناپائولا ولاچیو، بئاتریس ویزیبلی، الی پاپاکوستانتینو، اوا کانتارلا، دوچیو دمتریو، لورا پالمیری، مارکو فانتاسیا، جولیا پیسانی، الساندرا سنی، آنا سولارو، ایزابلا دی  لئو، اریکا ماننا، سیلویا نیوبرن، آندریا پورچدو، ماریپولا، آنجلا کوریا کارلو فانلی، جانفرانکو بارتالوتا، اوجنیو پالسترینی، سیلوانا زانوولو، لیندا کایزر.

همچنان بخوانید

صحرا کریمی: به رسمیت شناسی طالبان مجوز نابودی زنان افغانستان است

صحرا کریمی: به رسمیت شناسی طالبان مجوز نابودی زنان افغانستان است

24 دلو 1400
پیام نوروزی دکتور صحرا کریمی

پیام نوروزی دکتور صحرا کریمی

7 جدی 1400

صحرا کریمی! اینک عضو رسمی آکادمی فیلم و تلویزیون اسلواکی می‌باشد و سابقۀ کارگردانی در 32 فیلم کوتاه، داستانی و بلند را دارد. رئیس هیئت ژوری جشنواره فیلم استکهلم نیز جزو کارنامۀ موفق او است. دکتر صحرا کریمی با کارنامۀ درخشان‌اش، برگی زرّین به افتخارات افغانستان افزوده و این اولین باری‌است که یک زن افغانستانی، جایزه “هیپاتیا” را از آن خود می‌کند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: صحرا کریمی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00