نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

عذرا شکران؛ از ترویج بایسکل‌رانی برای دختران تا حبس خانگی

  • Ismail Laali
  • 30 دلو 1400

چنان‌چه شش ماه قبل تمام آرزوها و آرمان‌های زنان افغانستان یک شبه به خاک برابر شد عذرا شکران زنی از پیش‌گامان ترویج بایسکل‌رانی دختران در دایکندی نیز از متن جامعه به کنج خانه رانده شد و اکنون در بی سرنوشتی و ناامیدی به‌سر  می‌برد.

عذرا در گفت‌وگویی با نیمرخ از دست‌آوردها و آرزوهای خود می‌گوید؛ اگر روند این‌گونه ادامه پیدا کند دیگر به آیندهٔ زنان و دختران در افغانستان امیدی ندارد. عذرا شکران دانش‌آموختهٔ زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه بامیان است که در سال ۱۳۹۵ از این دانشگاه فارغ شده‌است. وی در دوران دانشجویی‌اش فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و مدنی را آغاز کرده بود و سپس وقتی به دایکندی برگشت هم‌زمان با کار کردن در ادارات دولتی و مؤسسات خارجی، مسوولیت فدراسیون بایسکل‌رانی دختران در دایکندی را نیز به عهده گرفت.

 برای نخستین بار در سال ۱۳۹۵ یک رقابت بایسکل‌رانی از سوی مؤسسهٔ آکسفام در شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی برگزار شد. فایزه به عنوان برندهٔ این رقابت اعلام گردید. برگزاری این رقابت جامعهٔ سنتی و به‌خصوص علمای دینی را به شوک برد و در رسانه‌های محلی و شبکه‌های اجتماعی، حساسیت برانگیز گشت، اما این رقابت اولین گام برای تشویق و ترویج دختران به بایسکل‌رانی شد. با وجود مخالفت‌های شدید مردم و علما دختران در شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی برای رفتن به مکتب و بازار از بایسکل استفاده می‌کردند و در ولسوالی‌های دوردست به‌خاطر دوری راه، مکاتب دختران از موترسایکل نیز استفاده می‌کردند.

عذرا شکران می‌گوید: اکنون تمام فعالیت ورزشی زنان در شهر نیلی و ولسوالی‌ها متوقف شده‌است و خانواده‌ها از ترس طالبان جرأت ندارند دختران‌شان را به باشگاه‌های ورزشی بفرستند. عذرا می‌گوید: فعالیت‌های فرهنگی، مدنی و اجتماعی زنان هم‌چنان متوقف است و تمام زنان فعال خانه‌نشین شده‌اند و جسارت گشت و گذار آزادانه در شهر را ندارند و شماری هم مهاجرت کرده‌اند.

او با انتقاد از نقض عفو عمومی از سوی گروه طالبان می ‌گوید: این گروه به هیچ یک از اصول و قواعد انسانی پای‌بند نیستند و این باعث می‌شود که زنان نتوانند آزادانه گشت و گذار کنند.” می‌گویند عفو عمومی اعلان کردیم اما به همین اصول و قواعدی که خودشان ایجاد کرده‌اند پای‌بند نیستند و ما هم از همین می‌ترسیم که مبادا زنی را به‌خاطر فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی در گذشته اذیت کنند.”

بانو شکران هم‌چنان تأکید می‌کند که محدودیت‌های وضع شده، بر گشت و گذار زنان برای آن‌ها غیر قابل تحمل است و این باعث افزایش خشونت با زنان در خانواده‌ها گردیده‌است. از زمان حاکمیت طالبان تاکنون چندین مورد خودکشی زنان گزارش شده و تداوم این وضعیت باعث مشکلات روحی و روانی زنان در خانه می‌شود.

روایت سقوط ولایت دایکندی

حالا که به شش ماه قبل فکر می‌کنم، خاطرات تلخ و آغاز روزهای سیاه و تباهی‌مان را به یاد می‌آورم. پنحشنبه ۲۱ اسد ۱۴۰۰ بود که باشندگان شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی شروع کرده بودند به فرار کردن به روستاها و مناطق دوردست، خانواده‌ها با استفاده از هر وسایط نقلیه، از مرکز فرار کردند. کرایهٔ موتر که قبلاً چهارصد افغانی بود تا دو هزار افغانی می‌رسید. وقتی فضای ترس و وحشت در همه‌جا حاکم شد، ما هم نتوانستیم شهر نیلی را آن‌گونه خالی و پر از وحشت تحمل کنیم، در نتیجه با همسر و پسرم به طرف روستا حرکت کردیم. در مسیر راه با حلق‌های خشک، دل‌های پریشان در هوای تاریک در حرکت بودیم و اطراف سرک‌های خاکی دایکندی پیش چشمم پر از کابوس طالبان بود با دستارهای سیاه و چشم‌های ابلق و سرمه شده؛ درآن شرایط پیش‌آمده یک تعداد استفاده‌جویان، دست به راه‌زنی و دزدی زده‌بودند، پول‌های مسافران، موبایل‌ها و حتی انگشتر و ساعت‌هایشان را می‌دزدیدند.

وقتی به روستا رسیدم، تمام اسناد، مدارک مکتب تا دانشگاه و تجارب کاری‌ام را جمع می‌کردم و همین‌طور چمدان لباس‌های مورد علاقه‌ام که مطمئن بودم دیگر پوشیده نمی‌توانم. می‌خواستم آن‌ها را بسوزانم و یا درجایی دفن کنم اما نتوانستم و به اتفاق خانواده‌ام در یک مکانی پنهان کردیم.

یکشنبه ۲۴ اسد ۱۴۰۰ بود که طالبان ساعت پنج صبح وارد شهر نیلی شدند و بیرق‌شان را بر دروازهٔ ورودی ساختمان ولایت نصب کردند. افراد طالبان با شهر خالی از مردم روبه‌رو شدند و آن روز مساوی شد به پایان امیدها و آرزوهای من و آغاز حبس خانگی! متنفرم از آن روز و آن تاریخ، به امید آزادی!

همچنان بخوانید

زنانی که خواستار سرنگونی طالبان هستند

خشونت طالبان و سلامت روان زنان

روایت یک روز عادی زنان در فضای مسموم طالبانی

مجازات در ملأ عام خشونت ساختاری علیه زنان را افزایش می‌دهد

عذرا شکران از جامعهٔ جهانی می‌خواهد که به هیچ عنوان این گروه را به رسمیت نشناسد زنان افغانستان را تنها نگذارند و صدای‌شان را بشنود و از ایستادگی زنان در برابر سیاست طالبان حمایت کنند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: خشونت طالبان با زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادر-فرزند
هزار و یک شب

پسرم را از پدرش خریدم

3 دلو 1401

اواخر فصل زمستان، آن‌قدر برف باریده بود که هیچ راهی برای آب آوردن از چشمه نمانده بود. هیزم‌ تر و خشک را، کنار هم در دیگدان گلی روشن کردم، دیگ بزرگی را پر از برف کردم...

بیشتر بخوانید
کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم
گوناگون

کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم

9 دلو 1401

گل‌افروز صبح زود که از خواب بیدار شد به طویله می‌رود، به گاو و گوسفند آب و علف می‌دهد. سپس چای صبح را آماده می‌کند، داروهای پدر و مادرش را نیز برای‌شان می‌دهد. 

بیشتر بخوانید
جای خالی زهرا
هزار و یک شب

جای زهرا خالی بود

6 دلو 1401

برای آمادگی کانکور به مزار شریف رفتم. در مکتب آرزو داشتم که طب بخوانم و داکتر شوم. اوایل بهار بود که آمادگی کانکور را با اشتیاق تمام شروع کردم. همه‌چیز با شور و شوق پیش می‌رفت و ‌خودم...

بیشتر بخوانید
شبی که صنم سر قرار نیامد
هزار و یک شب

شبی که صنم سر قرار نیامد

2 دلو 1401

کتاب غزلیات حافظ در دستم از مدرسه برآمدم. باران می‌بارید، آب و هوای مطبوع و ملایم از رسیدن نوروز خبر می‌داد. به خانه رسیدم، دیدم که مهمان داریم، اما خواهرم با چهره‌ی گریان و اندوهگین در گوشه‌ای...

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
نیمرخ
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

طراحی، برنامه‌نویسی و اجرای وبسایت  iNasri ⚒

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی