نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

تریاک؛ افیون نابودگر زندگی ربابه و فرزندان‌اش

  • نیمرخ
  • 23 حوت 1400
msg1467661974-12165

حسین رامش

ربابه (نام مستعار) اسم زنی‌است با چهره‌ای گندمی، چشمان بادامی، قد بلند و ظاهر چهره‌اش، او را ۳۰ الی ۳۳ ساله نشان می‌دهد. سه‌ فرزند دارد و زاویهٔ دیدش نسبت به جهان پیرامونش به وسعت دریا و نگاه به آیندهٔ فرزندانش به بزرگی قلهٔ‌ اورست است. او که رسا حرف می‌زند و لهجهٔ مهربانی دارد، آن هم در روزگاری که مهربانی با آدم‌های شهر خداحافظی کرده و یا آب شده و در زمین فرو رفته‌است. او به‌جای اسم دخترش می‌گوید: «قشنگم»، به پسرش می‌گوید: «قندم» و به طفل خُردترش که هنوز از شیمهٔ جانش می‌مکد، می‌گوید: «ناز مادر». او در حالی به فرزندانش ناز، قند و قشنگ می‌گوید که زندگی برایش نه قشنگ می‌نماید و نه قندی در کار است و نه ناز. زندگی پشت کرده به او. البته زندگی، این‌روزها بر همهٔ مردم افغانستان پشت کرده ولی برای این مادر، دیواری کشیده تا نتواند به این زودی‌ها برآن فایق آید.

ربابه! گوشه‌ای در دشت برچی، غرب کابل، در یک خانهٔ کرایه‌ای زندگی می‌کند. روزگاری که پدرش در قید حیات بوده و با شوخ‌طبعی‌اش ربابه را می‌خندانده، دیگر نیست و حتی نمی‌توانست دنیای امروز را این‌گونه تصور کند. او از هفت‌سالگی به قالین‌بافی رفته و حالا که سی‌‌ساله است نیز قالین می‌بافد. پدر ربابه، سال‌ها قبل فوت نموده و به قول ربابه «دُردانهٔ پدر» را به دست کسی سپرده که حالا سر از زیر پول‌سوخته درآورده است. شوهر ربابه معتاد شده و آخرین داشته‌های خانه را نیز به فروش رسانیده‌است. ربابه می‌گوید: «دلم برای او نمی‌سوزد؛ اما نمی‌توانم نبود سایهٔ پدر را بر سر فرزندانم تصور کنم»، به همین خاطر است که ربابه با دست خالی به آینده دل بسته و شوهرش را در کمپ ترک اعتیاد بستری نموده‌است. او ماهانه از هر طریق که می‌تواند، باید هفت هزار افغانی به مسئولین کمپ پرداخت کند تا شوهرش را تداوی نمایند، این‌که نتیجه می‌دهد یا خیر؟ هیچ‌کسی نمی‌دانند.

آن‌چه قابل تحسین و آموزنده می‌نماید، این است که ربابه عزمش را جزم نموده و به آیندهٔ فرزندانش دل بسته؛ تمام تلاش و تقلای او درس خواندن فرزندانش شده‌است. «من قالین کار کردم؛ چرخ زندگی من به تارهای قالین گره خورده‌است، به آرزوی رهایی از تارهای قالین عروسی نمودم ولی این تارها مرا رها نکرد، بلکه بیش‌تر و محکم‌تر بست و شوهرم به اعتیاد روی آورد. او در کارخانهٔ‌ سنگ کار می‌کرد و شبانه خانه نمی‌آمد، فقط در هفته یک‌بار به خانه می‌آمد، هم‌کارش معتاد بوده و او نیز ابتدا تریاک می‌کشیده تا بتواند شبانه کار کند ولی کم‌کم به پودر رسیده‌است. ربابه می‌گوید: من همین سه ماه قبل خبردار شدم و از بعضی نشانه‌ها فهمیدم، خودش هم اقرار کرد. از آن زمان تمام تلاشم برای نجات اوست ولی فکر می‌کنم باید بیش‌تر درد بکشم و شب‌های زیادی باید تنهایی قالین ببافم». او نسبت به دخترش خیلی حساس است و تمام تلاشش این است که بتواند درس بخواند، این روزها که طالبان، دختران را در خانه زندانی کرده‌اند، آیا دختر ربابه می‌تواند در آینده درس بخواند یا خیر؟

تریاک؛ افیون نابودگر زندگی آدمی است. سؤال این است، هر شخصی که معتاد می‌شود واقعاً غیر قابل ترحم است؟ کی مقصر اصلی است؟ برای باز نمودن این سؤال، به روایت تاریخی کشور چین نگاهی می‌اندازیم. بریتانیا چین را که امروزه یکی از قدرت‌های جهان است، قبل از جنگ جهانی، تحت استعمار خود درآورد، بریتانیا با استفاده از سیاست استعماری، تمامی زمین‌های حاصل‌خیز چین را با زور سلاح، تریاک کشت کرد، دهقانان را مجبور به پرورش تریاک نمود. تجارت تریاک در کشورهای آسیایی رواج یافت و باعث شد نود درصد مردم چین از زن و مرد معتاد شوند. دولت چین مجبور شد تمام مرز‌های خود را ببندد؛ جنگ تریاک، بین بریتانیا و چین آغاز گردید و سربازان معتاد نتوانستند مقاومت کنند، چین مهلک‌ترین شکست تاریخ را خورد و تمام بنادر تجاری خود را از دست داد. حالا سؤال این است که مشکل از نود درصد زنان و مردان چینی بود که معتاد شده بودند ویا سیاست استعماری؟!

چندی قبل تلویزیون طلوع‌نیوز از ولایات قندهار و هلمند گزارشی را نشر کرد که مردان با پیشانی ترک‌خورده و دستانی خسته در زمین‌های حاصل‌خیز افغانستان تریاک کشت می‌کردند. استدلال‌شان این بود که اگر جایگزینی برای کشت تریاک در زمین‌های‌شان پیدا نشود از کشت تریاک دست نخواهند کشید؟ آیا افغانستان به مرکز تبادل مواد مخدر تبدیل خواهد شد؟ آیا تمام معتادین زیر پل‌سوخته قربانی سیاست‌های غلط در افغانستان نشده‌اند؟ آیا ربابه به عنوان مادر سه فرزند، باید تاوان گناه ناکردهٔ خود را پرداخت کند؟

همچنان بخوانید

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

10 میزان 1402
سنگ صبور

سنگ صبور؛ آمنه و خواهرش تحت سلطۀ طالبِ خانه‌گی

3 میزان 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: اعتیاط به مواد مخدرقصه زندگی زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. محمد عیسی درویش says:
    2 سال پیش

    زییا و خواندنی بود

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنی به‌خاطر پسرش، شوهر بی‌احساس و بی‌مسئولیتش را تحمل می‌کند
هزار و یک شب

زنی به‌خاطر پسرش، شوهر بی‌احساس و بی‌مسئولیتش را تحمل می‌کند

3 قوس 1402

هفت سال قبل، پدر لیلا می‌خواست رئيس شورای علما در منطقۀ خود شود، برای این‌کار رأی بیشتری نیاز داشت و فقط به ریاست فکر می‌کرد. عزم خود را جزم کرده بود که از هر طریقی...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
شبی که خواهرم سکوتش را شکست
سکوت را بشکنیم

شبی که خواهرم سکوتش را شکست

8 جدی 1400

روایت یکی از مخاطبان نیمرخ به مناسبت کارزار «سکوت را بشکنیم» صنف سوم مکتب بودم و با خواهران بزرگترم در یکی از اتاق‌های خانه کرایه‌ای‌مان قالین می‌بافتیم. خانه متعلق به شوهر عمه‌ام بود. گاهی شوهر...

بیشتر بخوانید
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
گزارش تحقیقی

پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان

22 ثور 1401

این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است.  مساله پریود و زایمان...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN