نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

من پله‌های مرگ را بارها بالا و پایین رفته‌ام

  • نیمرخ
  • 6 ثور 1401

مصطفی بهین

ممکن نیست در افغانستان به‌دنیا آمده باشی و به‌گونهٔ مستقیم یا غیر مستقیم با مرگ روبه‌رو نشده باشی، از جنگ‌های داخلی تا امروز، هزاران انسان افغانستانی درگیر آتش جنگ و کشته شدن بوده و این کلمهٔ سه‌حرفی جزء بی‌بدیل زندگی آن‌ها شده‌است.

من می‌خواهم روبه‌رو شدن خودم با مرگ را در این دو و نیم دههٔ عمرم را بازگو کنم که تکه‌ای از هزاران تکه است، تکه‌هایی که هزاران هم‌چون مرا در این سال‌ها، ذره ذره خُرد کرده و شکسته‌است. من دقیق زمانی به‌دنیا آمدم که طالبان داشتند دور اول به قدرت رسیدن‌شان را با تاریکی تمام به‌پیش می‌بردند؛ حالا قصه‌های کشتن آن روزهای این گروه را در شمال و ولایات مرکزی از خیلی‌ها می‌شنوم.

در سال‌هایی که کودک بودم، بارها خبر کشتن و کشته شدن آدم‌ها را از بلندگوهای رادیوی پدرم شنیدم و گهگاه با آن درگیر بودم، بار اول مرگ و کشته شدن آدم را در نزدیکی شهر غزنی که داشتم به طرف کابل برای خواندن آمادگی کانکور می‌آمدم، دیدم. وقتی که موترهای اردوی ملی در حال رد شدن بودند، راکتی از داخل یک باغ فیر شد و یکی از موترهای حامل سربازان را به آتش کشید و من سوختن یکی از آن‌ها را از نزدیک دیدم که داشت در آتش دست و پا می‌زد، از آن‌جا به بعد؛ دیگر خون و مرگ را هر‌از‌گاهی از نزدیک دیده‌ام و با روح‌ام لمس کرده‌ام.

وقتی سال دوم دانشگاه بودم، جنبش روشنایی در برابر تبعیض شکل گرفت که جوانان و دانشجویان، بخش بزرگی از این جنبش را تشکیل می‌دادند. در روز دوم اسد، وقتی از دانشگاه با جمعی از هم‌کلاسی‌هایم در میدان دهمزنگ رسیدم، هرگز فکر نمی‌کردم این‌بار مرگ را در چند قدمی خودم حس کنم و از آن، جان سالم به‌در ببرم و در نهایت، اجزای جدا افتادهٔ بدن دوستانم را از جوی‌چه‌ها جمع کنم.

در روز دوم اسد وقتی انفجار شد، از موج انفجار به زمین افتادم، وقتی از جایم بلند شدم؛ چشمم به یک پای جدا افتاده که بالاتر از زانو قطع شده بود افتاد، آن تصویر را تا هنوز نتوانستم از ذهنم پاک کنم و وقتی به یاد دوستان کشته شده در دهمزنگ می‌افتم، آن تصویر همراهی‌ام می‌کند. از آن روز به بعد انگار سرنوشتم با کشته شدن دوستانم گره خورده باشد. همیشه به این فکر می‌کنم که خودم در کجا و چگونه با خم‌پاره‌ای، بمبی از پا در می‌آیم. این حس برایم وحشتناک است، با آن‌که بدترین‌هایش را دیده‌ام و تجربه کرده‌ام.

شبی که در زیارت سخی انتحاری شد، من در خوابگاه دانشگاه کابل بودم. وقتی صدای ترکیدن بمب را شنیدم؛ برای اهدای خون به شفاخانهٔ علی‌آباد رفتم، طفل یازده ساله را دیدم که نفس‌های آخرش را می‌کشد و با چشمان بسته، دستش را در دستان مادرش حلقه زده بود. مادرش هم‌زمان جسد پسر یازده ساله و شوهرش را به خانه برد، فهمیدم که سرنوشت زن افغانستانی جز این چیزی نمی‌تواند باشد.

کم کم باور کردم که آدم افغانستانی و مخصوصاً انسان هزاره، سرنوشت‌اش با کشته شدن گره خورده‌است و یا حداقل تا امروز این‌طور بوده.

مدتی بعد! موتر حامل کارمندان وزارت معدن مورد هدف قرار گرفت که یکی از بهترین‌هایمان را از ما گرفت (انجینیر احمد‌حسین رحیمی). آن روز صبح داشتم برای دیدن نتایج امتحان به دانشگاه می‌رفتم، نزدیک دروازهٔ جنوبی دانشگاه کابل رسیده بودم که صدای انفجار را شنیدم، وقتی فهمیدم که موتر کارمندان وزارت معدن را هدف قرار داده‌اند؛ از دوستانم سراغ احمد حسین رحیمی را گرفتم که بدبختانه شماره تلفن‌اش خاموش شده بود که هیچ‌گاه روشن نشد. امیدوار بودیم زخمی شده باشد و بتوانیم او از میان زخمی‌هایی که به شفاخانه‌ها انتقال داده شده بود بیابیم؛ ولی او را از سردخانهٔ شفاخانهٔ ۳۰۰ بستر پلیس یافتیم. تصویرهایی که در جریان جستجو کردن در شفاخانه‌ها و پالیدن در میان اجسادی که سوخته بودند ومغزشان متلاشی شده بود را هرگز نمی‌توانم فراموش کنم، این چندمین تجربه‌ای بود که در آن مرگ را حس کردم. در مراسمی که برای یادبود کشته شده‌ها گرفته بودیم، یکی از دوستان ما که خودش در انفجار مسجد امام زمان کشته شد گفت: در این حالت معلوم نیست چند روز دیگر زنده‌ایم، باید وصیت‌نامه‌هایتان را بنویسید.

مدتی نگذشت که در مسجد “امام زمان ” واقع در غرب کابل حملهٔ انتحاری شد، “خادم حسین بهزاد،” او که نماد سخت‌کوشی و اخلاق بود را از ما گرفت. نمی‌دانم چه‌طور در آن جمع قرار گرفته بود؟ او همیشه به دیگران می‌گفت: از اجتماعات دوری کنید که وضعیت امنیتی خراب است. شامگاه آن روز، وقتی صدای مهیب انفجار بلند شد و فهمیدم در نزدیک خانهٔ ‌”بهزاد” است کمی نگران شدم، وقتی تماس گرفتم؛ گوشی‌اش خاموش بود. به طرف محل انفجار رفتم و به سختی داخل مسجد شدم و تن بی‌جان او را در آغوش خواهرش یافتم. به همین سادگی کشته شد و دختری به جایش ماند که مجبور است طعم بی‌پدری را تا آخر عمرش به دوش بکشد. من شکستن مادر و خواهرانش را هر روز می‌بینم، این‌که چگونه غم نداشتن برادرشان را با تمام مشکلات زندگی به دوش می‌کشند.

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402

تا این‌که غم و زندگی ما را در روزهای انفجار و به خون کشیده شدن دانش‌آموزان آموزشگاه موعود کشاند، آن‌روز خانهٔ یکی از دوستانم در دشت برچی بودم؛ خبر انفجار را شنیدم. وقتی به محل انفجار رسیدم بوی خون و مرگ موج می‌زد و صدای نالهٔ دختران دانش‌آموز تا چند کوچه آن طرف‌تر شنیده می‌شد. ما انسان هزاره‌ هستیم و به ناچاری و تحمل، آن‌ها را هم دفن کردیم و برای‌شان اشک ریختیم و ناله کردیم؛ ولی آب از آب تکان نخورد.

نمی‌دانم آدم‌ها چه‌قدر می‌تواند دوام بیارود و من در این مدت چگونه دوام آوردم، همین‌قدر می‌دانم که عادت کردن به هر چیزی می‌تواند وحشتناک باشد، آن هم عادت کردن به مردن و دم نزدن.

با روی کار آمدن دوبارهٔ طالبان! مرگ چهره‌ای نمایان‌تر پیدا کرد و حس کشتن را می‌شود در چهرهٔ تک تک آن‌ها دید، باید در مقابل مرگت سکوت کنی و صدا بلند نکنی. صدای گلوله منطقی‌ترین حرفی است که می‌توانی در جواب اعتراض‌هایت دریافت کنی.

با این‌ همه، باز هم این سایهٔ وحشت، دست از سر ما بر نمی‌دارد و از تجربهٔ تلخ سقوط کابل که برایم کمتر از مرگ نبود، رسیدم به همین چند روز پیش؛ انفجار در مکتب پسرانهٔ عبدالرحیم شهید. واقعیت‌اش با صدای بمب دیگر از جایم نمی‌پرم. گفتم که عادت کردن وحشتناک‌تر از هر چیزی است، عادت کرده‌ایم و میزان نگرانی ما هم بستگی به صدای برخواسته از انفجار دارد. وقتی انفجار می‌شود می‌گویم: خدا را شکر که زیادتر کشته نشده؛ این خودش مرگ است. با آن‌هم کوشش می‌کنم خودم را زودتر به محل برسانم تا بتوانم یک زخمی را زودتر به شفاخانه برسانم و با چند عکس از آن‌ها، خوراک تازه را برای رسانه‌ها مهیا کنم.

من پله‌های مرگ را بارها بالا و پایین رفته‌ام، مرگ صدها نفر را در این دو و نیم دههٔ عمرم از نزدیک دیده‌ام و فکر این‌که خودم هم ممکن است این‌طوری بمیرم؛ دیوانه‌ام می‌کند. ولی من تحمل می‌کنم و پذیرفته‌ام این خنده‌آورترین حرفی است که می‌توانید از یک آدم بشنوید که مرگ وحشتناک خود و هم‌تبارانش را این‌گونه بپذیرد و کاری نکند، در حقیقت کاری نتواند.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 2

  1. محدثه روشنیان says:
    11 ماه پیش

    به نظر من یک انسان به همان اندازه ی که در زندگی مشکلات بیشتری را تحمل کرده هست به همان میزان اندازه ی درک اش از زندگی بالا می رود.

    پاسخ
    • حسین احمدی says:
      10 ماه پیش

      تشکر که نیمرخ را می‌خوانید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00