نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

آزادی مطبوعات یا آزادی طالبان برای اعمال خشونت؟

  • امان میرزایی
  • 15 ثور 1401
4-1

روز جهانی آزادی مطبوعات برای خبرنگاران افغانستان؛ مثل آرزوی ایلان ماسک و طرفدارانش برای رفتن به مریخ است. هر روز که از آمدن طالبان می‌گذرد، قید و بندهای بیشتری برای رسانه‌ها اعمال می‌گردد. از محدودیت زنان خبرنگار تا تأییدیه گرفتن برای نشر و خودسانسوری خبرنگارانی که در افغانستان مشغول به کار هستند. این در حالی است که هر روز گزارش‌هایی مبنی بر محدودسازی رسانه‌ها و خبرنگاران از سوی نهادهای بین‌المللی نشر می‌گردد اما کاری عملی برای حفظ جانشان صورت نمی‌گیرد.

گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل برای افغانستان، در بیانیهٔ خود به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، وضعیت اطلاع‌رسانی و مدیریت رسانه‌ در افغانستان را در دو دههٔ گذشته در منطقه، بی‌نظیر توصیف کرده و گفته‌است: در این مدت، دست‌کم یک هزار و پانصد زن خبرنگار در این کشور آزادانه فعالیت می‌کردند که اکنون ۸۰ درصد آنان کارشان را از دست داده‌اند. ریچارد بنت از طرف سازمان ملل از طالبان درخواست کرده «از رهبری طالبان می‌خواهیم که رسانه‌های آزاد، مستقل و فراگیر در افغانستان را به رسمیت بشناسند، موارد اساسی حقوق بشر را رعایت کنند و از آزادی بیان و عقیده با در نظر گرفتن برابری جنسیتی، حمایت و حفاظت نمایند».

آیا خواسته‌های جامعهٔ بین‌الملل در ماه‌های گذشته توسط طالبان پاسخ داده شده و آن‌ها به تعهدات‌شان پای‌بند بوده‌اند؟ نیاز به اشارهٔ دوباره دربارهٔ مسائل زنان و محدودیت‌ها نیست، مثل پاسخ دادن وزیر خارجهٔ آمریکا به سناتورش که می‌پرسد اوضاع افغانستان چگونه است؟ می‌گوید: نسبت به گذشته خیلی بهتر است. برای چه کسی بهتر شده؟ چرا بعضی‌ها به دنبال خوب جلوه دادن ‘گروه طالبان و تطهیر آن‌ها هستند، واقعاً نمی‌دانم، این‌جا است که باید گفت: سیاست، پدر و مادر ندارد و نمی‌شناسد. با این اوضاع ما از شرایطی بحث می‌کنیم که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، محدودیت‌های شدیدی علیه‌ رسانه‌ها وضع کرده‌اند. این گروه بارها اقدام به‌ بازداشت و تهدید خبرنگاران نیز کرده، در ۹ ماه تسلط گروه تروریستی طالبان، بیش از ۸۰ خبرنگار تهدید، بازداشت و شکنجه گردیده که از این میان بیشترین آسیب را خبرنگاران زن متحمل شده‌اند. حالا پس از کشت‌وکشتار، لت‌وکوب، همه بیانیه و درخواست خود را از طالبان اعلام کنند. به نظر شما چه اتفاقی خواهد افتاد؟

با یک حساب سرانگشتی، پس از تسلط طالبان، ۲۳۱ رسانه تعطیل و ۶۴۰۰ خبرنگار شغل‌شان را از دست داده‌اند و تعدادی هم با تهدید و مشکل مالی مواجه‌اند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که بی‌کاری خبرنگاران، بیش‌تر به دلیل تهدیدها و فشارهای طالبان بوده‌است و مواردی هم به وضعیت بد مالی رسانه‌ها ارتباط دارد. سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گوید که افغانستان در رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۲ با سقوط ۳۴ رتبه در جایگاه ۱۵۶ قرار گرفته‌است. این سازمان امروز (سه‌شنبه، ۱۳ ثور) در توئیتی نوشته‌است که رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها نشانگر وضعیت روزنامه‌نگاری در ۱۸۰ کشور جهان است. با توجه به این رتبه‌بندی، روزنامه‌نگاران و رسانه‌های افغانستان شرایط دشواری دارند. به قدرت رسیدن طالبان پیامدهای جدی برای احترام به آزادی مطبوعات و امنیت خبرنگاران، به ویژه زنان داشته‌است. در حالی که ابراز نگرانی سازمان ملل از ادامهٔ محدودیت‌ها بر خبرنگاران زن در افغانستان، مرهمی برای زخم‌های این خبرنگاران نخواهد بود. در این‌باره، متیو نودسن، فرستادهٔ ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور افغانستان، به محدودیت‌های اعمال شده برای خبرنگاران زن در افغانستان واکنش نشان داده و گفت: اگرچه روز سه شنبه روز جهانی آزادی مطبوعات است، اما آن‌ها هم‌چنان در حصر خانگی هستند. او گفته‌است: خبرنگارانی که در داخل کشور باقی مانده و هنوز هم با تعهد و فداکاری کار می‌کنند، تحت ترس و ارعاب زندگی می‌کنند و زنان خبرنگار سنگین‌ترین بار را به دوش می‌کشند. کار خبرنگاری در شرایط ناپایدار و احتمالاً در یکی از چالش ‌برانگیزترین دوران در بیش از دو دههٔ‌ گذشتهٔ افغانستان قرار گرفته‌است: «رسانه‌های آزاد مورد حمله قرار گرفته و شبکه‌های خبری تعطیل شده‌اند. خبرنگاران کار خود را از دست داده و تعداد زیادی از آن‌ها کشور را ترک کرده‌اند. رسانه‌هایی که زمانی به خاطر گزارش‌هایشان مستقل شناخته می‌شدند، اکنون تحت حاکمیت طالبان در حال فروپاشی قرار دارند.

بحران شدید اقتصادی در کشور همواره از چالش‌هایی بوده‌است که بیشتر مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. این درحالی است که فجایع و کشتار بسیاری در ولایت‌های افغانستان اتفاق می‌افتد و به‌خاطر محدودیت‌ها و لت‌وکوب مردم از دسترس رسانه‌ها دور می‌مانند. آن‌چه که در رسانه‌های افغانستان بازتاب می‌یابد، نشر شده توسط خود طالبان است و آن‌چه که بر علیه طالبان نشر می‌شود تنها بخش کوچکی از اتفاقاتی است که در افغانستان رخ می‌دهد و همهٔ این‌ها به‌خاطر حضور تعداد کمی از خبرنگاران مستقل است که فشار روحی، روانی و خطر جانی را به جان می‌خرند و بازتاب می‌دهند.

همچنان بخوانید

یک خبرنگار پس از چهار ماه از زندان استخبارات طالبان آزاد شد

یک خبرنگار پس از چهار ماه از زندان استخبارات طالبان آزاد شد

17 میزان 1401
سرکوب آزادی بیان؛ طالبان دامنه انترنتی روزنامه «هشت صبح» را مسدود کردند

سرکوب آزادی بیان؛ طالبان دامنه انترنتی روزنامه «هشت صبح» را مسدود کردند

11 میزان 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: آزادی بیان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
پس از طلاق فهمیدم که زندگی فقط دعوا نیست
هزار و یک شب

پس از طلاق فهمیدم که زندگی فقط دعوا نیست

12 حمل 1402

پس از سه ماه جنجال و مشاجره راحله موفق شد که از عزیز جدا شود و آن رابطه‌ی پر از خشونت هفت ساله را با برگه‌ی طلاق به پایان برساند.

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
هزار و یک شب

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

11 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
هشت سال در نکاح متجاوز
هزار و یک شب

هشت سال در نکاح متجاوز

23 جدی 1401

آمنه، زن جوانی است که در 15 سالگی از مکتب محروم و متحمل کودک‌همسری شد، تا 19 سالگی‌اش یک دختر کرد و بخاطر سنگین‌کاری دو بار جنینش سقط شد.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00