نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اعتراض زنان علیه قوانین ضد انسانی گروه طالبان

  • نیمرخ
  • 9 جوزا 1401
IMG-20220529-WA0034

مصطفی بهین

اعتراض‌های مدنی در جوامع دموکراتیک و باورمند به آزادی‌های اجتماعی همیشه شمشیر برنده‌‌ای بر گلوی حاکمان و کسانی است که از قدرت برای اهداف فاشیستی و ایدئولوژیک شان استفاده می‌کنند. اما اعتراض و راهپیمایی مدنی در افغانستان کمتر از گام نهادن بر لبه‌ی شمشیر نیست.

پس از سقوط نظام جمهوری و مسلط شدن گروه طالبان بر کشور، فقر، بیکاری، ناامنی و تبعیض‌های هدفمند بالای گروه‌های مشخص قومی و جنسیتی گسترش یافت. از سوی دیگر گروه طالبان برای تحکیم پایه‌های نظام استبدادی شان هر روز نسخه‌های وحشتناک‌تری می‌پیچد. البته که این قوانین ضد انسانی بیشتر برای محدودسازی زنان است. اما زنان منحیث تنها نیروی اعتراضی فعال و حاضر در برابر این خشونت و تبعیض‌های اعمال شده از سوی طالبان ایستادند.
گروه طالبان طی هشت ماه گذشته ضمن محروم کردن دختران از حق آموزش و محدودسازی فضای کار برای زنان، دستورهای متعددی در مورد پوشش زنان صادر کرده‌ است. وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان که منبع صدور فرمان‌های تندروانه محسوب می‌شود تلاش دارد چادر برقع و لباس و نقاب سیاه را به عنوان «حجاب شرعی» بر همه‌ی زنان تحمیل کند. ارچند با اعمال فشار بر دانشجویان دختر توانسته آنان را در دانشگاه‌های دولتی شهر کابل سیاه‌پوش کنند. اما زنان در دیگر سطوح جامعه حاضر نیستند لباس‌های فرهنگی، محلی و مدرن شان را با چادر برقع و نقاب‌های سیاه طبق فرمایش طالبان تغییر دهند. به همین خاطر اعتراض‌های زنان علیه حجاب اجباری گسترش یافته است.

در تازه‌ترین مورد، جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی، جنبش خودجوش زنان معترض و جنبش زنان عدالتخواه دیروز، هشتم جوزا در شهر کابل راهپیمایی داشتند.

محور اعتراض مدنی این بانوان را سیاست‌های صد انسانی و خشونت بارگروه تروریستی طالبان در قبال زنان تشکیل می‌داد. این جنبش‌های اعتراضی زنان تاکید دارند که طالبان به جای رسیدگی به مسایل مهمی چون فقر، بیکاری و ناامنی، به پوشش و محدودسازی حقوق و آزادی‌های زنان متمرکز شده‌اند.

گردهمایی اعتراضی دیروز زنان در کابل قرار بود در چهارراهی حاجی یعقوب واقع در شهر نو کابل برگزار شود، اما قبل از شروع اعتراض راه‌های منتهی به این مکان توسط جنگجویان طالبان مسدود شده بود.
زهرا ماندگار یکی از دختران معترض است که قرار بوده دیروز قطع‌نامه‌ی دادخواهی و گردهمایی زنان را بخواند، اما او به نیمرخ می‌گوید پس از رسیدن به محل گردهمایی با خشونت طالبان مسلح مواجه شد: «ما از اولین افراد بودیم که به محل رسیدیم، قرار معلوم طالبان از محل برگزاری خبردار شده بودند و ما با تعداد زیادی از استخبارات گروه طالبان روبرو شدیم که با خشونت مانع تجمع و ادامه دادن دادخواهی ما شدند.»
به گفته‌ی او، جنگجویان گروه طالبان با زور و اجبار پوسترهای معترضان را پاره و آن‌ها را مجبور کردند که در مکان مورد نظر جمع نشوند.

اما تلاش برای جلوگیری از اعتراض مدنی زنان، بازداشت و شکنجه‌ی معترضان، بهم زدن گردهمایی‌ها و راهپیمایی‌ها با شلیک گلوله و خشونت یکی از روش‌های معمول طالبان در برخورد با معترضان است.

خانم ماندگار می‌گوید «سپس ما روبروی وزارت معارف رفته و با شعارهای نان-کار-آزادی و حق تحصیل زنان به اعتراض ادامه دادیم. اما افراد طالبان با موترهای زرهی نظامی به قصد پراکنده کردن  معترضان بالای آن‌ها حمله کردند.»
معترض دیگری با نام مستعار افسانه می‌گوید «افراد طالبان به قصد زیر گرفتن ما با موترهای‌شان به سمت ما می‌آمدند و ما را نمی‌گذاشتند تا در یکجا جمع شویم و با تهدید و تحقیر می‌‌گفتند “شما بی‌آبروها از کجا آمدید؟” با این همه، زنان معترض قطع‌نامه پنج ماده‌ای شان را خواندند و تاکید کردند که طالبان به جای وضع محدویت بر زنان و دخالت در خصوصی‌ترین امور شهروندان(پوشش/حجاب) باید با معضل‌های فقر و بیکاری مقابله کنند زیرا ما حجاب داریم، اما نان نداریم.»
زهرا ماندگار در ادامه می‌گوید همه مردم افغانستان باید پا به پای زنان معترض برای رسیدن به حقوق شان قدم بردارند و آن‌ها را یاری کنند.

در قطع‌نامه‌ی مشترک جنبش‌های زنان معترض ضمن محکوم کردن قوانین تبعیض‌آمیز طالبان برای محدودسازی زنان، از فساد گسترده‌ی این گروه در توزیع کمک‌های بشردوستانه نیز انتقاد شده است.

در این قطع‌نامه آمده است که  نهادهای مددرسان بر توزیع کمک‌های بشردوستانه نظارت جدی ندارند و این کمک‌ها بنابر دستور سران گروه طالبان در میان ولایت‌ها و گروه‌های خاص تقسیم می‌شود. حالا جنبش‌های زنان معترض از جامعه‌ی جهانی می‌خواهند برای رفع محدودیت‌های وضع‌شده بر حق آموزش دختران بالاتر از صنف ششم و لغو فرمان حجاب اجباری، بر گروه طالبان فشار وارد کنند.

همچنان بخوانید

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

14 جوزا 1402
حال و آینده جنبش اعتراضی زنان افغانستان

تقابل دو جريان؛ ترس طالبان و مبارزه‌ زنان

13 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: اعتراض زنان علیه طالبانخشونت طالبان با زنانطالبان را به رسمیت نشناسید
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کشف هویت جنسی
هزار و یک شب

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402

«از زمانی که خیلی کوچک بودم یادم می‌آید وقتی در جمع پسرها قرار می‌گرفتم حس فرار به من دست می‌داد و فکر می‌کردم کسی در گوشم می‌گوید باید از این جمع جدا شوی. البته یک حس...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00