نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

بی‌مسئولیتی جامعه جهانی در قبال ارزش‌ها و دستاوردهای مشترک در افغانستان

  • نیمرخ
  • 19 جوزا 1401

نویسنده: معصومه نواندیش


طی بیست سال حضور جامعه جهانی در افغانستان و برپایی نظام جمهوری، در کنار ترویج و رشد دیگر ارزش‌های انسانی و مردم‌سالار، وضع زندگی و جایگاه اجتماعی زنان به‌مثابه یکی از فکتورها و شاخص‌های جامعه مدرن و دموکراتیک، به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای بهبود یافته بود. در طول دودهه عمر نظام جمهوری در افغانستان، قوانین زیادی جهت تضمین و تقویت حقوق و جایگاه زنان در تمام عرصه‌های زندگی به‌تصویب رسیده بود. تصویب و اعمال قوانین و طرزالعمل‌های که ضامن حقوق زنان باشد، می‌تواند به مرور زمان به رویه و عرف اجتماعی و حتا خانوادگی تبدیل شود؛ حتا سرانجام زنان در عرصه‌ خانواده نیز جایگاه بایسته‌ خود را می‌یابند.


از منظر تقویت و تضمین حقوق زنان در عرصه‌های حیات اجتماعی، افغانستان در میان اکثریت مطلق کشورهای اسلامی در جایگاه بلندی رسیده بود. در تمامی اصول قانون اساسی و دیگر قوانین نافذه کشور، فراتر از آن که برابری حقوق زن و مرد لحاظ شده بود، در جای جای از قوانین یک امتیاز مثبت و تسهیل‌کننده برای مشارکت و حضور بهتر زنان نیز در نظر گرفته شده بود. می‌توان از جمله به ترکیب و اختصاص‌دهی حداقل ۲۵ درصد کرسی‌های پارلمان، امتیاز مثبت قایل‌شدن در بعضی از رشته‌های تحصیلی و همچنان امتیاز پنج درصد در آزمون‌های بست‌های مربوط به خدمات ملکی افغانستان ویا امتیاز قایل‌شدن در بخش‌های افسری صفوف نهادهای دفاعی و امنیتی کشور اشاره نمود.


حضور بانوان افغانستان، در عرصه‌های رسانه‌‌داری و جامعه مدنی نیز به‌طور چشم‌گیری رو به رشد و توسعه بود. زنان کم‌کم در عرصه سیاست، اقتصاد و تصمیم‌گیری‌های کشور دخالت و نقش بیشتری پیدا می‌کرد که متاسفانه سقوط نظام دموکراتیک که در واقع یک محصول و ارزش مشترک دو دهه همکاری افغانستان و جامعه جهانی بود، با روی کار آمدن گروه طالبان یکباره از دست رفت.


بدبختی و سیاه‌رویی برای تمام جامعه بشری این است که این فاجعه‌ی عمیق و هولناک انسانی را در افغانستان می‌بینند و به جز از ابراز تاسف، هیچ حمایت کارسازی نمی‌کنند. جامعه جهانی باید بداند که تا هنوز در تمام جهان، برابری جنسیتی یک مساله مهم و قابل مکث می‌باشد و برابری مرد و زن تاهنوز برای بشر به عنوان یک ارزش و بهانه انسانی برای مبارزه مدنی مطرح می‌باشد، در افغانستان به‌طور فجیعانه به آتش می‌نشیند و جهان سوختن زنان افغانستان با تمام حقوق و آزادی‌های شان را به تماشا نشسته است. این یک لکه‌ی ننگی بر جبین تاریخ بشریت است که روا می‌دارد تا زنان در افغانستان یکبار دیگر در تاریکی‌‌ خانه‌ها زندانی و مثل حیوانات به دست و پای شان زنجیر اسارت و مالکیت بسته شود.


جهان باید بداند که ذایقه این ننگ همیشه در خاطره تاریخ انسان‌ها تلخی خواهد کرد. ایالات متحده آمریکا و کشورهای عضو ناتو که در واقع خودشان را نوآوران، گسترش‌دهندگان و حامیان اساسی دموکراسی، آزادی، مطبوعات آزاد، بازسازی و مشارکت سیاسی زنان در تمام عرصه‌های زندگی اجتماعی قلمداد می‌کنند، می‌توانستند با مسئولیت‌پذیری در قبال ساخته‌ها و دست‌آوردهای ارزشمند دو دهه اخیر افغانستان از خودشان درایت و کارایی لازم را به‌نمایش بگذارند تا با تغییرات سیاسی در جهت صلح و همپذیری و حتا مشارکت‌ طالبان در قدرت هم این ارزش‌ها ضایع و صفر نمی‌شد.


جامعه جهانی می‌توانست جهت حفظ و دوام ارزش‌های مردم‌سالار و مدنی دوره‌ی جمهوری، از دو طرف درگیر قضیه افغانستان ضمانت‌های سنگین و عبورناپذیر می‌طلبید تا با هیچ تغییری و در هیچ شرایطی، افغانستان و ارزش‌های جهان‌شمول آن به کام نیستی و مرگ سقوط نمی‌کرد. سقوط ارزش‌های دموکراتیک دو دهه اخیر افغانستان، نشان‌دهنده بی‌تفاوتی جامعه جهانی در قبال این ارزش‌ها است.

همچنان بخوانید

روزی که سفره‌خانه‌ی لیلا بسته شد

روزی که سفره‌خانه‌ی لیلا بسته شد

8 میزان 1401
مگر می‌شود آن لحظه را از یاد ببرم؟

مگر می‌شود آن لحظه را از یاد ببرم؟

26 اسد 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: روایت سقوط جمهوریت
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00