نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

برخورد سطحی یوناما با وضعیت حقوق‌بشر

  • نیمرخ
  • 1 اسد 1401
images

یوناما یا دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان گزارش یافته‌هایش از موارد نقض حقوق بشر در ده‌ ماه اول حضور گروه طالبان در افغانستان را بیرون داده است. یوناما گفته “این گزارش یافته‌های یوناما را در رابطه به محافظت از افراد ملکی، کشتارهای غیرقانونی، شکنجه و بدرفتاری، دستگیری‌ها و بازداشت‌های خودسرانه، حقوق زنان و دختران در افغانستان، آزادی‌های اساسی و وضعیت در محل‌های بازداشت خلاصه می‌سازد. این گزارش همچنین حاوی توصیه‌هایی به مقامات حاکم(طالبان) و جامعه بین‌المللی است.”

در نگاه اول وقتی می‌بینیم نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان همچنان حضور و وضعیت حقوق‌بشری در این کشور را زیر نظر دارد، دلگرم کننده به نظر می‌رسد. اما با تاسف باید گفت، وقتی گزارش یوناما از وضعیت حقوق‌بشری مردم افغانستان در ده ماه اول حضور و تسلط یک گروه تروریستی را بخوانیم، آنچه بیشتر از پرونده جنایت و نقض حقوق‌بشری مردم توسط طالبان آزاردهنده است، برخورد سطحی با مساله‌ی حقوق‌بشر و «رویکرد مماشات محور یوناما» با یک گروه تروریستی است که حداقل میانه با مسایل حقوق‌بشری را ندارد.

یوناما در حالی در گزارش از «بهبود وضعیت امنیتی پس از پانزده اگیست 2021 در افغانستان» سخن می‌گوید که در این مدت یک گروه تروریستی بر کلیت زندگی مردم افغانستان مسلط شده و مردم افغانستان حتا در درون خانه‌های شخصی‌شان از حداقل امنیت روانی برخوردار نیستند. درست است که با مسلط شدن گروه طالبان بیش از 90 درصد جنگ در این جغرافیا پایان یافته است. اما آنچه را یوناما «بهبود در وضعیت امنیتی» تعریف می‌کند، یک خطای محاسباتی بزرگ است که به سطحی‌نگری و برخورد غیر حرفه‌ای مسئولان و کارمندان دفتر یوناما بر می‌گردد. اگرچه، این یک واقعیت غیر قابل انکار است که وضعیت جاری در افغانستان تحت تسلط یک گروه تروریستی پیش از آنکه بهبود در وضعیت امنیتی باشد، وحشتناک‌ترین نوع استبداد، خفقان و حکمرانی از طریق تفنگ و وحشی‌گری بر یک کشور است.

یوناما در این گزارش تاکید دارد که “زمان آن فرا رسیده است تا همه افغان‌ها بتوانند پس از ۲۰ سال درگیری مسلحانه در صلح زندگی کنند و زندگی خود را از نو بسازند”. چنین روایت‌پردازی‌ها در متن گزارش یوناما به وضوح نشان می‌دهد که سطح مماشات یوناما نسبت به طالبان از چه قرار است. واقعیت تلخ این است که افغانستان پس از 20 سال تلاش و تمرین در راستای نضج‌گیری نظام دموکراتیک و مبتنی بر اراده و مشارکت سیاسی مردم، یک بار دیگر به کام استبداد سقوط کرده است. چنین وضعیت برای مردم افغانسان پیش از آنکه فرصت برای “زندگی در صلح” باشد و مجال برای “از نو سازی زندگی”، یک نابودی تمام عیار است که مسئولان و کارمندان یوناما در کابل یا توان و فراست فهمیدن‌اش را ندارند یا از تعهد لازم به ارزش‌های حقوق‌بشری برخوردار نیستند.

در یک نگاه کلی، آمار و ارقام که یوناما از موارد نقض حقوق بشر در ده ماه حضور شوم گروه طالبان در افغانستان بیرون داده، بدون هیچ تردیدی به بازنمایی نقطه‌ای شناور از یک کوه‌یخ بر سطح آب را می‌ماند.

موضوع مسأله‌ساز دیگر در گزارش یوناما این است که این نهاد مسئولیت بخش زیاد از کشتار افراد ملکی در ده ماه حضور شوم طالبان را به یک نام فرضی که همانا داعش در افغانستان باشد، آدرس می‌دهد. داعش اسم مستعاری است که از سال 2016 تا هنوز در افغانستان همواره استفاده ابزاری برای پیش‌برد بازی‌های استخباراتی توسط حلقات داخلی و منطقه‌ای داشته است.

شوربختانه باید گفت آماری را که یوناما در مورد پرونده بازداشت و کشتار نیروهای‌ نظامی و امنیتی مربوط به نظام جمهوری بیرون می‌دهد، آن‌قدر سحطی، ابتدایی و غیر حرفه‌ای است که حتا نمی‌شود آن را با یافته‌های گزارش تحقیقی نیویارک‌تایمز در مورد پرونده «کشتار نیروهای نظامی و امنیتی دوره جمهوریت توسط طالبان» مقایسه کنیم.

در حالی که گزارش یوناما اذعان می‌کند “نقض حقوق زنان یکی از برجسته‌ترین جنبه‌های اداره حاکم(گروه طالبان) تا به امروز بوده است”  اما وقتی نوبت به شرح جزئیات از وضعیت حقوق‌بشری زنان می‌رسد متاسفانه از فجایع و جنایت‌های تلخ و تکان‌دهنده‌ای که در بازداشتگاه‌های طالبان بر تعداد از زنان بازداشت شده در کابل، مزار و بامیان اتفاق افتاده، هیچ خبری نیست.

از آنجا که یوناما دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان است، انتظار می‌رود که این دفتر در برخورد با مسایل حقوق‌بشری مردم افغانستان مسئولانه برخورد کند. برخورد غیر حرفه‌ای و رویکرد مماشات محور این نهاد با یک گروه ترویستی می‌تواند به این گروه در رفتارهای خشونت‌بار علیه مردم افغانستان دست بازتر بدهد.

همچنان بخوانید

بحران بشری

اوچا: افغانستان درگیر شدیدترین بحران بشری در جهان است

23 حوت 1401
شورای حقوق بشر

نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ حذف عمدی زنان و بی‌برنامگی جهان

16 حوت 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حقوق بشریوناما
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
پس از طلاق فهمیدم که زندگی فقط دعوا نیست
هزار و یک شب

پس از طلاق فهمیدم که زندگی فقط دعوا نیست

12 حمل 1402

پس از سه ماه جنجال و مشاجره راحله موفق شد که از عزیز جدا شود و آن رابطه‌ی پر از خشونت هفت ساله را با برگه‌ی طلاق به پایان برساند.

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
هزار و یک شب

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

11 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
هشت سال در نکاح متجاوز
هزار و یک شب

هشت سال در نکاح متجاوز

23 جدی 1401

آمنه، زن جوانی است که در 15 سالگی از مکتب محروم و متحمل کودک‌همسری شد، تا 19 سالگی‌اش یک دختر کرد و بخاطر سنگین‌کاری دو بار جنینش سقط شد.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00