سازمان عفو بینالملل با نشر گزارشی گفته است که زنان افغانستان تحت تسلط گروه طالبان وضعیت مرگ در حرکت آهسته(مرگ تدریجی) ناشی از یک سیستم سرکوب را تجربه میکنند.
این گزارش امروز(چهارشنبه، ۵ اسد ۱۴٠۱ خورشیدی) با عنوان مرگ در حرکت آهسته(مرگ تدریجی یا Death in Slow Motion) منتشر شد.
عفو بینالملل در این گزارش به محدودیتها و مشکلات اعمال شده از سوی طالبان بر زنان پرداخته و گفته است که در اثر سیاستهای این گروه میلیونها زن از زندگی امن و آزاد محروم شدهاند.
عفـو بینالملل گفته است که در کمتر از یک سال، طالبان حقوق زنان و دختران را در افغانستان از بین بردهاند و سیاستهای طالبان در قبال زنان یک سیستم سرکوب را تشکیل میدهد که تقریبا در هر بعد زندگی زنان و دختران علیه آنها در افغانستان تبعیض روا میدارد.
در گزارش عفو بینالملل آمده که «طالبان بلافاصله پس از این که کنترل کشور را به دست گرفتند گفتند که به پاسداری از حقوق زنان و دختران متعهد هستند. اما آنها حق تعلیم و تربیه، کار و گشتوگذار آزادانه زنان و دختران را نقض کردهاند؛ سیستم حفاظت و حمایت از زنان و دخترانی که از خشونت خانوادگی فرار میکنند را لغو کردهاند؛ زنان و دختران را به خاطر سرپیچی از مقررات تبعیضآمیز طالبان به صورت خودسرانه توقیف کردهاند؛ و به افزایش میزان ازدواج اطفال، زودهنگام و اجباری در افغانستان کمک کرده اند. همچنین، زنانی که به گونه مسالمتآمیز علیه این محدودیتها و سیاستها اعتراض کردند آزار و اذیت، تهدید، بازداشت، اجبارا ناپدید ، توقیف و شکنجه شدهاند.»
عفو بینالملل تأکید کرده که «دامنه، وسعت و شدت تخطیهای طالبان علیه زنان و دختران ماه به ماه در حال افزایش است.»
براساس این گزارش، «سیاستهای بسیار ستمگرانه گروه طالبان در کمتر از یک سال از تسلط شان بر افغانستان میلیونها زن و دختر را از فرصت پیشبرد یک زندگی مصئون، آزاد و کامبخش محروم کرده است.»
یک زن افغانستانی در این گزارش گفته است زنان به «مرگ در حرکت آهسته» محکوم شدهاند و این مرگ تدریجی بدون تغییر سیاستهای طالبان در قبال زنان از سر آنها برداشته نخواهد شد.
از همین رو، عفو بینالملل گفته است که جامعه جهانی باید فورا استراتژی قوی، هماهنگ و مؤثری را تدوین و تطبیق کند که طالبان را برای آوردن تغییرات در سیاستهای شان تحت فشار قرار دهد.
این گزارش تحقیقی سازمان عفو بینالملل در باره وضعیت زنان و دختران افغانستان تحت تسلط طالبان از سپتامبر 2021 تا جون 2022 انجام شده و پس از مصاحبه حضوری و آنلاین با 90 زن و 11 دختر افغانستانی تهیه شده است.
این در حالی است گروه طالبان در مدت کمتر از یک سال گذشته پس از تسلط بر اکثریت مطلق خاک افغانستان محدودیتهای شدیدی علیه زنان وضع کرده و میلیونها دختر هنوزهم از رفتن به مکتب محروم اند و زنان قربانی خشونت به عدالت دسترسی ندارند.