نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان در نبرد با طالبان

  • نیمرخ
  • 23 اسد 1401


نویسنده: نیلوفر صدیقی


طالبان بعد از این‌که با خشونت و نظامی‌گری به عنوان نیروی بنیادگرای دینی و فاشیستی بر افغانستان حاکم شدند. در اولین گام خود به حذف سیستماتیک زنان از تمام عرصه‌های اجتماعی اقدام کردند. زنان و دختران افغانستانی با هزاران امید و آرزو از فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و و مدنی منع شدند تا جایی که بر کار، تحصیل، ورزش و حتی حضور زنان در پارک‌ها و رستوران‌ها قانون وضع کردند.
     حذف سیسماتیک زنان توسط طالبان که ریشه در ایدئولوژی پدرسالارانۀ طالبان دارد؛ زنان را محصور در بازتولید اجتماعی در درون حصارهای خانه و خانواده ساخته و باعث آن شده‌است که زنان هیچ حقی در نوع انتخاب پوشش، ازدواج، کار، تحصیل و آزادی‌های فردی خود نداشته باشند و تنها به تولید مثل، خانه‌داری و اطاعت از مردان خانواده بپردازند.
   طالبان با رویکرد ایدئولوژیک خود که ریشه در مناسبات پدرسالارانۀ جامعۀ افغانستانی دارد و مشروعیت خود را از دین می‌گیرد و از طرف دیگر، زادۀ صف‌بندی‌های جهانی بنیادگرای دینی و فاشیسم در مقابل زنان است، چیزی جز فرودستی زنان را به‌رسمیت نمی‌شناسند و به بهانۀ «کرامت و عزت» برای زنان در تلاش حذف سیستماتیک زنان از تمام عرصه‌های اجتماعی هستند.
     این گروه دگم‌اندیش و متحجر با اعمال محدودیت و خشونت علیه زنان، نیمی از نفوس جامعه را خانه‌نشین کرده و چشمان خود را بر هویت انسانی زنان افغانستان بسته‌‌است. به بهانۀ «کرامت و عزت» زنان را محدود و محصور خانه و خانواده ساختند و برای حفظ این حصار دست به خشونت زدند. خشونت طالبان علیه زنان را باید به عنوان یک گراف مدنظر گرفت که از قتل، تجاوز، اعتراف اجباری شروع می‌شود و تا اختطاف، زندانی کردن و تهدید زنان و خانواده‌هایشان ادامه پیدا می‌کند. این تناقض‌ را طالبان در رفتار و گفتار خود نتوانستند از چشم تیز زنان آگاه افغانستان پنهان کنند.
     در میان این وحشت و اختناق زنان مبارز و آزادی‌خواه افغانستانی سربلند کردند و به حکومت تک‌جنسیتی طالبان نه گفتند! زنان با این نه گفتن، قلب حاکمیت طالبان را نشانه گرفتند و با  اعتراض و تسخیر خیابان‌ها باعث آن شدند که فریب‌کاری طالبان هویدا شود و مشخص گردد که طالبان نزد مردم مشروعیت ندارند. این مبارزات باعث آن شد تا طالبان نتوانند مشروعیت جهانی پیدا کنند، چون صدای حق خواهی زنان در گوشه گوشۀ جهان طنین انداز شد.
     زنان افغانستانی با مبارزات خود نه تنها مشروعیت حاکمیت طالبان را زیر سؤال بردند، بلکه با این مبارزات در صف مقدم مبارزه با بنیادگرایی دینی و فاشیسم در جهان قرار گرفتند. اگر تصور شود که بنیادگرایی دینی و فاشیسم یک مسالۀ ملی در افغانستان است، به معنای آن است که حلقۀ وصل مبارزات زنان افغانستان از مبارزات زنان جهان برای رهایی را نادیده گرفته‌ایم. درحال حاضر در گوشه گوشۀ  جهان، زنان با بنیادگرایی دینی و فاشیسم برای رهایی در حال مبارزه هستند اما در افغانستان بنیادگرایی دینی و فاشیسم چهرۀ خود را با تمامیت غیرانسانی خود در مقابل زنان افغانستانی نشان داده‌است.
‎      هم‌چنین طالبان به دلیل ماهیت ایدئولوژیک خود نتوانستند این اعتراضات را تحمل کنند و دست به انواع خشونت علیه زنان زدند. اما زنان مبارز افغانستانی به یقین کامل به این مبارزات آن‌ها بر حق است با گام‌های استوار و محکم برای آزادی تمام مردم افغانستان مبارزه را در یک سال گذشته به پیش بردند.
     گرچه فرودستی زنان در دورۀ شوم طالبان، اشکال خشونت‌آمیزتری به خود گرفته‌است اما این اشکال ستم؛ ما زنان را نباید گرفتار توهم سازد. این فرودستی از یک طرف ریشۀ عمیق تاریخی و از طرف دیگر زادۀ صف‌بندی‌های درون جامعه و جهان دارد.
‎    اما در این میان زنانی نیز هستند که برای مشروعیت بخشیدن به طالبان لابی‌گری کرده و برای تحقق این هدف شوم تلاش می‌کنند تا صدای واقعی و حق طلبانۀ زنان را به حاشیه بکشانند. این واقعیت به زنان مبارزه نشان می‌دهد که خط تمایز زنان از کسانی که بر زنان ستم می‌کنند، جنس‌شان نیست، بلکه نوع نگاه‌شان به زن، اشکال ستم و ماهیت ستم بر زنان است. زنان زیادی هستند که در ظاهر زن هستند اما در ایدئولوژی و رفتارشان هم‌سو با نیروهای بنیادگرای دینی و فاشیسم بوده و جریان مبارزات زنان، ضربه‌های مهلکی نیز بیشتر از این اشخاص خورده‌است.
     زنان مبارز با هوشیار کامل باید صف خود را از این زنان جدا سازند و از این طریق نه تنها باید با طالبان مبارزه کنند بلکه باید با ایدئولوژی طالبانی که در درون مبارزات زنان نیز رخنه کرده‌است؛ به مبارزه بپردازند.‎ با این حال زنان و دختران افغانستانی در هر گوشه‌ای از جهان، هم‌صدا با بانوان معترض در درون افغانستان هستند و صدای واقعی زنان افغانستانی را انعکاس خواهند داد و از طرف دیگر زنان و دخترانی که در بیرون از افغانستان حضور دارند، باید تلاش کنند تا بین مبارزات زنان در افغانستان و مبارزات زنان در جهان که از ماهیت یگانه‌ای برخودار است، ارتباط ایجاد کرده و اجازه ندهند که مبارزات زنان در افغانستان از طریق نیروهای متحجر و بنیادگرای دینی در افغانستان و جهان به حاشیه رانده شود.


همچنان بخوانید

دانشگاه‌ها را خالی کنید

اعتراض نمادین دانشجویان بر محرومیت دختران از تحصیل

15 حوت 1401
زنان معترض افغانستان: جهان از تعامل با طالبان دست بردارد

زنان معترض افغانستان: جهان از تعامل با طالبان دست بردارد

14 حوت 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: اعتراض زنان علیه طالبان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00