صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF) در گزارشی اعلام کرد که افغانستان در یک سال گذشته با محرومیت دختران از آموزش و بسته شدن مکاتب دخترانه، ۵۰۰ میلیون دالر از لحاظ اقتصادی صدمه دیده است.
یونیسف امروز(دوشنبه، ۲۴ اسد ۱۴۰۱ خورشیدی) با نشر گزارشی اعلام کرد که محروم کردن دختران در افغانستان از حق آموزش تأثیر مخربی بر اقتصاد این کشور داشت و دور نگهداشتن دختران از مکتب و آموزش، ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی افغانستان هزینه گرفته است.
براساس گزارش یونیسف اگر سه میلیون دختر بتوانند آموزش خود را تکمیل کنند و در بازار کار شرکت کنند، میتوانند حداقل پنج میلیارد و ۴٠٠ میلیون دالر به اقتصاد افغانستان کمک کنند.
داکتر آیویا، مسئول یونیسف درین مورد گفته است که «افغانستان درگیر یکی از پیچیدهترین و چندبعدیترین بحرانهای کودکان در سراسر جهان است.»
او افزوده که «حقوق دختران مورد حمله قرار گرفته و دوران کودکی آنان با محرومیت خدشهدار شده است.»
به گفتهی او، «تصمیم ۲۳ مارچ مبنی بر عدم اجازه بازگشت دختران به مکاتب تکاندهنده و عمیقاً ناامیدکننده بود. نه تنها حق اساسی دختران برای آموزش را نقض میکند، بلکه آنها را در معرض اضطراب شدید و خطر بیشتر استثمار و سوءاستفاده از جمله قاچاق کودک، کودکهمسری و ازدواج اجباری قرار میدهد.»
تجزیه و تحلیل یونیسیف نشان میدهد که افغانستان قادر نخواهد بود تولید ناخالص داخلی (GDP) از دست رفته در دوران گذار را به دست آورد و بدون احراز حقوق دختران برای دسترسی به آموزش، به پتانسیل بهرهوری واقعی خود دست یابد.
این گزارش یونیسیف به مناسبت یک سالگی فروپاشیدن نظام جمهوریت منتشر شده است و وضعیت دسترسی دختران به آموزش و پیامد های محرومیت نیز تحلیل شده است.
درست یک سال قبل از امروز با فروپاشی نظام قبلی و آمدن گروه طالبان در افغانستان، کلید محرومیت زنان و دختران نیز رقم خورد.