نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

مکاتب دخترانه را باز کنید!

  • نیمرخ
  • 30 اسد 1401
images-1

نویسنده: گوهرشاد
 
بستن مکاتب به روی دختران افغانستان هیچ توجیه دینی و فرهنگی ندارد. این مسأله صرف یک برخورد سیاسی است که روند توسعه کشور را به تعویق می‌اندازد. رهبران گروه طالبان که اکنون مانع آموزش دختران شده‌اند، بارها با آیه‌ها و احادیثی برخورده‌اند که دال بر فرضیت آموزش برای انسان‌ها است. اما در حالی که خودشان را داعیه‌دار نظام اسلامی می‌خوانند و داد از تطبیق شریعت اسلام می‌زنند؛ این نکته را نادیده می‌گیرند که آموزش به عنوان یک حق و یک فریضه مطرح است. پس چرا دختران از رفتن به مکتب و حق آموزش محروم باشند؟

مکاتب مختلف فقهی، کلامی، فلسفی، عرفانی و ادبی در تاریخ بشر متولد شده و رشد کرده، بخشی از این مکاتب در دوره‌های مختلف در سرزمین‌های اسلامی وجود داشته و ممنوعیت رسمی علیه آموزش مسلمانان اعمال نمی‌شده است. در ساحت نظری، اسلام نه تنها  به علم و دانش ارج گذاشته است و آن را گرامی می‌دارد، بلکه فراگیری علم و دانش را از تکالیف قطعی و الزام‌آور هر مسلمان می‌داند.

براساس همان روایتی که بنیاد اعتقاد مذهبی رهبران گروه طالبان را شکل می‌دهد، بعثت چگونه آغاز شد؟ روایت مشهور بعثت محمد(پیامبر اسلام) این است که او با «اقرأ» یعنی «خواندن» آغاز نمود و «آموزش علم» را بدون تفکیک جنسیت بر هر زن و مرد مسلمان واجب دانسته گفت: «طَلَبُ العِلمِ فَريضَةٌ عَلى كُلِّ مُسلِمٍ و مُسلِمَةٍ.» این همان روایتی‌ست که طالبان باور دارند و مبنای اعتقادی شان تلقی می‌کنند. آیا شایسته است خلاف باورهای دینی خود سیاست کرد؟

رهبر گروه طالبان با لغو قوانین افغانستان تأکید دارد که چیزی جز قانون قرآن را قبول ندارد و همه امور مملکت را با اوامر قرآن اداره می‌کند. پس در مورد آیه‌ی «هل یستوی الذین یعلمون والذین لایعلمون…» چه نظری دارد؟ وقتی قرآن بر اهمیت علم و دانایی تأکید دارد و انسان‌ها را نه براساس رنگ و قوم و جنسیت، که براساس سواد شان تفکیک می‌کند و انسان باسواد را تمجید می‌نماید، آیا شایسته است که خلاف قرآن عمل کرده دختران افغانستان را بی‌سواد نگه می‌دارند؟

 در سخنرانی‌های رهبران طالبان بارها شنیده‌ایم که از سیرة‌النبی حرف زده‌اند. در حالی که هرکدام پیشوند مولوی بر نام شان دارند، این بخشی از سخنان پیامبر اسلام را انکار می‌کنند که گفته است «کلمه الحکمه ضاله المؤمن فحیث وجدها فهو احق بها» یعنی علم و حکمت مثل گم‌شده‌ای است که مومنان باید در پی یافتن آن باشند. آیا طالبان با بستن مکاتب دخترانه می‌خواهند ضد گفتار پیامبر عمل کنند؟

هم در دوره‌ی پیشین رژیم طالبان و طی یک سال گذشته همه‌ی شهروندان به ویژه زنان و نیز جمعیت‌های بشری از نقاط مختلف دنیا فریاد کشیدند که آموزش یک حق اساسی انسان است، اما گروه طالبان بدون هیچ دلیل قناعت‌بخشی با تأکید بر «شریعت اسلام» دختران افغانستان را از حق آموزش محروم کردند. در قرن بیست و یکم میلادی، افغانستان در کل دنیا تنها کشوری است که دختران در آن به صورت رسمی و بالاجبار از آموزش محروم شده‌اند.

اگر طالبان بخواهند از مجرای دین سیاست کنند، پس در قرآن که کتاب اسلام است حتمی به این آیه برخورده‌اند که «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنینَ إِذْ بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَهَ…» یعنی «خداوند در میان مومنان پیامبرى از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آن‌ها بخواند و آن‌ها را پاک گرداند و کتاب و حکمت بیاموزد…»

در همان قرآن، کتاب‌های احادیث و روایت‌ها به کلمه‌های اقرأ یا خواندن، علم، کتاب، حکمت و دیگر واژه‌هایی برمی‌خوریم که بدون تذکر جنسیت بر اهمیت فراگیری آنها سخن گفته شده است. اما امروز همه‌ی این آموزه‌ها نادیده گرفته می‌شود و بر بخش‌هایی تأکید صورت می‌گیرد که شاید حکم فرضیت و یا الزام‌آوری نداشته باشد.

از سوی دیگر، منع کردن دختران از آموزش پس از مقطع ابتدایی در واقع تناقض این سیاست است. اگر آموزش زنان به زعم طالبان حرام است، پس چطور نتیجه گرفتند که پس از صنف ششم حرام است؟ در حالی که حدیث «اطلبوا العلم من المهد الی اللحد» یعنی «ز گهواره تا گور دانش بجوی» قید و محدودیت از امر آموزش را بر می‌دارد و آموزش را خلاف روزه، حج و جهاد، یک فریضه‌ی بدون قید زمانی سفارش کرده است.

گروه طالبان اجازه ندارند شهروندان را از حقوق اساسی شان محروم کند. آموزش یک حق انسانی است و حتا در همان مبانی اعتقادی طالبان نیز بر اهمیت آموزش و وجوب آن بر همه‌ی انسان‌ها بدون تفکیک جنسیت تأکید شده است. بنابراین، از تمامی شهروندان، دانش‌آموختگان و قشر فعال و فرهنگی کشور خواهشمندیم که برای روشنگری، بیداری و آگاهی‌بخشی از اهمیت آموزش دختران در جامعه و نیز برای ایجاد تغییر در رویکرد سیاسی که مانع آموزش دختران شده است، کمپاین‌های گسترده‌تر و مبارزه‌ی هماهنگ، دوامدار و مشترک راه‌اندازی کنند.

همچنان بخوانید

نتایج کانکور ۱۴۰۲

اعلام نتایج کانکور کشور؛ باز هم هیچ اسمی از دختران نیست

13 سنبله 1402
مکاتب ابتدایی

ستیز طالبان با آموزش زنان؛ آیا مکاتب دخترانه‌ی دوره ابتدائیه نیز مسدود می‌شوند؟

15 اسد 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حق آموزش زنانمکاتب دخترانه
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN