جنبش خودجوش زنان معترض افغانستان به عنوان بخشی از برنامههای مبارزاتی شان علیه گروه طالبان و در دفاع از حق آموزش زنان «کتابخانهی زن» را افتتاح کرد.
این کتابخانه در اوج محدودیتهای طالبان علیه زنان، امروز(چهارشنبه، ۲ سنبله ۱۴٠۱ خورشیدی) در شهر کابل افتتاح شد.
شماری از رسانههای داخلی و خارجی و نیز اعضای جنبشهای زنان معترض در مراسم گشایش این کتابخانه حضور داشتند.
بنیانگذاران این کتابخانه با نشر اعلامیهای در این مورد گفتهاند که این کتابخانه منحیث یک فعالیت فرهنگی در دفاع از حق آموزش زنان و به عنوان بخشی از برنامههای مبارزاتی و مقاومت زنان در برابر طالبان ایجاد شده است.
جنبش خودجوش زنان معترض افغانستان این کتابخانه را با همکاری مالی بنیاد کرستال بیات ایجاد کرده است.
در اعلامیهی این جنبش آمده است که هدف از ایجاد این کتابخانه «رشد و تقویت فرهنگ کتابخوانی میان زنان و تهیه کتاب رایگان برای دختران و زنانی است که توانایی مالی برای تهیه کتاب ندارند و یا از کار محروم هستند.»

این زنان با اشاره به روی کار آمدن گروه طالبان با سیاستهای تبعیضآمیز و زنستیزانهشان، گفته است که «15 آگوست 2021 روز سیاهی را در زندگی مردم افغانستان بهویژه زنان و دختران رقم زد. حذف زنان از زندگی عمومی نخستین و برجستهترین دستورات طالبان را پس از استیلای شان بر کشور تشکیل میدهد. این شامل دور نگهداشتن دانشآموزان دختر از صنفهای درس و بستن درهای مدارسی بود که زنان و دختران را آموزش میدادند.»
اما این زنان معترض بر مبارزه علیه طالبان و تلاش جهت تقویت برنامههای آموزشی زنان تأکید دارد.
به گفتهی بنیانگذاران کتابخانهی زن، این کتابخانه توسط اعضای برجسته زنان معترض افغانستان رهبری میشود تا «با پیکار توسط کتاب و دانشاندوزی حضور زنان را در زندگی عمومی تضمین کنند.»
جنبش خودجوش زنان معترض گفته است «اگرچه طالبان تلاش میکنند تا زنان را ساکت و از جامعه حذف کنند، اما این فعالان میخواهند از طریقههای مختلف بهویژه ترویج فرهنگ مطالعه و ارتقای سطح دانش زنان مقاومت کنند و مانع از حذف زنان از عرصههای مختلف زندگی توسط طالبان شوند و مشعلدار مبارزه برای رهایی جامعه زنان افغانستان باشند.»