دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان(UNAMA) با نشر بیانیهای، یک ساله شدن محرومیت دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب را «غمانگیز و شرم آور» دانسته است.
در اعلامیه یوناما که صبح امروز (یکشنبه، ۲۷ سنبله ۱۴۰۱ خورشیدی) نشر شد، آمده است که سازمان ملل به مناسبت یکساله شدن محرومیت دختران از مکتب، درخواست خود را برای بازگشایی فوری مکاتب بر روی دختران، تکرار میکند.
در اعلامیه یوناما آمده است: «محرومیت دوامدار دختران از دسترسی به مکتب هیچ توجیهی ندارد و مشابه آن در هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد.»
مارکس پوتزل، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان و سرپرست یوناما گفته است که محرومیت مداوم دختران از آموزش، آینده یک نسل از دختران و افغانستان را «ویران» میکند.
سازمان ملل گفته است که در یک سال گذشته بیش از یک میلیون دختر از آموزش و رفتن به مکتب محروم شدهاند که عمدتا دختران بین سنین ۱۲ تا ۱۸ سال را شامل میشود.
این نهاد افزوده که طالبان به وعدههای خود برای بازگشایی مکاتب دخترانه عمل نکردهاند.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد گفته است که محرومیت دختران از آموزش، نقض اساسیترین حقوق آنها است و خطر به حاشیه راندن، محرومیت، استثمار و سواستفاده از دختران را افزایش میدهد.
در بیانیه یوناما آمده است که محرومیت دختران از آموزش بخشی از سیاستهای گستردهتر و تبعیضآمیز طالبان است که زنان و دختران را از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، هدف قرار داده است.
سازمان ملل تأکید کرده است که بار دیگر از طالبان میخواهد تا از اقدامات محدودکننده علیه زنان و دختران عقبنشینی کنند و گامهای اساسی را برای بازگشایی مکاتب بر روی دختران بردارند.
همچنین در بیانیه یوناما آمده است: «اگر محرومیت دختران از آموزش ادامه یابد، سازمان ملل نگران است که این اقدام همراه با سایر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان بر آزادیهای اساسی شهروندان افغانستان، به عمیقتر شدن بحرانهای پیشرو در کشور، از جمله فقر، ناامنی و انزوا، کمک کند.»
سازمان ملل گفته است که طالبان برای ایجاد زمینه برای صلح، حکومت همه شمول، تأمین امنیت و بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان مسئول هستند.
این نهاد تأکید کرده است که جامعه بینالمللی از دولتی حمایت میکند که از همه مردم نمایندگی کرده و به حقوق آنها احترام بگذارد.
طالبان چندی بعد از تسلط بر افغانستان، در ۲۷ ماه سنبله سال ۱۴۰۰ خورشیدی دستور دادند که دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند.
امروز، یک سال شد که دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان از رفتن به مکتب و دسترسی به آموزش محروم شدهاند و مشخص نیست که چه زمانی مکاتب دخترانه دورههای متوسطه و لیسه بازگشایی میشود.