نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اهمیت مبارزه و همبستگی زنان ایران و افغانستان

  • نیمرخ
  • 2 میزان 1401

با گسترش اعتراضات در ایران علیه حجاب اجباری که اکنون با شعار «زن، زندگی، آزادی» به خیزش مردمی در آن کشور بدل شده است، یک بار دیگر موضوع حجاب به عنوان «ابزار سیاسی» در دست حکومت‌های دین‌محور، نه تنها در بین اکثریت جوامع شهری و اقشار تحصیل‌کرده بخصوص زنان مطرح گردیده که در بین نمایندگان دین(روحانیون) نیز مورد بحث قرار گرفته است.

این موضوع جدا از اینکه مردم ایران دیگر تحمل یک نظام دیکتاتور را ندارند که حتا به چگونگی پوشش روزمره‌ی مردم دخالت قهرآمیز می کنند، بلکه  بیانگر تغییر عقیده و دگرگونی ارزش‌های اعتقادی و اجتماعی در نسل‌های جدید است. این دگرگونی گسترده‌ی عقیدتی در اجتماع، ریزش اقتدار و قدرت حکومت و «نظام دینی» یک حکومت سرکوبگر را به دنبال دارد. در این حالت به کارگیری شیوه‌های قهرآمیز نه تنها کمکی به استوار ماندن نظام نمی‌کند، بلکه برای فروپاشی پله‌وار نظام سرعت می‌بخشد.

چهار دهه مردم در افغانستان و ایران سالهای زیادی را در زیر چرخ‌های نظام‌های خودکامه زیسته‌اند. هرچند که در این چهاردهه، فروپاشی نظا‌ها با کمک گرفتن از تسلیحات جنگی در افغانستان متفاوت از نظام دیرپای جمهوری اسلامی ایران بوده است، اما آنچه ما شاهد بوده‌ایم، وضعیت وخیم زنان از نگاه قانون و سنت‌های جامعه بوده است که نظام‌های دینی-سیاسی این دو کشور، به شیوه‌های مختلف آن را مدام به متن جامعه تزریق کرده‌اند. شیوه‌هایی که به بهانه‌های حفاظت از سیستم خانواده و فرهنگ دینی و سنتی جامعه، مدام به بازتولید فرهنگ زن‌ستیز و خشونت‌محور می‌پردازد.

در زیر سیطره‌ی این نظام‌ها، زنان در هر دو کشور رنج‌ها و بی‌عدالتی‌های فراوانی را از نسلی به نسل دیگر همچون میراث منحوس سپرده‌اند. بی‌عدالتی مانند ازدواج زودهنگام دختران، امتیاز حق طلاق برای مردان(هرچند زنان نیز می‌توانند درخواست طلاق دهند اما این روند، خود مشکلات فراوان قانونی دیگری را برای زنان به بار می‌آورد)، چند همسری مردان، کم‌اهمیت بودن شکایات و شهادت زنان و ده‌ها مسأله‌ی دیگر که در متن جامعه بین گروه‌های اجتماعی روند قانونی و ارزشی خود را طی می‌کند. اما نسل‌های جدید با خارج شدن از دستگاه فکری این نظام‌های دینی راه خود را به سوی آزادی و حقوق انسانی خود تا زمان رسیدن به آن می‌پیمایند. در این میان آنچه که برای زنان مبارز هر دو کشور بسیار دارای اهمیت است، حرکت همزمان و یکپارچه‌ی آنان به سوی هدف مشترک که همان آزادی با معیارهای انسانی است، ملزم و مهم به نظر می‌رسد. ما در تاریخ شاهد بوده‌ایم که این نظام‌های خودکامه‌ی دینی-سیاسی چگونه در هنگام دفاع از مواضع خود همدیگر را یاری می‌کنند و برای دوام خود با تمام تفاوت‌هایی که دارند یک‌نواخت حرکت می‌کنند.

همزمان با جمهوری اسلامی که در ایران در حال جان گرفتن و قدرتمند شدن بود و به سرکوب مخالفان خود می‌پرداخت، در افغانستان یک نظام نوپای سوسیالیستی حیات خود را شروع کرده بود. اما دولت اسلامی ایران با بهره گرفتن از اعتقادات دینی مردم افغانستان و پناه دادن به مخالفان مسلح دولت وقت افغانستان، در واقع دو هدف را نشانه گرفته بود. نخست عرصه را برای منتقدان و مخالفان خود که در افغانستان جای گرفته بودند، تنگ و وضعیت را برای آنان دشوار می‌ساخت. دوم، این حکومت خودکامه و برخواسته از حوزه‌های دینی که نسبتی با زندگی مدرن و شهری نداشت، نمی‌توانست همسایه‌ای را در کنار خود داشته باشد که با داشته‌های فرهنگی و اعتقادی مشترک، راه متفاوتی را طی می‌کند و می‌تواند نظام جمهوری اسلامی را در بین مردمی که تا قبل از آن آزادی‌های فراوانی تجربه کرده بودند، یکه و تنها بگذارد.

از این رو جنگ‌های تحمیل شده بر هر دو ملت و خون‌هایی که ریخته شد، حیات این نظام‌های اسلامی را جان بخشید و استوار ساخت و سال‌های متمادی به سرکوب گروه‌های آزادی‌خواه و عدالت طلب پرداخت.

اما در این مقطع زمانی دیگر این گروه‌های پراکنده نیستند که آزادی و عدالت را مطالبه می‌کنند، بلکه یک ملت است که حق خود را از دولت‌های خودکامه می‌خواهد. زنان در افغانستان در برابر طالبانی ایستادند که به هیچ اصل و قانونی پایبند نیستند و کشتار مردم برای آنان همواره باعث فخر و مباهات بوده است. اما حقیقت این است که مردم خسته از این همه ستم و فشاری است که مدام از سوی انسان‌های ستیزه‌جو و دشمن با مدرنیته و زندگی شهری برآنان تحمیل می‌گردد. زنانی که می‌دانند اگر کار نکنند گرسنگی آنان و دیگرانِ وابسته به خودشان را از پا در می‌آورد. زنانی که آگاهی یافته‌اند و هیچ چیز نمی‌تواند آگاهی آنان را نسبت به خود و حقوق انسانی خود تحت شعاع قرار دهد. دخترانی که امروز برای درهای بسته مکاتب خود اشک می‌ریزند، فردا برای گشودن درهای آن به سرک‌ها می‌آیند و مبارزه می‌کنند.

اکنون مهم این است که زنان هر دو کشور از مبارزات هم حمایت کنند و از یکدیگر غافل نشوند. همچنان که این دو حکومت خودخوانده و سرکوبگر با تمام تفاوت‌هایی که باهم دارند یکدیگر را حمایت می‌کنند. اینکه چگونه حکومت‌های سرکوبگر الهام دهنده و یاری دهنده‌ی هم هستند را به وضوح می‌توان دید. در این چند روز که تظاهرات گسترده‌ی مردمی در ایران جریان دارد، حکومت جمهموری اسلامی برای سانسور هر چه بیشتر مردم  کانال‌های ارتباطی انترنتی را محدود کرده چون انترنت نقطه‌ی اتصال مردم ایران با جهان است. بعضی از سران طالبان مانند سعید خوستی نیز موضوع قطع اینترنت را مطرح کرده و برای سانسور و کنترل بیشتر مردم خواستار قطع انترنت شده‌اند تا بتوانند مردم جهان را در بی‌اطلاعی از وضعیت ملتی که گروگان خود گرفته اند، قرار دهند.

از این روی مردم آزاداندیش، جامعه‌ی مدنی و زنان مبارز هردو کشور باید در هماهنگی و همسویی با هم حرکت کنند و تکیه‌گاه معنوی و چرخه‌ی حرکت یکدیگر گردند تا بتوانند بنیاد این قدرت‌های نامشروع را ویران کنند. چنانکه شعار «نان، کار، آزادی» زنان معترض افغانستان، با یک جهش خوب تبدیل به «زن، زندگی، آزادی» گردید. شعاری که گامی بلندتر برداشته و زن را به عنوان یک عنصر آزاد از مناسبات اقتصادی و دیگر وابستگی‌های فرهنگی-اجتماعی، و زندگی را خارج از هرگونه تحمیل عقیدتی-ارزشی و در نهایت آزادی حقیقی را به مثابه یک امر قطعی و انسانی خارج از بندهای دین و سنت می‌طلبند.

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. آیسان says:
    5 ماه پیش

    من ایرانی هستم. زنده باد شجاعت زنان افغانستان. در ایران هم این سرکوب رو چهل سال پیش داشتیم، اما زنانی که مجبور شدند روسری بپوشند، عقاید آزاد خودشون رو به نسل بعد و فرزندانشون یاد دادند. زنان شجاعی هم داشتیم که حتی کشته شدند یا جایی فریادی کشیدند که مردم نشنیدند، اما سالها پس از مرگشون مردم ظلمی که به اینها رفته بود رو شناختند. شناختن داستان هر ظلمی آجری هست در دیواری که جلوی استبداد کشیده میشه. مبارزه فقط در خیابان نیست، گاهی در تربیت نسل آینده است که دختر و پسرش دیگه زن ستیزی رو تاب نیاره

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00