کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها با نشر یک قطعنامه مشترک از سوی معترضان از حدود 100 شهر جهان مهمترین خواستهای شان را در قالب پنج مسأله شامل رسمیتیابی نسلکشی، تحقیق بیطرف، پیگرد عاملان نسلکشی، ایجاد سیستم امنیت خودی و حمایت از مهاجران هزاره مطرح کردهاند.
این معترضان امروز(شنبه، 16 میزان 1401 خورشیدی/ 8 اکتبر 2022 میلادی) در شهرهای مختلف آسیایی، کشورهای اروپایی، امریکا و کانادا، استرالیا و نیز شماری در داخل افغانستان گردهماییهای مدنی برگزار میکنند.
در قطعنامهای که از سوی کمیته هماهنگی کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها منتشر شده، از جامعه جهانی به صورت جدی خواسته شده تا در مورد نسلکشی هزارهها تحقیق کنند، کشتار هدفمند و متداوم هزارهها را به عنوان نسلکشی به رسمیت بشناسند، عاملان این جنایت را شناسایی و مجازات و برای حفاظت از هزارهها طرح امنیت خودی را به اجرا گذاشته حمایت و نظارت کنند.
- نسلکشی هزارهها به رسمیت شناخته شود؛
اعضای این کمپاین جهانی از سازمان ملل متحد و جامعه جهانی خواستهاند که «حملات هدفمند و سیستماتیک علیه مردم هزاره در افغانستان را به عنوان مصداق جنایت نسلکشی به رسمیت بشناسد چون این حملات عناصر و شرایط لازم جرم نسلکشی را دارا میباشد.»
- برای تثبیت و ابعاد جنایت نسلکشی هزارهها در افغانستان هیأت حقیقتیاب تشکیل شود؛
همچنین از سازمان ملل متحد خواستهاند «یک کمیسیون حقیقتیاب جهت تحقیق و بررسی قضیه نسلکشی هزارهها تشکیل دهد و این کمیسیون به زودی آغاز به کار کند.»
- امنیت هزارهها با حمایت و نظارت بینالمللی به خودشان سپرده شود؛
سپردن امنیت هزارهها به خودشان یکی از طرحهای پیشنهادی معترضان به جامعه جهانی است تا در رفع تهدیدهای امنیتی و جلوگیری از کشتار جمعی مردم هزاره کمک کند.
کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها از سازمان ملل متحد، جامعه جهانی، به ویژه ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای دخیل در قضایای افغانستان خواستهاند که «اقدامات و تدابیر عملی و فوری را برای حفاظت از مردم هزاره اتخاذ کنند» و به صورت مشخص پیشنهاد شده است که «یک سیستم حفاظت خودی با کمک و نظارت بینالمللی ایجاد شود» و نیز به قربانیان و بازماندگان جنایات نسلکشی رسیدگی شود.
- محکمه جزایی بینالمللی عاملان نسلکشی هزارهها را شناسایی، تعقیب و مجازات کند؛
معترضان از محکمه جزایی بینالمللی نیز خواستهاند که ت«حقیقات خویش در مورد پرونده نسلکشی هزارهها در افغانستان را جهت شناسایی، تعقیب عدلی و قضایی و مجازات مرتکبان این جنایات آغاز نماید و رسیدگی مؤثر به این قضیه را در دستور کار خویش قرار دهد.»
- اسکان مجدد هزارهها بخشی از اولویتهای کشورهای مهاجرپذیر باشد؛
با توجه به اینکه جنایتهای مداوم طی یک و نیم قرن اخیر و افزایش حملات هدفمند برای کشتار جمعی هزارهها میلیونها هزاره را در سراسر جهان مهاجر کرده، معترضان از جامعه جهانی و کشورهای پناهندهپذیر میخواهند تا «وضعیت ویژه و آسیبپذیری خاص مردم هزاره در افغانستان را که قرنهاست مورد تبعیض، تعقیب، شکنجه و کشتار جمعی قرار دارند، مد نظربگیرند و اسکان مجدد آنها را در اولویت قرار دهند.»
این کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها پس از حملهی انتحاری اخیر بر آموزشگاه کاج در غرب کابل به راه افتاده است. حمله تروریستی بر آموزشگاه کاج که روز جمعه، هشتم میزان 1401 خورشیدی رخ داد یک کلاس آمادگی کانکور را هدف قرار داد و منجر به کشته شدن دستکم 65 نفر و زخمی شدن 116دانشآموز شد که اکثریت مطلق قربانیان را دختران نوجوان 15 تا 18 ساله تشکیل میدادند. عمدتا دختر گردید را محکوم می کنیم.
پس از این حملهی مرگبار که توسط یک مهاجم انتحاری مسلح صورت گرفت، کمپاین گستردهی جهانی شکل گرفت، در ولایتهای کابل، بلخ، هرات، بامیان، غزنی، دایکندی و پکتیا زنان و مردان اعتراض و راهپیمایی کردند. در شبکههای اجتماعی به ویژه در توییتر هشتگ #StopHazaraGenocide طی یک هفته نزدیک به هفت میلیون بار بازنشر شد و هنوز ادامه دارد.