به ادامهی کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها در افغانستان، صدها معترض در شهر کلگری ایالت آلبرتای کانادا در یک گردهمایی اعتراضی از جامعه جهانی خواستند که جهت ختم این جنایت هولناک به صورت عملی اقدام کند.
معترضان در شهر کلگری دیروز (یکشنبه، هفدهم میزان 1401 خورشیدی به وقت کابل و یکشنبه، نهم اکتبر 2022 میلادی به وقت کانادا) جهت دادخواهی برای توقف نسلکشی هزارهها گردهمایی مدنی و راهپیمایی برگزار کردند.
معترضان در این برنامه دادخواهی که در ادامه برنامههای اعتراضی در بیش از 100 شهر جهان برگزار شده بود، خواهان توقف نسلکشی هزارهها شدند.
این معترضان حملات مثل حمله تروریستی بر آموزشگاه کاج را «هدفمند، سیستماتیک و عمدی» خواندند.
آنان ضمن نشر یک قطعنامه در پایان این گردهمایی، شعار مشترک این کمپاین جهانی را سر دادند که «نسلکشی هزارهها را متوقف کنید!»

شهروندان افغانستان در شهر کلگری از اقشار مختلف جامعه بدون تفکیک قومیت، زبان، جغرافیا، مذهب و جنسیت؛ همگی با اتحاد و همدلی خواستار توقف جنایت هولناک نسلکشی هزارهها در افغانستان شدند که توسط عبدالرحمان خان در دهه 1890 میلادی آغاز شد و هنوز ادامه دارد. آنان گروه طالبان را متهم کردند که در پس اکثریت حملات کشتار جمعی هزارهها به ویژه حملات انتحاری بر مراکز آموزشی غرب کابل قرار دارد. این گروه همچنان که در دوره پیشین 1996-2001 میلادی دست کم چهار بار در بامیان، بلخ و سمنگان عملیات کشتار جمعی هزارهها را انجام دادند، حملات مرگبار انتحاری و انفجارهای خونین طی بیست سال گذشته را نیز به عهده دارد و در بیشتر از یک سال اخیر پس از اشغال کابل حملات گستردهی نسلکشی را در اشکال کوچ اجباری، عملیات انتحاری و کشتار جمعی علیه هزارهها به راهانداختهاند.
این معترضان با نشر یک قطعنامه از جامعه جهانی خواستند که هرچه عاجل اقدامات ضروری مثل به رسمیت شناختن نسلکشی هزارهها، تحقیق بیطرف، پیگرد عاملان نسلکشی، ایجاد سیستم امنیت خودی و حمایت از اسکان مجدد مهاجران هزاره را روی دست بگیرند.
معترضان در کانادا از سازمان ملل متحد و جامعه جهانی خواستهاند که «حملات هدفمند و سیستماتیک علیه مردم هزاره در افغانستان را به عنوان مصداق جنایت نسلکشی به رسمیت بشناسد چون این حملات عناصر و شرایط لازم جرم نسلکشی را دارا میباشد.»
آنان همچنین از سازمان ملل متحد خواستهاند «یک کمیسیون حقیقتیاب جهت تحقیق و بررسی قضیه نسلکشی هزارهها تشکیل دهد و این کمیسیون به زودی آغاز به کار کند.»
سپردن امنیت هزارهها به خودشان یکی از طرحهای پیشنهادی معترضان به جامعه جهانی است تا در رفع تهدیدهای امنیتی و جلوگیری از کشتار جمعی مردم هزاره کمک کند.
این معترضان برای توقف نسلکشی هزارهها از سازمان ملل متحد، جامعه جهانی، به ویژه کانادا، ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای دخیل در قضایای افغانستان خواستهاند که «اقدامات و تدابیر عملی و فوری را برای حفاظت از مردم هزاره اتخاذ کنند» و به صورت مشخص پیشنهاد شده است که «یک سیستم حفاظت خودی با کمک و نظارت بینالمللی ایجاد شود» و نیز به قربانیان و بازماندگان جنایت نسلکشی هزارهها رسیدگی شود.
در ادامه، معترضان از محکمه جزایی بینالمللی نیز خواستهاند که «تحقیقات خویش در مورد پرونده نسلکشی هزارهها در افغانستان را جهت شناسایی، تعقیب عدلی و قضایی و مجازات مرتکبان این جنایات آغاز نماید و رسیدگی مؤثر به این قضیه را در دستور کار خویش قرار دهد.»
با توجه به اینکه جنایتهای مداوم طی یک و نیم قرن اخیر و افزایش حملات هدفمند برای کشتار جمعی هزارهها میلیونها هزاره را در سراسر جهان مهاجر کرده، معترضان از جامعه جهانی و کشورهای پناهندهپذیر میخواهند تا «وضعیت ویژه و آسیبپذیری خاص مردم هزاره در افغانستان را که قرنهاست مورد تبعیض، تعقیب، شکنجه و کشتار جمعی قرار دارند، مد نظر بگیرند و اسکان مجدد آنها را در اولویت قرار دهند.»
کمپاین جهانی برای توقف نسلکشی هزارهها پس از حملهی انتحاری اخیر بر آموزشگاه کاج در غرب کابل به راه افتاده است. حمله تروریستی بر آموزشگاه کاج که روز جمعه، هشتم میزان 1401 خورشیدی رخ داد یک کلاس آمادگی کانکور را هدف قرار داد و منجر به کشته شدن دستکم 65 دانشآموز و زخمی شدن 116دانشآموز دیگر شد که اکثریت مطلق قربانیان را دختران نوجوان 15 تا 18 ساله تشکیل میدادند.
پس از این حملهی مرگبار که توسط یک مهاجم انتحاری مسلح صورت گرفت، کمپاین گستردهی جهانی در پنج قاره آسیا، امریکا، استرالیا، اروپا و افریقا و در بیش از 100 شهر جهان به تاریخ هشتم و نهم اکتبر شکل گرفت و نیز در ولایتهای کابل، بلخ، هرات، بامیان، غزنی، دایکندی و پکتیا زنان و مردان اعتراض و راهپیمایی کردند. در شبکههای اجتماعی به ویژه در توییتر هشتگ #StopHazaraGenocide طی یک هفته حدود هشت میلیون بار بازنشر شد و هنوز ادامه دارد.