سازمان دیدهبان حقوق بشر جزئیات تازهای از شکنجه و بد رفتاری گروه طالبان با معترضان زن را پس از بازداشت آنها از یک خانه امن در کابل، منتشر کرده است.
این گزارش که امروز (پنجشنبه، 28 میزان 1401 خورشیدی) منتشر شده، بر اساس مصاحبه با سه زن معترض تهیه شده است و آنها شکنجه و سایر بدرفتاریهای شدید گروه طالبان را توصیف کردهاند.
دیده بان حقوق بشر گفته است که گروه طالبان این سه زن و اعضای خانوادهشان، از جمله کودکان خردسال، را پس از یورش بر یک خانه امن در ماه فیبروری سال جاری میلادی در کابل، بازداشت کردند و برای چندین هفته به دلیل مشارکت و برنامه ریزی اعتراضات زنان، در وزارت داخله این گروه زندانی کردند.
این نهاد افزوده که این سه زن پس از آزادی از زندان گروه طالبان، توانستهاند که از افغانستان بیرون شوند و اکنون تلاش میکنند تا به کشوری برسند که بتوانند در امن زندگی کنند.
این زنان گفتهاند که در زندان گروه طالبان تهدید، ضرب و شتم، شرایط خطرناک زندان، انکار روند قانونی، شرایط توهینآمیز آزادی و سایر سوء استفادهها را تجربه کردهاند.
آنها همچنین گفتهاند که گروه طالبان به بستگان مرد شان، شوک الکتریکی وارد کردهاند و به آنها فحش ناموسی دادهاند.
بر اساس روایت این زنان، گروه طالبان در بدل آزادی، از آنها تعهد گرفته بودند که دیگر هیچ فعالیتی علیه این گروه انجام ندهند و اصل سند املاک اعضای خانوادههایشان را به عنوان ضمانت اخذ کردهاند.
این زنان میگویند که گروه طالبان آنها را در زندان مجبور به اعتراف اجباری کردند و از آنها و سایر زنانی که بازداشت شده بودند، فیلم گرفتند و پس از ویرایش، در شبکههای اجتماعی نشر کردند.
آنها به دیدهبان حقوق بشر گفتهاند که جنگجویان طالبان در زندان به آنها دشنام میدادند و میگفتند «شما برای کشورهای غربی کار میکنید، شما فاحشه هستید، بدنهای خود را به مردهای زیادی میفروشید.»
یکی از این زنان گفته است که یک عضو زن طالبان آنها را مجبور کرد که تمام شب قرآن را بعد از او تکرار کنند و نماز بخوانند. دو نفر از این زنان گفتهاند که نگهبانان طالبان آنها را با اسلحه و بیسیم زدهاند.
زنان بازداشت شده توسط طالبان گفتهاند که آنها اجازه تماس به خانوادههای شان را نداشتند و از امنیت خانوادههای خود میترسیدند.
دیدهبان حقوق بشر گفته است هیچ کدام از این سه زن، اعضای خانواده آنها و دیگر زنانی که همراه با آنها بازداشت شده بودند، به دادگاه برده نشدند، به جرمی متهم نشدند و به آنها اجازه دسترسی به وکیل مدافع داده نشده است.
هدربار، معاون بخش حقوق زنان دیدهبان حقوق بشر گفته است که «داستانهای این زنان نشان میدهد که طالبان تا چه اندازه از فعالیتهای آنها احساس خطر میکنند و تا چه اندازه بیرحمانه تلاش میکنند تا آنها را ساکت کنند.»
این نهاد خواستار توقف بازداشتهای خودسرانه توسط طالبان و آزادی فوری کسانی شده است به دلیل استفاده از حق آزادی بیان و آزدی اعتراضات مسالمت آمیز بازداشت شدهاند، به شمول خبرنگارانی این اعتراضات را پوش میدادند.
دیدهبان حقوق از کشورهای که با طالبان در تعامل هستند خواسته که بر این گروه فشار وارد کنند تا به تعهدات افغانستان تحت قوانین بینالمللی، از جمله آزادی بیان و تجمعات مسالمت آمیز و جلوگیری از شکنجه و بد رفتاری، احترام بگذارند.