نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

جنگیدن برای خود نیاز اول زنان افغانستان

  • نیمرخ
  • 7 عقرب 1401
IMG-20221029-WA0000

در جامعه‌ی سنتی زنان حتا اگر در مرکزیت تامین اقتصاد خانواده باشند، بازهم نقش اصلی آنان رسیدگی به امور خانه تعریف شده و به زن از همان زاویه نگاه می شود. بنابراین زنان برای رفاه خود و رسیدن به اهداف خود مجبورند از سدهای بسیاری بگذرند.

این سدها را به طور مشخص سیستم سنتی و مردمحور جامعه پیش روی زنان نمی گذارد. بلکه کنش و واکنشهای خود زنان نیز در این سد سازی نقش مهمی را ایفا داشته است. اگر زنان به عنوان بخش مهمی از جامعه در نظر گرفته شوند که مناسبات سنتی اجتماعی تنیده شده با مذهب و دین جایگاه آنان را در خانواده و پایگاه این طیف را در جامعه متزلزل و در حالت ضعف نگه می دارد، لازم است سیاست یک دست با رویکرد زنانه خارج از حوزه ی دین و مذهب و قوم را پیشه کنند.

سیاستی که از حقوق آنان دربرابر هرعامل بازدارنده‌ی حفاظت کند. این سیاست اما در کنار دانش و خرد سیاسی و آگاهی از مواضع تند جامعه‌ی سنتی که موضع زنان را به چالش می کشد، گذرازعصبیت های قومی و تعصبات خونی را می طلبد.

یک زن مبارز که برایبه دست آوردن حقوق خود و سایر زنان به تسخیر خیابان ها می پردازد، باید به این درک رسیده باشد که نمی تواند از سد مناسبات سنتی بگذرد مگر اینکه زن دیگری که تفاوت های قومی مذهبی او نیز تاثیر چندانی بر بهبودی اوضاع زندگیش نداشته را با خود همراه کند و برای گشودن مسیرمشترک شان تا رسیدن به یک زندگی عادی که حق همه ی انسان ها می باشد، یک صدا و یک دل پیش بروند.

آنچه ما در جامعه ی سنتی افغانستان مشاهده می‌کنیم، یک رنگی و یک صدایی اکثریت مردان در مقابل زنان است. به این صورت که اکثرمردانی که دید سنتی دارند با تمام عصبیت های قومی مذهبی و فرهنگی که با یکدیگر دارند، اما در برابر زنان کاملا یک دست عمل می‌کنند.

هرچند شهر نشینی زندگی را در کلان شهرها برای زنان تا حدودی متفاوت از زنان روستایی کرده است، اما تاثیر چندانی بر میزان خشونت و تحمیل اراده‌ی مردان بر زنان نگذاشته است. در جامعه‌ مردانه‌ی افغانستان ما می بینیم که چطور نقش سنتی زنان که همانا فقط تولید مثل و انجام کارهای درون خانه است به صورت یک نظم دائمی پذیرفته شده است و تخطی از آن با یک روش خشن پاسخ داده می شود.

این یک دستی جامعه‌ی مردانه در سراسر افغانستان اعتبار یکسان دارد. شاید تحت تاثیر معیارهای سنتی جامعه مانند مناسبات قومی و تحمل سنگینی ارزش های دینی و مذهبی که زنان ملزم به رعایت و حفاظت از آن هستند، هدف اصلی زنان که ساخت یک جریان قدرتمند زنانه است به حاشیه کشانده می شود.

به عنوان یک نمونه در یک سال اخیر پس ازحضور طالبان در افغانستان، ما شاهد پراکندگی زنان در مبارزات آنان که یک هدف را دنبال می کنندهستیم. زن مبارزی که در چارچوب منازعات قومی و مذهبی نمی تواند تصمیم درست را بگیرد و به نفع حقوق انسانی خود و سایر زنان از بستر مناسبات قومی خود را بیرون بکشد، خود یک گسل بزرگ در جریان مبارزات زنانه است.

گسلی که مسیر مبارزات زنان را به انحراف می کشاند و این جریان فعال را در گوشه ای از مناسبات بیمار جامعه، منزوی می‌سازد. این برای مبارزات زنان حیاتی و بسیار مهم است که در نخست یک فرهنگ زنانه که در آن مناسبات سنتی هیچ اعتباری نداشته باشد، به عنوان نخستین سنگر زنان ایجاد شود.

در پشت این سنگر، زنان باید خود را رها از ارزش های مردانه سازند، که تا امروز نه تنها برای زنان که برای تمام ملیت های این مرز و بوم مخرب بوده است. این می تواند در ساخت یک جبهه ی واحد به نفع حقوق و کرامت انسانی زنان تاثیر قدرتمند داشته باشد.

همچنان بخوانید

مدار صفر درجه

مدار صفر درجه؛ درنگی بر «واکنش»‌ها در برابر طالبان در عرصۀ بین‌الملل

30 سنبله 1402
هبوط در تاریکی

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

تعهد در ایجاد و پایبندی چنین فرهنگی که مؤسس و پایه گذار آن خود زنان باشند، روند مبارزات زنان را سریع تر وهدفمندتر را  می‌کند. ایجاد چنین فرهنگی که در آن نخست زنان حقوق خود را در آن جای دهند مسیر طولانی مبارزات زنان را کوتاهتر خواهد کرد.

در طی دو دهه جمهوریت که زنان توانستند از طریق کانال های قومی به مقام های بالای دولتی دست پیدا کنند تغییر بنیادی دروضعیت زنان بوجود نیاورد زیرا این زنان با همان ارزش های مردسالارانه وارد میدان شده بودند و طبعا نظم موجود برای انها پذیرفته شده و با نگاه غالب مردانه نیازی به تغییر نمی دیدند.

 آنها با اکت های قومندان مابانه سعی در تقلید از مردان با نفوذ در جامعه ی سنتی می کردند و اعتقادی به برابری زن و مرد نداشته بلکه راه تقلید از مردان و رسیدن به جایگاه مردان را پیشه کرده بودند.

اگر در همان زمان، زنانی با دانش و آگاه از مطالبات بر حق زنانه و برابری طلب برچوکی های دولتی و سیاسی تکیه می زندند. امروزه زندگی زن افغانستانی در گرو یک گروه تروریستی نبود. زیرا این دانش و اگاهی خود مانعی بزرگ بر سر معامله گری قومی و سیاسی بر سر سرنوشت زنان افغانستان بود

زنان افغانستان زمانی می توانند یک جریان پویا و فعال داشته باشند که مطالبات خود را فراتر از تعلقات قومی قرار داده و بر محور یک خواست جمعی زنانه مبارزاتشان را ادامه دهند. به عنوان مثال خواسته‌ی که در شعار” نان، کار، آزادی مشارکت سیاسی” مطرح می شود. یک مطالبه عمومی برای همه ی زنان با هر قوم و مذهب است که اکنون به حلقه های زنجیری بدل شده که زنان را در کنار هم و همگام با هم نگهدارد.

این شاید نخستین بار در طول تاریخ مبارزات زنان افغانستان باشد که همه‌ی زنان چه زنان شهری و زنان غیر شهری خود را در این خواسته مشترک دانسته و آن را فریاد می‌زنند.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. Taranom Seyedi says:
    11 ماه پیش

    نگاهی عمیق و تحلیل خوبی بود و متن عام فهم و عالی .تشکر

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN