عصر پنجشنبه جنگجویان استخبارات گروه طالبان به کنفرانس خبری اعلام موجودیت «جنبش زنان افغانستان برای برابری» در غرب کابل، یورش بردند و ظریفه یعقوبی، فعال حقوق زنان و سه مرد جوان را بنامهای حسین، رضا سازش و محمد سیرت بازداشت کردند.
یک منبع معتبر به نیمرخ گفت که حوالی ساعت 3:30 دقیقه عصر دیروز(پنجشنبه، 12 عقرب 1401 خورشیدی) بود که دو رنجر از جنگجویان طالبان محل این کنفرانس خبری را در مارکت «میرزایی سنتر» در ساحه پل خشک در غرب کابل، محاصره کردند.
به گفته این منبع، بعد از پایان برنامه اشتراک کنندگان در حال خارج شدند از محل کنفرانس بودند که جنگجویان طالبان مانع آنها شدند و آنها را دوباره به سالن کنفرانس فرستادند.
او افزود که طالبان نزدیک دو ساعت حدود 50 نفر از اشتراک کنندگان این برنامه را که شماری از آنها مردان بودند، در سالن کنفرانس تحت نظارت قرار دادند و سپس مأموران زن را آوردند تا زنان را بازرسی کنند.
این منبع میگوید که جنگجویان گروه طالبان نام و مشخصات شماری از افراد اشتراک کننده در این کنفرانس خبری را لیست کرده بودند، اما در نهایت ظریفه یعقوبی و سه مرد را بازداشت کردند.

او افزود که نیروهای پولیس گروه طالبان پیش از آغاز این برنامه به آنها هشدار داده بودند که اگر اتفاقی در جریان برنامه افتاد، آنها مسئولیت آن را به عهده نمیگیرند، آما خود شان مانع برگزاری این برنامه نمیشوند.
ظریفه یعقوبی از جمله زنان معترض افغانستان است که در اعتراضات خیابانی علیه گروه طالبان نقش فعال داشت و در رسانهها نیز از سیاست گروه طالبان علیه زنان انتقاد میکرد.
زنانی که زنان را لتوکوب کردند
یک عضو جنبش زنان افغانستان برای برابری به نیمرخ گفت که گروه طالبان چهار مأمور زن را برای بازداشت زنان همراه خود به محل کنفرانس خبری این جنبش آورده بودند.
او گفت که مأموران زن طالبان بسیار با خشونت و توهینآمیز با اشتراک کنندگان زن برخورد میکردند و شماری از دختران را در جریان بازرسی بدنی، دشنام دادند.
به گفته این عضو جنبش زنان برای برابری، مأموران زن طالبان شماری از زنان را لتوکوب کردند و تلفنهای همراه همه دختران را «مصادره» کردند.
او گفت که جنگجویان طالبان به دختران گفتند که روز شنبه همراه با شوهران و یا پدرانشان به حوزه امنیتی آنها بیایند و تلفنهای همراه خود را اخذ کنند.
به گفته او، جنگجویان طالبان به دختران هشدار دادند که اگر از تلفنهای همراهشان عکس یا ویدیویی علیه طالبان پیدا شود«خودشان مسئولیتاش را دارند.»
این عضو جنبش زنان میگوید که آنها تاکنون از سرنوشت بازداشت شدگان هیچگونه اطلاعی در دست ندارند و نمیدانند که آنها کجا و تحت چه شرایطی بسر میبرند.
طالبان پیش از این نیز هنگام سرکوب اعتراضات زنان در خیابانهای کابل، معترضان را لتوکوب و تلفنهای همراه آنان را ضبط کرده بودند.
ظریفه را آزاد کنید
همزمان با نشر خبر بازداشت ظریفه یعقوبی، فعالان حقوق زن کارزاری را در شبکههای اجتماعی راه اندازی کردند و خواستار آزادی فوری او هستند.
این زنان با استفاده از هشتگ #FreeZarifaYaqubi و #ظریفه_را_آزاد_کنید، به یورش طالبان به کنفرانس خبری جنبش زنان افغانستان برای برابری، اعتراض میکنند.
شماری از فعالان حقوق زن از کاربران تویتر و فیسبوک میخواهند که صدای ظریفه یعقوبی باشند؛ زیرا او فقط به جرم زن بودن توسط جنگجویان گروه طالبان بازداشت شده است.
یکی از زنان در تویتر نوشته است که «من حتی تصور نمیتوانم که حالا ظریفه در بازداشت گروه طالبان در چه حالی است و چه وضعیتی دارد، خیلی نگران هستم، لطفا کوتاهی نکنید، صدای خود را بلند کنید.»
همزمان نهادی بنام «Freedom Now» به بازداشت خانم یعقوبی واکنش نشان داده است و خواستار آزادی فوری او و همکارانش شده است. این نهاد از گروه طالبان خواسته است که به سرکوب اعضای جامعه مدنی افغانستان پایان بدهند.
Today #Taliban raided a civil society press conference in #Kabul and arrested Zarifa Yaqobi, a woman human rights defender, & four of her colleagues. We call for the immediate release of Ms. Yaqobi & her colleagues & demand the Taliban end their crackdown on civil society. pic.twitter.com/mHNW7VwW4F
— Freedom Now (@freedomnoworg) November 3, 2022
شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز در تویتر بازداشت فعالان حقوق زنان را نگران کننده خوانده است و از دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان خواسته است که برای آزادی آنها اقدام کنند.
سمیرا حمیدی، مسئول بخش افغانستان و جنوب آسیای سازمان عفو بین الملل، بازداشت خانم یعقوبی را اقدام دیگر طالبان در راستای «نقض حقوق بشر» خوانده است و گفته است که عدم پاسخگویی باعث شده است که گروه طالبان با اطمینان به این تخلفات ادامه دهند.
گروه طالبان تاکنون بارها با یورشهای شبانه فعالان حقوق زن را بازداشت و زندانی کردهاند و شماری از آنها روایتهای وحشتناکی از شکنجه شدن در بازداشتگاههای طالبان، ارائه کردهاند.