نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نمایش شکنجه‌ی زنان و عادی‌سازی خشونت

  • آوش مهربان
  • 4 قوس 1401

بیست و پنجم نوامبر، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان است. امروز شماری از جنبش‌های زنان معترض علیه طالبان و برخی از نهاهای حامی حقوق بشر و سازمان‌های بین‌المللی دخیل در امور افغانستان و رسانه‌ها به خشونت‌های جاری علیه زنان پرداختند.

امسال در افغانستان از کارزار ۱۶ روزه‌ی منع خشونت علیه زنان که همه ساله از بیست و پنجم نوامبر تا دهم دسامبر(روز جهانی حقوق بشر) در سراسر جهان برگزار می‌شود، خبری نیست بلکه نمایش شکنجه‌ی زنان رونق بیشتر یافته است.

پس از آمدن گروه طالبان در افغانستان کارزار جدیدی به راه افتاده است؛ محاکمه‌ی صحرایی زنان. طی پانزده ماه گذشته ده‌ها مورد محاکمه صحرایی زنان توسط طالبان به شمول یک مورد سنگسار رسانه‌ای شده است. طبق آمار آرشیف رسانه‌ها دست کم چهل زن تنها طی سه ماه گذشته در ولایت‌های مختلف کشور در ملا عام شلاق زده شده‌اند.

هشت ماه قبل، کریمه ۳۵ ساله به تاریخ ۲۵ دلو ۱۴۰۰ خورشیدی، در روستای سر دیه از مربوطات مرکز ولسوالی نسی/درواز بالای ولایت بدخشان به اتهام «رابطه خارج از ازدواج» با مردی مشهور به حاجی که در بازار نسی رستورانت داشت به حکم ملا محمد جمعه، ولسوال نسی در ملا عام سنگسار شد. حدود ۵۰۰ نفر پس از ادای نماز جماعت ظهر دوشنبه، در مراسم سنگسار کریمه شرکت کردند و اکثریت مردان بر او سنگ زدند.

به تازگی محاکم صحرایی طالبان در بامیان نیز آغاز شده است. گروه طالبان روز پنج‌شنبه، ۲۶ عقرب یک دختر و یک پسر جوان را در استدیوم ورزشی مزاری در شهر بامیان به اتهام «رابطه خارج از ازدواج» در ملا عام شلاق زدند.

طبق معلوماتی که مردم محل به رسانه‌ها داده‌اند، آرزو و محمدعیسی از کابل به بامیان تفریح رفته بودند اما جنگجویان طالبان آنان را از پارک ملی بند امیر دستگیر کردند و سپس توسط دادگاه محلی طالبان در مرکز این ولایت، هرکدام به ۲۹ شلاق محکوم شدند.

بنابر آمار رسانه‌های محلی، حدود یک هزار نفر از باشندگان بامیان، مقام‌های محلی به شمول مولوی عبدالله سرحدی، والی طالبان در بامیان و جنگجویان این گروه در نمایش شکنجه‌ی آن دو جوان شرکت کردند.

دو روز پس از آن، به تاریخ ۲۸ عقرب دادگاه طالبان در شهر تالقان، مرکز ولایت تخار بر ۹ زن و ۱۰ مرد به اتهام زنا، فرار از منزل و دزدی حکم شلاق صادر کرد.

براساس گزارش رسانه‌ها، این حکم با حضور ده‌ها تن از مردان موسفید و متنفذان قومی، عالمان دین و باشندگان شهر تالقان اجرا شده است.

چهار روز پس از تالقان، روز چهارشنبه، دوم قوس طالبان در لوگر نمایش شکنجه برگزار کردند. مسئولان محلی طالبان سه زن و ۱۱ مرد را در استدیوم فوتبال شهر پل علم، مرکز ولایت لوگر به اتهام «خارج از ازدواج» و دزدی در ملا عام شلاق زدند.

همچنان بخوانید

محاکم صحرایی طالبان

محاکم صحرایی طالبان در 2022 به روایت آمار

12 جدی 1401
مجازات در ملأ عام خشونت ساختاری علیه زنان را افزایش می‌دهد

مجازات در ملأ عام خشونت ساختاری علیه زنان را افزایش می‌دهد

26 قوس 1401

گروه طالبان برای اشتراک گسترده‌ی مردم لوگر در این رویداد خشن، یک روز پیش اعلامیه نشر کرده بود. براساس تصاویری که از محل رویداد منتشر شده است، صدها تن از مردم محل، مقام‌های محلی و جنگجویان طالبان در این نمایش شرکت کرده‌ بودند.

پس از اجرای این نمایش و محاکمه‌ي صحرایی زنان و مردان در محضر عام، ریاست مطبوعات دادگاه عالی گروه طالبان با نشر خبرنامه‌ای اظهار خرسندی کرد که «پس از بیست سال برای نخستین بار فرصت فراهم شده است تا تعزیر و مجازات شرعی اسلام در ملا عام اجرا شود.»

دعوتنامه طالبان برای اشتراک مردم در نمایش شکنجه زنان در لوگر
دعوتنامه طالبان برای اشتراک مردم در نمایش شکنجه زنان در لوگر
خبرنامه دادگاه عالی طالبان پس از اجرای نمایش شکنجه زنان در لوگر
خبرنامه دادگاه عالی طالبان پس از اجرای نمایش شکنجه زنان در لوگر

براساس خبرنامه‌ی رسمی طالبان، محاکمه‌ی صحرایی این زنان توسط مولوی فضل‌الرحیم عابد، سرپرست دادگاه استیناف ولایت لوگر صورت گرفته است.

برگزاری این نمایش‌های شکنجه‌ی زنان یکی پس از دیگری در نقاط مختلف کشور در آستانه‌ی کارزار جهانی منع خشونت علیه زنان و حقوق بشر، واکنش‌های زیادی در پی داشت. شهروندان در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های همگانی از گسترش محاکمه صحرایی زنان توسط گروه طالبان ابراز نگرانی کردند.

شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان با نشر توییتی در واکنش به افزایش محاکمه‌های صحرایی زنان توسط طالبان نوشت: «با خواندن این خبر درد در بدنم منتشر شد. به همه کودکانی فکر کردم که در کشوری بزرگ می‌شوند که حاکمانش شلاق زدن انسان‌ها را تامین عدالت می‌دانند. در چنین فضایی چگونه می‌توان عدم خشونت و احترام به کرامت انسانی را آموخت؟»

رینا امیری، نماینده ویژه‌ی ایالات متحده امریکا در امور زنان و حقوق بشر برای افغانستان نیز با نشر توییتی گفته که این رویدادها وحشتناک است و نشان می‌دهد گروه طالبان «کشور را در همان مسیر خطرناک گذشته قرار می‌دهد.»

ضمن نگرانی‌ها از افزایش محاکمه‌های صحرایی زنان توسط طالبان در ملا عام، آنچه از فردای وحشتناک برای زنان هشدار می‌دهد افزایش حضور پر شور مردم به ویژه جوانان و کودکان در برنامه‌های شکنجه‌ی زنان است.

در چهار رویداد که در بالا ذکر شد، در هنگام سنگسار کریمه، در برنامه‌‌های شلاق زدن زنان در ملا عام در بامیان و تخار و لوگر؛ صدها تن با اشتیاق اشتراک کردند و به تک‌تک سنگ‌ها و شلاق‌هایی که طالبان بر جان زنان می‌زدند تماشا کردند؛ دریغ از یک اعتراض و ممانعت.

اگرچند پیش از این نیز گزارش‌ها نشان می‌داد که خشونت علیه زنان به عنوان یک امر عادی و بخشی از تجربه‌ی روزمره‌ی زندگی مردم پنداشته می‌شود. به طور نمونه: در آخرین آمار تحقیقی که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان قبل از سقوط نظام جمهوری به تاریخ ۶ قوس ۱۳۹۹ خورشیدی منتشر کرد، مشخص شده بود که ۹۵.۸ درصد خشونت‌ها علیه زنان در خانه رخ می‌دهد. بنابراین کسانی که در خانه‌ تجربه‌ی مشاهده یا اعمال خشونت بر زنان خانواده‌ را دارند، تماشای خشونت طالبان با دیگر زنان ولو در ملا عام برای آنان امر عادی خواهد بود.

اما کارزار جدیدی که گروه طالبان به راه انداخته همگانی شدن خشونت به صورت عام و عادی‌سازی خشونت علیه زنان به صورت خاص است.

تجمع حدود یک هزار نفر در برنامه‌ی شکنجه‌ی دو جوان -به اتهام تفریح رفتن- در شهر بامیان که امن‌ترین ولایت و یکی از مراکز مهم گردشگری در دو دهه گذشته محسوب می‌شد، نشان می‌دهد که چقدر خشونت عادی‌سازی شده و روند طالبانیزه کردن جامعه موفقانه به پیش می‌رود.

طالبان اکنون برای شلاق زدن زنان به اتهام‌های مختلف دعوت‌نامه منتشر می‌کنند، هزاران نفر به شمول جوانان و کودکان حاضر می‌شوند، مفتی‌ها و مقامات طالبان که سال‌ها مصروف کشتن انسان و قتل و غارت خانه، اموال و سرزمین مردم بوده‌اند بر زنان سنگ و شلاق می‌زنند، جنگجویان شان نعره می‌زنند، «الله اکبر» می‌گویند و نمایش شکنجه‌ی زنان را با مردم عام -به زعم خودشان- «تطبیق شریعت اسلامی» را جشن می‌گیرند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: 25 نوامبرمحاکمه صحرایی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00