امروز، روز جهانی حقوق بشر است؛ روزی که اعلامیه جهانی حقوق بشر در پاریس تصویب شد و حقوق بنیادی تمام انسانها را به صورت یک پیمان بینالمللی در آورد. اما این روز امسال در حالی فرا رسیده است که موارد نقض حقوق بشر در افغانستان از سوی گروه تروریستی طالبان، افزایش یافته و استادیومهای ورزشی باردیگر شاهد اعدام و شلاق خوردن زنان و مردان افغانستان است.
بر اساس اعلامیه دفتر هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان(یوناما) “نقض ظالمانه حقوق زنان یکی از برجستهترین جنبههای اداره حاکم[گروه تروریستی طالبان] تا به امروز است.” در اعلامیه این نهاد که به مناسبت روز جهانی حقوق بشر منتشر شده، آمده است که از ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ میلادی حقوق زنان در بخشهای آموزش، کار و حضور در عرصههای عمومی و زندگی روزمره محدود و در بسیاری موارد کاملا سلب شده است.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان در اعلامیه خود همچنین گفته است که بهرهمندی مردم افغانستان از حقوق و آزادیهای اولیه بشری آنها به طور قابل ملاحظه به وخامت گراییده و گروه طالبان مسئول و پاسخگوی آن است. یوناما با اشاره به محاکم صحرایی گروه تروریستی طالبان، گفته است که به نظر میرسد که این گروه در حال افزایش استفاده از مجازات جسمانی مانند شلاق زدن، در محضر عام هستند. این نهاد شلاق زدن متهمان در محضر عام توسط گروه طالبان را نوعی از رفتار “ظالمانه”، “غیرانسانی” و “تحقیرآمیز” دانسته که در معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی که افغانستان عضویت آن را دارد، منع شده است. اعلامیه جهانی حقوق بشر هفتاد و پنج سال پیش، در ۱۰دسامبر سال ۱۹۴۸در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در شهر پاریس، به تصویب رسید و افغانستان از جمله کشورهای بود که به آن رای داد.
یوناما در اعلامیه خود از گروه طالبان خواسته است که به تعهدات مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر، متعهد بماند و افزوده که افغانستان از امضا کنندگان اصلی این اعلامیه است و مسئوليت دارد که به تعهدات خود پایبند باشد. این نهادها خواستار لغو دستورات و اقداماتی شده است که حقوق اولیه شهروندان افغانستان، به ویژه حقوق زنان و دختران را محدود میکند.
طالبان یک تهدید علیه ارزشهای حقوق بشری است
گروهی از زنان افغانستان تحت عنوان “مدافعین حقوق بشر در تبعید” با نشر اعلامیهای به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، گروه طالبان را یک تهدید بالقوه علیه ارزشهای حقوق بشری دانستهاند. این زنان در اعلامیه خود گفتهاند که نسلکشی، کوچ اجباری، قتلهای مرموز،گرفتاریهای خودسرانه، شکنجه و تجاوز جنسی، جنایاتی است که گروه تروریستی طالبان در بیش از یک سال گذشته در افغانستان مرتکب شدهاند. آنها گفتهاند که کشورهای جهان باید بدانند که طالبان، همان تروریستهای بیست سال قبل هستند و تحت هیچ شرایطی با پرنسیپهای بینالمللی قابل جمع نیستند.
جنبش زنان عدالتخواه افغانستان نیز با نشر یک اعلامیه ویدئویی گفته است که طالبان به صورت آشکار و در مقابل چشمان سازمانها و کشورهای مدافع حقوق بشر، حقوق بشری مردم افغانستان را نقض میکنند. این جنش در اعلامیه خود از کشورها و سازمانهای مدافع حقوق بشر به شدت انتقاد کرده است و گفته است که آنها برای جلوگیری از نقض حقوق بشر در افغانستان “عملکرد معنادار” نداشتهاند.
در اعلامیه این جنبش آمده که روز جهانی حقوق بشر در حالی فرا رسیده است که زنان افغانستان به صورت “وحشیانه” و “مرموز” به قتل میرسند، مورد تجاوز جنسی قرار میگیرند، اختطاف و زندانی میشوند. فعالان حقوق زن در اعلامیههای که نشر کردهاند از جامعه جهانی خواستهاند که از تعامل با گروه تروریستی طالبان دست بردارند و تاکید کردهاند که “تروریست، امروز و دیروز ندارد، همان تروریست است.”
آنها همچنین خواستار آزادی زنان زندانی، حمایت از مردم افغانستان و اقدامات عملی جهان برای جلوگیری از نقض حقوق بشر و برگزاری محاکم صحرایی گروه طالبان شدهاند.
همبستگی با مردم افغانستان را ادامه دهیم
سازمان عفو بینالملل به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی حقوق بشر، با نشر یک فراخوان، خواستار تداوم همبستگی با مردم افغانستان شده است. دفتر جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل در صحفه رسمی تویتر خود نوشته است که امسال روز جهانی حقوق بشر در حالی فرا رسیده است که گروه طالبان در افغانستان همچنان به نقض حقوق بشر ادامه میدهند. این نهاد افزوده که از زمان بازگشت گروه طالبان به قدرت در افغانستان، حملات شدیدی علیه حقوق بشر صورت گرفته است. در ویدئوی کوتاهی که این نهاد نشر کرده، آمده است که از زمان تسلط گروه طالبان بر افغانستان، حقوق زنان و دختران به سرعت عقبگرد داشته، فقر و ناامنی غذایی افزایش یافته، غیرنظامیان به صورت خودسرانه گرفتار و به صورت غیرقانونی کشته و شکنجه شدهاند.
این نهاد همچنین گفته است که گروههای قومی و مذهبی تحت سلطه گروه طالبان هدف حمله قرار گرفتهاند و رسانهها محدود شدهاند. دفتر جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل گفته است که با جود این، زنان شجاع افغانستان به اعتراض خود علیه طالبان ادامه دادهاند و خواستار حقوق خود هستند، خبرنگاران جسور افغانستان سانسور را به چالش کشیدهاند تا حقیقت را بازگو کنند و مردم افغانستان به تلاش برای بدست آوردن حق آموزش و کار، حرف زدن و زندگی ادامه دادهاند. این نهاد گفته است که به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در سال جاری، بیایید همبستگی خود را با مردم افغانستان اعلام کنیم و از تلاش آنها برای بدست آوردن حقوق شان، حمایت کنیم.