نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

بازگشت به صفر؛ طالبان و ورزش زنان

  • سایه
  • 25 قوس 1401
ورزش زنان
Photo: Rahmatullah Alizadah / Xinhua via Getty Images

زندگی زنان در افغانستان بعد از قدرت­­گیری گروه طالبان دچار دگرگونی و عقب‌گرد عمیق شده است. منع فعالیت‌های ورزشی در کنار دیگر محدویت‌های ضد انسانی این گروه تروریستی بالای زنان یکی از موردهایی است که دست‌آوردهای چشم‌گیر زنان در این زمینه را به سوی تاریکی سوق می‌دهد.

در دو دهه گذشته زنان در بیشتر از 25 رشته ورزشی از مجموع 51 رشته ثبت شده در ریاست تربیت بدنی افغانستان فعالیت داشتند که در رشته‌های مختلف مسابقات بین‌المللی توانسته بودند مدال کسب کنند. حدود پنج هزار ورزشکار زن تا سال 1400 خورشیدی و قبل از سقوط نظام جمهوری در ریاست تربیت بدنی افغانستان ثبت شده بودند. قابل یادآوری است که سایت رسمی ریاست تربیت بدنی که اکنون زیر اداره گروه طالبان است، اکثر جزئیات در مورد ورزش زنان را از این سایت برداشته است.

فوتبال، والیبال، بایسکل‌رانی، کاراته، تکواندو از جمله رشته‌های ورزشی بودند که بیشتر از سایر رشته‌ها در میان دختران و زنان ورزشکار محبوبیت داشتند. پس از روی کار آمدن گروه طالبان، تعدادی از ورزشکاران زن توانستند افغانستان را ترک کنند و به کشورهای امن‌تری پناه ببرند، اما هنوز تعداد زیادی از این ورزشکاران در داخل افغانستان به گونه مخفی زندگی می‌کنند.

راحله(نام مستعار) دختری که بیشتر از شش سال در رشته تکواندو کار کرده است پس از ممنوعیت ورزش زنان دچار ناامیدی شده است.

او به نیمرخ گفت: «وقتی طالبان به قدرت رسید و کارم را از دست دادم، امیدم به ورزش بود که بتوانم از این طریق فشارهای روانی‌ام را کمتر کنم، اندکی نگذشت که دستور بسته شدن کلپ‌های زنانه از سوی طالبان صادر شد. از آن روز به بعد تمام امیدم را از دست داده‌ام.»

راحله در زمان نظام جمهوری بخاطر فسادی که در کمیته‌های تربیت بدنی جریان داشته، نتوانسته بود عضویت تیم ملی تکواندو را بگیرد.

«در مسابقات انتخابی تیم ملی تکواندو خیلی خوب درخشیدم، ولی نتوانستم شامل تیم شوم و به جایم دخترانی را گرفتند که واسطه داشتند.»

اما او دست از تلاش بر نداشت و یک کلپ تمرینی را برای دختران ایجاد کرد. «در اوایل فقط خواهرانم را تمرین می‌دادم، همسایه‌ها خبر شدند و بعد از سه ماه تعداد دختران بیشتر از 40 نفر شده بود.»

راحله تا یک روز پیش از سقوط کابل با شور و هیجان به شاگردانش تمرین هنر رزمی تکواندو را آموزش می‌داد.

«وقتی در هرات جنگ بود خیلی نگران بودم و ذهنم درگیر این بود که اگر طالبان بیایند چه بلایی بر سر ما خواهد آمد، ولی با آن هم با انرژی می‌آمدم و تمام ترس‌هایم را با دویدن و تمرین فراموش می‌کردم.»

همچنان بخوانید

کلپ فیتنس بانوان افغانستان

اوج و افول زینب و آرزوهایش

25 جدی 1401
ورزش زنان افغان

ورزش؛ میـوه‌‌ی ممنوعه برای زنان

19 جدی 1401

بیشتر از 18 ماه می‌شود که راحله نتوانسته است حتا کفش و لباس تمرینش را بپوشد. این مدت تمام روزهایش را با ترس گذرانده مبادا شناسایی شود.

«بعد از اینکه طالبان وارد کابل شدند، لباس و تمام وسایل ورزشی‌ام را پنهان کردم. وقتی تلاشی خانه به خانه شروع شد تمام عکس‌هایم را سوزاندم که به دست طالبان نیافتد.»

لطیفه حیدری، عضو پیشین تیم ملی کاراته و یکی از مدال‌آوران بین‌المللی این رشته برای افغانستان از جمله صدها ورزشکار زن است که با آمدن گروه طالبان توانست بعد از سپری کردن مشکلات زیاد افغانستان را ترک کند.

«روزی که کابل سقوط کرد در دانشگاه بودم، وقتی خبر شدم که طالبان وارد کابل شده، اولین چیزی که به یادم رسید پنهان کردن وسایل ورزشی‌ام بود تا طالبان پیدا نکنند.»

لطیفه در دایکندی، یکی از محروم‌ترین ولایت‌های افغانستان متولد شده است. او زمانی که دوره متوسطه مکتب را تمام می‌کند بخاطر نبود زمینه آموزش بهتر برای دختران همراه با خانواده‌اش به کابل می‌آیند و بخاطر علاقه‌اش به هنرهای رزمی -با وجود تمام مخالفت‌های خانواده‌اش- موفق می‌شود در یکی از کلپ‌های زنانه ثبت نام کند.

او از زمانی حرف می‌زند که ورزش کردن دختران در میان مردم تابو بود و اکثر خانواده‌ها ورزش کردن دختران شان را شرم می‌دانستند. «از کودکی به ورزش و هنرهای رزمی علاقه داشتم، زمانی که به کابل آمدم کوشش کردم جایی را برای تمرین پیدا کنم که استاد خانم داشته باشد تا خانواده‌ام کمتر مخالفت کند.»

لطيفه حیدری

لطیفه با دوازده سال فعالیت در این رشته توانسته است در سال‌های 2016 و 2017 میلادی در مسابقات بین‌المللی کاراته که در کشور ایران برگزار شده بود مقام دوم و سوم را کسب کند. او همچنان در سال 2018 در مسابقات آسیایی که در کشور اندونیزی برگزار شده بود از افغانستان نمایندگی کرد.

آخرین باری که لطیفه حیدری از افغانستان نمایندگی کرد، سال 2019 در مسابقات جهانی امارات متحده عربی  بود که توانست در این مسابقات از میان نماینده‌های  32 کشور جهان مدال برنز را به افغانستان بیاورد.

سونیا (نام مستعار) 17 ساله،‌ عضو فدراسیون فوتبال افغانستان بوده است. او به نیمرخ گفت: «از بسته شدن مکتب‌ها کمی بعدتر برادرم گفت طالبان ورزش کردن دختران را هم منع کرده،  هرچه امید داشتم با همان چند کلمه برادرم از بین رفت.»

سونیا از ۱۲ سالگی به فوتبال روی آورده بود و با استعدادی که در فوتبال بازی کردن داشته یک سال بعد از شروع توانسته بود عضویت فدراسیون فوتبال افغانستان را بگیرد.

«اصلا فکر نمی‌کردم که طالبان بتواند کابل را بگیرد. هفته سه روز زیر نظر استاد تمرین می‌کردیم. در روزهای تمرین به امید بازی کردن برای تیم ملی تمام تلاشم را برای بهتر شدن انجام می‌دادم.»

اعدام زن در قاضی استادیوم

سونیا از اولین روزهایی که برای تمرین می‌رفته می‌گوید: «یک روز استاد ما داشت در مورد میدان فوتبال و قوانین بازی صحبت می‌کرد، وقتی می‌خواست در مورد دایره وسط میدان حرف بزند، گفت: در سال 1378 گروه طالبان زنی را در استادیوم غازی درست داخل همین دایره و بالای خط سفید وسط میدان با مرمی به سرش زدند.»

«اول نمی‌دانستم آن زن کی بوده، وقتی در موردش خواندم و عکسش را دیدم همیشه به او فکر می‌کردم. در زمان تمرین وقتی توپ به قسمت دایره سفید میدان فوتبال می‌رسید حس می‌کردم زرمینه هنوز همان‌‌جا نشسته است.»

او می‌گوید وقتی طالبان کابل را گرفت، برای چندمین بار به یاد زرمینه افتاده و دعا می‌کرده که نکند استادیومهای فوتبال دوباره به میدان تحقیر و کشتن زنان بدل شود.

«حالا هر روز می‌بینم که طالبان بدتر از چیزی استند که من تصور می‌کردم. هر روز زن و مرد را در استدیوم‌ها شلاق می‌زنند، گروه طالبان بدون اینکه جرم ‌کسی ثابت شده باشد محاکمه صحرایی می‌کنند.»

شریف (نام مستعار) استاد یکی از رشتههای ورزشی در کابل است. او به نیمرخ گفت تا قبل از آمدن گروه طالبان بهترین و با استعدادترین شاگردانش را دختران تشکیل می‌داد، ولی حالا هر چند روز یک‌‌بار ماموران امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان به کلپ سر می‌زنند و هشدار می‌دهند اگر دختران را تمرین بدهید مجازات سنگین در انتظار شماست.

جنگجویان طالبان با تهدید و ارعاب از پسران ورزشکار در کلپ‌ها خواسته‌اند، در مورد ورزش دختران برای این گروه جاسوسی کنند و در صورتی که استادان شان دختران را تمرین بدهند حتما به افراد این گروه خبر دهند وگرنه مجازات خواهند شد.

یکی از این ورزشکاران به نیمرخ گفت: «افراد طالبان چند بار به کلپ ما آمدند و هشدار دادند که باید با حکومت اسلامی همکاری کنیم و از ما خواستند اگر دختران در کلپ‌های تان تمرین کرد به آنها خبر دهیم. ما را تهدید کردند که اگر این کار را نکنیم و آن‌‌ها خبر شوند دختران ورزش می‌کنند همه‌ی ورزشکاران  این کلپ را شلاق خواهند زد.»

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: ورزش
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN