امانالله خان، پادشاه سابق افغانستان، پس از بازگشت از سفراروپا، شوروی سابق و ترکیه، تلاش برای اصلاحات و نوگرایی را شدت بخشید.
او در سال 1307 خورشیدی برای انجام اصلاحات در حکومت داری و قوانین کشور، لویه جرگهای را با حضور 1100 نفر در پغمان کابل برگزار کرد.
در این جرگه بود که برای اولین بار ثریا طرزی، ملکه افغانستان، بدون حجاب در محضر عام ظاهر شد و در پایان این جرگه شاه به زنان دستور داد که از ملکه پیروی کنند.
ملکه ثریا، دخترمحمود طرزی بود که سالها در دمشق و ترکیه زندگی کرده بود و به سنت شکنی علاقه داشت. برداشتن حجاب در آن روزگار، هرچند که با حمایت دولت و قانون انجام شد، اما یک اقدام جسورانه بود.
ثریا در سال 1278 خورشیدی در شهر دمشق سوریه و در تبعید به دنیا آمد. آموزشهای اولیه را از پدرش، محمود طرزی، فرا گرفت و با ارزشهای مدرن در دمشق آشنا شد.
پس از پایان تبعید خانواده طرزی در دوره حبیبالله خان، ثریا به همراه پدرش در اوایل قرن بیستم به افغانستان بازگشت.
او پس از بازگشت به افغانستان به دلیل ارتباط خانوادگی با خاندان شاه، با امانالله، پسر حبیبالله خان، آشنا شد و باهم ازدواج کردند.
در آن زمان امانالله والی کابل و فرمانده ارتش افغانستان بود، اما پس از آنکه پدرش در 20 فیبروری 1919 درلغمان کشته شد، او قدرت را در دست گرفت و اعلام پادشاهی کرد و ثریا ملکه افغانستان شد.
ثریا طرزی نقش مهمی در روند اصلاحات اجتماعی که امانالله خان آغاز کرده بود داشت و همواره همراه او در اجتماع، جلسات دولتی و سفرهای خارجی ظاهر میشد.
او توجه ویژه به مسائل مربوط به زنان داشت، زنان را تشویق به آموزش و استقلال میکرد و با حمایت او اولین مکتب(عصمت، 1299)، اولین شفاخانه (مستورات 1302) و نشریه زنانه ( ارشادالنسوان، 1300) و تأسیس شد.
در سال 1929 میلادی، امانالله خان به دلیل مخالفتهای شدید جامعه سنتی با برنامههای اصلاحاتی او، مجبور به کنارهگیری از سلطنت شد و به تبعید رفت. ثریا نیز همراه همسرش به شهر رم ایتالیا رفت و زندگی در تبعید را آغاز کردند.
ملکه ثریا در 20 فیبروری 1968 در شهر رم درگذشت و جسدش پس از انتقال به افغانستان، در شهر جلال آباد، کنار مقبره امانالله خان، به خاک سپرده شد.
مجله تایمز در سال 2020 میلادی، او را به عنوان یکی از صد زن تأثیرگذار قرن 21 معرفی و عکسی از او را در این مجله چاپ کرد.