نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

ثریا طرزی؛ اولین زنی که در افغانستان کشف حجاب کرد

  • ارزگانی
  • 28 قوس 1401
ملكه ثریا

امان‌الله خان، پادشاه سابق افغانستان، پس از بازگشت از سفراروپا، شوروی سابق و ترکیه، تلاش برای اصلاحات و نوگرایی را شدت بخشید.

او در سال 1307 خورشیدی برای انجام اصلاحات در حکومت داری و قوانین کشور، لویه جرگه‌ای را با حضور 1100 نفر در پغمان کابل برگزار کرد.

در این جرگه بود که برای اولین بار ثریا طرزی، ملکه افغانستان، بدون حجاب در محضر عام ظاهر شد و در پایان این جرگه شاه به زنان دستور داد که از ملکه پیروی کنند.

ملکه ثریا، دخترمحمود طرزی بود که سال‌ها در دمشق و ترکیه زندگی کرده بود و به سنت شکنی علاقه داشت. برداشتن حجاب در آن روزگار، هرچند که با حمایت دولت و قانون انجام شد، اما یک اقدام جسورانه بود.

ثریا در سال 1278 خورشیدی در شهر دمشق سوریه و در تبعید به دنیا آمد. آموزش‌های اولیه را از پدرش، محمود طرزی، فرا گرفت و با ارزش‌های مدرن در دمشق آشنا شد.

پس از پایان تبعید خانواده طرزی در دوره حبیب‌الله خان، ثریا به همراه پدرش در اوایل قرن بیستم به افغانستان بازگشت.

او پس از بازگشت به افغانستان به دلیل ارتباط خانوادگی با خاندان شاه، با امان‌الله، پسر حبیب‌الله خان، آشنا شد و باهم ازدواج کردند.

در آن زمان امان‌الله والی کابل و فرمانده ارتش افغانستان بود، اما پس از آنکه پدرش در 20 فیبروری 1919 درلغمان کشته شد، او قدرت را در دست گرفت و اعلام پادشاهی کرد و ثریا ملکه افغانستان شد.

ثریا طرزی نقش مهمی در روند اصلاحات اجتماعی که امان‌الله خان آغاز کرده بود داشت و همواره همراه او در اجتماع، جلسات دولتی و سفرهای خارجی ظاهر می‌شد.

او توجه ویژه به مسائل مربوط به زنان داشت، زنان را تشویق به آموزش و استقلال می‌کرد و با حمایت او اولین مکتب(عصمت، 1299)، اولین شفاخانه (مستورات 1302) و نشریه زنانه ( ارشادالنسوان، 1300) و تأسیس شد.

همچنان بخوانید

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

18 دلو 1401
نجمه

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

در سال 1929 میلادی، امان‌الله خان به دلیل مخالفت‌های شدید جامعه سنتی با برنامه‌های اصلاحاتی او، مجبور به کناره‌گیری از سلطنت شد و به تبعید رفت. ثریا نیز همراه همسرش به شهر رم ایتالیا رفت و زندگی در تبعید را آغاز کردند.

ملکه ثریا در 20 فیبروری 1968 در شهر رم درگذشت و جسدش پس از انتقال به افغانستان، در شهر جلال آباد، کنار مقبره امان‌الله خان، به خاک سپرده شد.

مجله تایمز در سال 2020 میلادی، او را به عنوان یکی از صد زن تأثیرگذار قرن 21 معرفی و عکسی از او را در این مجله چاپ کرد.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN