نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین مجری زن در رادیـو افغانستان

  • ارزگانی
  • 28 قوس 1401
رقمه حبيب ابوبکر

اولین روزهای بهار سال 1320 خورشیدی بود و رادیو کابل پس از یک وقفه 13 ساله، دوباره نشرات خود را آغاز کرده بود.

رادیو کابل نشرات خود را در دو نوبت تنظیم کرده بود؛ نشرات صبحگاهی و شامگاهی. صبح‌ها یک ساعت برنامه زنده داشت و شامگاه از ساعت هفت شام به مدت دو ساعت برنامه‌های متنوع برای مخاطبان خود پخش می‌کرد.

در نوشته‌های موجود در مورد اولین گوینده زن در رادیو کابل از دو زن نام برده شده است؛ رقیه حبیب ابوبکر و لطیفه کبیر سراج.

ظاهر طنین در کتاب افغانستان در قرن بیستم به نقل از دکتر عبدالاحمد جاوید که در سالهای دهه پنجاه میلادی مسئول رادیو افغانستان بوده، آورده است که: «اولین زنی که صدایش به صورت مطلق از رادیو نشر شد، رقیه ابوبکر یا رقیه حبیب بود که ما به خانه‌اش با دستگاه تیپ ریکاردر (ضبط صوت) رفتیم و صدایش را ضبط کردیم.»

بر اساس اطلاعاتی که دکتر جاوید ارائه کرده است، خانم حبیب در مورد «زن و جامعه ما» سخنرانی کرده و آنها صدایش را ضبط و از رادیو پخش کردند.

بصیر احمد حسین زاده نیز در مطلبی که در مورد تاریخ رادیو در افغانستان نوشته است، خانم رقیه حبیب را در کنار گویا اعتمادی، به عنوان اولین مجریان بخش فارسی رادیو افغانستان معرفی کرده است.

مورخان نگاشته اند که در آن شرایط خانم حبیب مجبور بوده است که با چادری به استدیوی رادیو افغانستان برود و برنامه اجرا کند.

رقیه حبیب ابوبکر در سال 1298 خورشیدی در منطقه چهل‌ستون کابل متولد شد، دوره مکتب را در لیسه مستورات خواند و از دانشکده اجتماعیات دانشگاه کابل، لیسانس گرفت.

او به عنوان معلم، مدیر مسئول مجله میرمن، عضو انجمن تاریخ و آمر نشرات ریاست سره میاشت (هلال احمر) نیز فعالیت کرده است.

او در سال 1343عضو لویه جرگه تدوین قانون اساسی بود و در همین سال به نمایندگی از مردم نواحی اول و دوم شهر کابل، به شورای ملی راه یافت و تا سال 1349 عضو شورای ملی بود.

همچنان بخوانید

نخستین جنرال زن افغانستان - سهیلا صدیق

نخستین جنرال زن در افغانستان

17 دلو 1401
اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

10 دلو 1401

اما وبسایت‌های خبری متعدد از جمله رادیو آزادی و خبرگزاری دولتی باختر و روزنامه دولتی کابل تایمز، در زمان مرگ خانم لطیفه کبیر سراج، او را به عنوان اولین مجری زن در رادیو افغانستان معرفی کرده‌اند.

این وبسایت‌ها، پس از مرگ خانم سراج، در تیترهای خبری خود از او به عنوان اولین مجری زن در رادیو افغانستان، نام برده‌اند.

خبرگزاری باختر در خبری که به مناسبت مرگ خانم سراج منتشر کرده، به نقل از سید مخدوم رهین، وزیر اطلاعات و فرهنگ وقت افغانستان آورده است که: «درآن زمان که رادیو کابل به صدای رسای یک زن ضرورت داشت، او ] لطیفه کبیر سراج[ پیشگام شده و صدای او زمانی‌که نشرات این رادیو به‌گونه مستقیم بود در کنار مجریان مرد درکشورش طنین انداخت.»

اولین مجری زن در رادیـو افغانستان
لطیفه کبیر سراج، عکس از VOA

خانم سراج در کودکی با خانواده‌اش به ایران مهاجرت کرد و دوره مکتب را در شهر تهران به پایان رساند. او با خانواده‌اش در دوره صدارت محمود خان، ( ١٩۴٦– ١٩۵٣ ) دوباره به افغانستان بازگشت.

او پس از بازگشت به افغانستان، مدت یازده سال در لیسه ملالی به عنوان معلم مضامین زبان فارسی، تاریخ و جغرافیه ایفای وظیفه کرد و در عین زمان، با مؤسسه نسوان نیز همکاری داشت و همراه با خواهرش زینب برای رشد هنر تئاتر «زینب ننداری» را تقویت کردند.

خانم سراج در سال 1358 خورشیدی و پس از اشغال افغانستان توسط نیروهای شوروی سابق به پاکستان مهاجر شد و از آنجا به آمریکا رفت.

او زمانی که در آمریکا پناهنده شد، فعالیت خود به عنوان مجری رادیو ادامه داد و ده سال در رادیو «صدای آمریکا» مجری بود.

خانم سراج در 15 عقرب سال 1392 خورشیدی در سن 90 سالگی در آمریکا درگذشت.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN