منابع محلی در ولایت دایکندی میگویند که طالبان با ایجاد ایستهای بازرسی در شهر نیلی حداقل بیست تن از زنان و دختران را به بهانه پوشش شان توقیف و پس از گرفتن تعهد از خانوادههایشان رها کردهاند.
ماموران امر به معروف و نهی از منکر گروه تروریستی طالبان دیروز (دوشنبه، ۲۸ قوس ۱۴۰۱) چندین تن از زنان و دختران را که اکثر آنها دانشآموز بودند بخاطر نپوشیدن «برقع» در سطح شهر نیلی، داخل رنجرها انداختند و پس از تذکر حجاب و تهدید به مجازات، آنها را رها کردند.
شماری از این زنان میگویند که جنگجویان طالبان در این کار از زنانی که منحیث جوخهی سرکوب در چارچوب پولیس این گروه در دایکندی کار میکنند، نیز کمک میگیرند.
فایزه (نام مستعار) دانشآموز ۱۹ ساله، یکی از دخترانی است که داخل رنجر طالبان انداخته شده، او به نیمرخ گفت که طالبان خانوادهاش را تهدید به مجازات کرده و پس از گرفتن تعهد او را آزاد کردند.
فایز میگوید درحال رفتن به آموزشگاه بود که در یک ایست بازرسی طالبان توقیف شد.
لباسهای بلند و سیاه پوشیده بودم و بخاطر هوای سرد یک کرتی هم به تنم بود همینکه به ایست بازرسی رسیدم مرا ایستاد کردند و گفتند چرا چادر کلان نپوشیدی؟ من برای شان گفتم که لباسم بلند است و نیاز به چادرنماز نیست، اما آنها بیتوجه به حرفهایم مرا گفتند به رنجر سوار شو!
فايزه
پس ازینکه طالبان با توضیحات فایزه متقاعد نشدند او را داخل رنجر انداختند و یکی از ماموران امر به معروف با لحن تند فایزه را به رعایت پوشش مد نظر شان وادار کرده است.
همینکه سوار رنجر شدم به یاد برنامههای شلاق زدن زنان در ورزشگاهها افتادم و خیلی ترسیده بودم. مامور طالبان به من تذکر داد که سر از فردا بدون چادر گرد (چادرنماز) از خانه بیرون نشو اگرنی پدر یا برادرت را زندانی میکنیم.
فايزه
طالبان پس از گرفتن تعهد از فایزه، به او اجازه دادهاند که به آموزشگاه برود.

شمسیه (مستعار) زن 38 ساله است که دیروز در ایست بازرسی طالبان بخاطر پوشش سنتی و روستاییاش مورد پرسش قرار گرفته و طالبان برای آزادی او به شوهرش تماس گرفتند و سپس آزاد کردند.
شمسیه که برای خرید به بازار شهر نیلی رفته بود به نیمرخ میگوید طالبان بخاطر پوشش سنتی هزارگیاش او را تحقیر کردند.
یک عمر شد که با همین لباسها زندگی کردیم طالبان فکر میکنند که ما به بیعفتی زندگی کردیم که حالا باید بوجی سرکنیم (کنایه به برقع).
شمسیه
شمسیه در ادامه گفت که طالبان او را نیز داخل رنجر انداختند اما قبل از او دو دختر دیگر نیز آنجا بودهاند.
طالبان از چندی پیش نواختن دمبوره، ابزار موسیقی سنتی مردم هزاره و برگزاری جشنهای محلی را نیز ممنوع کرده است. اکنون زنانی که در دایکندی از سوی طالبان بخاطر پوشش سنتی در مناطق هزارهجات، مورد پرسش قرار گرفتهاند میگویند که نگران از بین رفتن فرهنگ بومی هزارهگی اند و طالبان با تحمیل برقع و نقاب و چادرنماز، فرهنگ دیرینه آنان را حذف میکنند. زیرا از گذشتههای دور پوشش زنان در روستاها متفاوت بوده و حتا قبل از آمدن طالبان، پوشش برقع و نقاب سیاه میان زنان دایکندی مروج نبوده است.
قابل یادآوری است که ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان ۱۰ روز قبل در سطح شهر و بازار از طریق بلندگوها اعلام کرده بودند که زنان و دختران ۱۰ روز فرصت دارند تا با پوشش مدنظر طالبان به سطح شهر بیایند و پس از این مدت، با زنان برخورد میکنند.