نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

رویای کودکانه‌ را هم از ما گرفت

  • نیمرخ
  • 14 جدی 1401
خورشید کاظمی

دلنوشته‌ای از خورشید کاظمی، دانش‌آموز صنف دهم در کابل

هنوز چیزی از جنسیت سرمان نمی‌شد که چادر پوشیدیم. پوشیدن چادر در میان آن شور و شوق و دنیایی پر از هیجان سخت‌ترین کار ممکن بود. هنوز چیزی به نام «حیا» در دایره‌المعارف ‌ما نبود که بر خنده های‌مان برچسب «بی‌حیایی»زدند.

دقیق زمانی‌ بر ما برچسب بی‌حیایی زدند که دنیای‌ ما صورتی شده بود. از گٌلک موهای‌مان گرفته تا دامن کشال عروسک‌های‌مان، زمانی‌که داشتن لباس سیندریلا بزرگ‌ترین رویای‌مان بود، با یک آهنگ زیبا به اوج احساس می‌رفتیم، با کوچکترین ناراحتی می‌گریستیم و با کوچک‌ترین خوش‌حالی صدای قهقه‌مان در میان جیغ و داد دیگری محو می‌شد.

بر ما برچسب بی‌حیایی زدند؛ زمانی‌که ما غرق در رویاهای کوچک کودکی بودیم. داشتن الماری پر از لباس‌های رنگارنگ رویای مان بود و کل احساس‌ خود را با بوسه‌ی سفت‌وسخت بر گونه‌های مادر ابراز می‌کردیم. همه‌ی وجود ما پر بود از عشق و مهربانی و همه‌ی هم‌وغم ما شکسته شدن چوری‌های‌مان و پررنگ نشدن خینه‌های عیدی بود.

آری، آن زمان کوچکی نگرانی‌های‌ ما به همان کوچکی آرزوهای‌مان بود. ولی خیلی زود دنیای صورتی و رنگی ما محبوس ذهن‌های محدودی شد که خنده‌های ما را تفسیر کردند به بی‌حیایی، راه رفتن ما شد عشوه‌گری و آزادی‌طلبی ما شد بی‌آبرویی.

آری، از وقتی که قد کشیدیم رویاهای ما را محدود کردند. مدام گفتند تو دختری، دختر که بلند نمی‌خندد، تو دختری مگر دختر هم در جمع حرف می‌زند؟ و همه‌ی این تو دختری‌ها… بود که گاهی آرزو کردیم پسر باشیم و این دردناک‌ترین آرزو بود. آرزویی که شاید درد مشترک هر دختر سرزمین من باشد. این آرزو قلب ما را به آتش کشید؛ چقدر ازخودبیزاری سخت است! ما دچار ازخودبیزاری شدیم چون کل زندگی ما بر مقیاس جنسیت مان سنجش و قضاوت می‌شد.

جنسیت و دختر بودن ما را براساس عقیده و سیاست سنجیدند و محکوم کردند. آن‌ها ابزاری به نام دین در اختیار داشتند. به نام دین آزادی را از ما را گرفتند، ما را به نام دین خانه‌نشین کردند، به نام دین درهای مکتب‌های ما را بستند و به نام دین آرزوهای خیلی‎‌ها را در گوشه‌های قلب‌های‌شان دفن کردند. در حالی‌که خود تمام‌قد علیه علم و عقل به پا ایستاده‌اند، گفتند دختر ناقص‌العقل است. در حالی‌که با فریاد بلند نسل جدید دختران مبارز خیابانی، در قعر و انزوای سیاسی سقوط کردند، بازهم این شگفتی و توانایی زنان را انکار کردند و گفتند دختر است و سروصداهای دیگ و بشقاب، گفتند دختر است و دوختن پارگی‌های گوشه کنار پیرهن شوهر.

ولی نه، همه را آن‌ها گفتند، ما که نپذیرفتیم. آن‌ها گفتند و ما تمام‌قد علیه این تفکر ایستادیم. آری، ما سکوت نکردیم چون از سکوت در برابر این زن‌ستیزی آشکارا کاری ساخته نیست بلکه فضای جولان توحش را راحت‌تر می‌سازد و بس. در اوج محدودیت و محرومیت، بازهم در ما امید است و تلاش؛ ما دل‌خوش به آنیم که روزی فرا خواهد رسید که این عقده‌ها سر باز کند و هر گلو فریاد آزادی سر دهد.

آری، ما دیگر نخواهیم گذاشت آرزوی دختران این سرزمین همچون خودشان در گوشه کنار خانه و آشپزخانه خاک بخورد. وقتی آن روز فرا رسد دیگر نخواهیم گذاشت فرخنده‌ها را در روی خیابان به آتش بکشند و رخشانه‌ها را سنگسار کنند. دیگر نخواهیم گذاشت دختری به پارگی‌های لباس شوهرش فکر کند، ولی هنوز هم جلوی آیینه در کوچه پس‌کوچه‌های ذهنش دختری با موهای پریشان، لباس گل‌گلی و لبخند شاد ساز بزند و برقصد. آن روز ما با همه‌ی توان مان بر خواهیم خاست و حق مان را خواهیم گرفت و به دنیا ثابت خواهیم کرد که نسل جدید دختران این سرزمین ناتوان نیست!

بدون شک، آنگاه مرزی را که به نام جنسیت برای تفکیک آدم‌ها کشیده‌اند، از بین خواهد رفت و مقیاس قضاوت جنسیت نخواهد بود، خنده به بی‌حیایی تفسیر نخواهد شد و دل‌خوشی‌های کودکانه نه فقط رویا، بلکه تجربه‌ی نسل جدید دختربچه‌های این ملک خواهد بود.

همچنان بخوانید

650 روز سیاه

650 روز سیاه

30 ثور 1402
کودک معلول و رنج عبور از خشونت جامعه

کودک معلول و رنج عبور از خشونت جامعه

15 ثور 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حق آموزش زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. Nooria says:
    5 ماه پیش

    دختران آفتاب

    تک تک عکس ها را از نظر می گذرانم بارها و بارها ؛حس میکنم صدای نفس‌ ‌کشیدن تان می ‌شنوم را از درون عکس های تان ؛زنده اید حتی در عکس های محصور شده، پر از شور و امید، پر از شادی و لبخند .
    چطور نمیتوانند این همه زیبایی را ببینند ؟
    آری میدانم: ترسو ها
    آنهایی که از همه چی می ترسند حتی از تار موهای بر باد رفته زنی بی پناه .

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»
هزار و یک شب

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402

نویسنده: مزدک معصومیت و نشاط از سراسر وجودش می‌بارد. غرق در زندگی و جهان کودکانه‌اش است. بی‌خیال از ناملایمتی‌های جهان پیرامونش هر گاه و بیگاه را با دنیایی از آرزوهای دل‌انگیز و کودکانه‌اش به سوی خواسته‌ها و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00