نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین وزیر زن در افغانستان

  • ارزگانی
  • 20 جدی 1401
کبرا نورزی

بعد از تصویب سومین قانون اساسی افغانستان در سال 1964 میلادی، برای اولین بار زنان حق رأی و انتخاب شدن به عنوان نماینده مجلس را به دست آوردند.

پس از این تغییرات قانونی، شماری از زنان به مناصب بلند حکومتی تعیین شدند و از جمله کبرا نورزی به عنوان «وزیر صحیه» منصوب شد و نامش به عنوان اولین زنی که در تاریخ افغانستان به مقام وزارت رسیده است، ثبت شد.

کبرا نورزی در سال 1932 در کابل متولد شد و در لیسه ملالی تا صنف دوازدهم درس خواند. او سپس وارد دانشکده‌ی ساینس دانشگاه کابل شد و در سال 1958 برای ادامه تحصیلات عالی خود به فرانسه رفت.

او پس از فراغت از دانشگاه کابل، به عنوان معاون لیسه ملالی تعیین شد و سپس مدیریت این لیسه را به عهده گرفت. او اولین شهروند افغانستان بود که مدیریت این لیسه را به عهده گرفت و پیش از آن، معلمان فرانسوی این لیسه را مدیریت می‌کردند.

خانم نورزی در زمان مدیریت خود، کتابخانه لیسه ملالی را توسعه داد و لابراتوار کیمیا و فزیک آن را با تجهیزات متناسب آن زمان، مجهز کرد.

او بین سال‌های 1952 تا 1957 علاوه بر مدیریت لیسه ملالی، به عنوان رییس «دانشکده‌ی نسوان» دانشگاه کابل و رییس موسسه نسوان نیز فعالیت می‌کرد.

موسسه نسوان در سال 1957 به «د میرمنو تولنه» تغییر نام داد و به عنوان موسسه رسمی در دولت ثبت شد و در راستای بهبود وضعیت زندگی زنان و مشارکت آن‌ها در اجتماع، فعالیت می‌کرد.

خانم نورزی در سال 1964 میلادی به عنوان عضو «کمیسیون مشورتی تدقیق قانون اساسی» تعیین شد. این کمیسیون 23 عضو داشت و دو نفر از آن‌ها زن بودند؛ کبرا نورزی و معصومه عصمتی.

اولین وزیر زن در افغانستان

کبرا نورزی یکبار در سال 1965 به عنوان وزیر صحیه تعیین شد و بار دیگر در سال 1967 به کارش در این مقام ادامه داد و تا سال 1969 این سمت را به عهده داشت.

او در زمان وزارت خود به تمام ولایت‌ها و مناطق دور دست افغانستان سفر کرد، چندین کلینیک و شفاخانه اعمار کرد و «انجمن راهنمای خانواده» را در کابل و ولایت‌ها تأسیس کرد.

روزنامه «کابل تایمز – Kabul Times» در شماره روز دوشنبه، ششم دسامبر 1965 خود تقرر خانم نورزی را به عنوان اولین وزیر زن، نشانه‌ای از رشد اهمیت زنان در افغانستان عنوان کرده بود.

این روزنامه همچنین در شماره بیستم دسامبر همان سال مطلبی با عنوان «نخستین وزیر زن» در مورد کبرا نورزی نوشته و گفته است که او پس از گذشت دو هفته از وزارتش، اکنون می‌داند که چه اقداماتی باید توسط وزارت صحت عامه انجام شود.

همچنان بخوانید

نخستین جنرال زن افغانستان - سهیلا صدیق

نخستین جنرال زن در افغانستان

17 دلو 1401
اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

10 دلو 1401

خانم نورزی هیچ‌گاه ازدواج نکرد و از افغانستان خارج نشد و از معدود زنانی بود که در مکان‌های عمومی، بدون روسری حضور می‌یافت.

او در 30 جنوری سال 1986 در منزل شخصی خود واقع در کارته سه کابل وفات کرد و در مقبره «شهدای صالحین» به خاک سپرده شد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN