نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

ستایش از یک انقلاب؛ جایزه سیمون دوبووار به زنان ایران اهدا شد

  • ارزگانی
  • 20 جدی 1401
جایزه سیمون دوبووار

هیأت داوران جایزه سیمون‌دوبووار را به یاد مهسا(ژینا) امینی و در ستایش از جنبش «زن، زندگی، آزادی» به زنان ایران اهدا کرد.

شهلا شفیق، نویسنده‌ی ایرانی، این جایزه را به صورت نمادین و به نمایندگی از زنان ایران، در پاریس دریافت کرد و اظهار امیدواری نمود که این جایزه به زودی به دست برندگان اصلی آن در ایران برسد.

در بیانیه‌ی هیأت داوران این جایزه آمده است: «امروز در ایران فریاد زن، زندگی، آزادی از سوی هزاران مظاهره‌کننده‌ی زن و مرد سر داده می‌شود. خیزش زنان به نبرد تمامی یک نسل برای آزادی بدل شده است. هیأت داوران با اختصاص جایزه ۲۰۲۳ به زنان ایرانی و به یاد مهسا امینی از این جنبش فراگیر حمایت می‌کند.»

در مراسم اهدای این جایزه کلیپی از مبارزه‌ی زنان و مردان ایرانی در برابر خشونت و تبعیض جنسیتی حکومت آن کشور پخش شد و دریا دادور، خواننده‌ی مشهور ایرانی، آهنگ «برای…» را که شروین حاجی‌پور در حمایت از خیزش زنان ایران تهیه کرده بود، بازخوانی کرد.

جایزه سیمون‌دوبووار امسال برای دومین‌بار به زنان ایران اهدا شد. در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز این جایزه به فعالان زن کمپاین «یک میلیون امضا»که برای دادخواهی در مورد لغو قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان در ایران ایجاد شده بود، اهدا شد و سیمین بهبهانی، به نمایندگی از فعالان این کمپاین این جایزه را دریافت کرد.

جایزه سیمون ‌دوبووار به چه کسانی اهدا می‌شود؟

جایزه سیمون ‌دوبووار در سال ۲۰۰۸ میلادی و به مناسبت صدمین سال تولد این فیلسوف و نویسنده‌ی فمینیست، بنیان گذشته شد.

این جایزه را ژولیا کریستوا، نویسنده و فمینیست معروف بلغاری-فرانسوی بنیان‌ گذاشت و برای مدتی ریاست هیأت داوران آن را نیز به عهده داشت.

امسال ریاست هیأت داوران این جایزه را سیلوی له بون دوبووار، دخترخوانده‌ی سیمون ‌دوبووار به عهده داشت.

این جایزه به افراد و گروه‌هایی اهدا می‌شود که برای آزادی جنسیتی و حقوق بشر در کشورهای مختلف جهان مبارزه می‌کنند.

از سال ۲۰۰۸ تاکنون این جایزه به فعالان حقوق زنان در کشورهای مختلف اهدا شده است؛ از جمله ملاله یوسف‌زی، فعال حق آموزش زنان از پاکستان در سال ۲۰۱۳ برنده‌ی این جایزه شناخته شد.

همچنان بخوانید

در شهر مردانه‌ی ترینکوت

در شهر مردانه‌ی ترینکوت

16 جدی 1401
روایت یک روز عادی زنان در فضای مسموم طالبانی

روایت یک روز عادی زنان در فضای مسموم طالبانی

16 جدی 1401

تاکنون علاوه بر جنبش‌های زنان ایران، دو نهاد دیگر مربوط به زنان نیز برنده‌ی این جایزه بین‌المللی شناخته شده‌اند؛ انجمن زنان دموکرات تونس و موزیم ملی زنان هنرمند در آمریکا.

انجمن زنان دموکرات تونس در سال ۲۰۱۲ میلادی و یک سال پس از سرنگونی حکومت زین‌العابدین بن علی، به دلیل نقش برجسته آن در انقلاب تونس، برنده این جایزه شد.

موزیم ملی زنان هنرمند در سال ۲۰۱۵ میلادی جایزه سیمون ‌دوبووار را به دست آورد. این موزیم، یک نهاد خصوصی و غیرانتفاعی در آمریکا است که دستاوردهای هنری زنان در هنرهای بصری، نمایشی و ادبی اختصاص یافته است و تا سال ۲۰۱۵ میلادی ۴۵۰۰ نقاشی، مجسمه و هنر تزئینی زنان هنرمند را جمع‌آوری کرده بود و به دلیل این موفقیت برنده این جایزه شد.

تسلیمه نسرین، نویسنده‌ی بنگلادیشی، سارا گارسیا گروس، فعال سالوادوری، آسلی اردوغان، نویسنده‌‌ی اهل ترکیه، آی‌ژیا اومینگ، فعال حقوق زنان چینی، باربارا آنا نو واکا، از انجمن نجات زنان لهستان، میشل پروت، تاریخ‌شناس فرانسوی و لیود میلا اولیتسکایا، رمان‌‌نویس و فعال مدنی روسی، از جمله دیگر برندگان این جایزه هستند.

مرگ مهسا امینی و اعتراض زنان ایران

جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران پس از مرگ مشکوک مهسا(ژینا) امینی در بازداشت پولیس امنیت اخلاقی آن کشور(گشت ارشاد) شکل‌ گرفت.

مهسا، دختر ۲۲ ساله اهل شهر سقز کردستان ایران، زمانی که برای بازدید از اقاربش به تهران آمده بود، از سوی گشت ارشاد بازداشت شد و بر اساس ادعای معترضان ایرانی، در اثر لت‌وکوب و شکنجه ماموران گشت ارشاد کشته شد.

در پی مرگ این دختر جوان، اعتراضات گسترده علیه دولت و علیه «پوشش اجباری» در ایران و با شعار «زن، زندگی، آزای» به راه افتاد که اکنون به یک جنبش گسترده مردمی تبدیل شده است و بسیاری از آن به عنوان «انقلاب زنان ایران» یاد می‌کنند.

اکنون که بیش از صد روز از خیزش سراسری مردم ایران و اعتراضات زنان این کشور می‌گذرد، معترضان با سرکوب گسترده از سوی حکومت جمهوری اسلامی مواجه هستند.

تاکنون صدها معترض از سوی مأموران دولت ایران در خیابان‌ها کشته، هزاران نفر دیگر بازداشت و چندین معترض نیز اعدام شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرده است که تاکنون 481 نفر از معترضان توسط مأموران دولت ایران کشته شده‌اند و دست‌کم 109 معترض در خطر صدور حکم و یا اجرای حکم اعدام قرار دارند.

جنبش زن، زندگی، آزادی با حمایت گسترده بین‌المللی مواجه شده است و هنرمندان، فعالان حقوق زن و کشورهای مختلف حمایت خود را از اعتراضات زنان و شهروندان ایران اعلام کرده‌ و خشونت و سرکوب علیه معترضان از سوی دولت ایران را محکوم کرده‌اند.

در افغانستان نیز زنان معترض کشور بارها حمایت خود را از اعتراضات زنان در ایران اعلام کرده‌ و گفته‌اند که در هر دو کشور، زنان «به جرم زن بودن» کشته می‌شوند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: پوشش اجباریحجاب
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
صابره
هزار و یک شب

سرنوشت صابره؛ از میز مطالعه به دود آشپزخانه

2 حمل 1402

صابره، 17 ساله، تازه امسال مکتب را به پایان رسانده است. در حالیکه هنوز با اعتماد به نفس می‌گوید لیسانس خود را از یک دانشگاه معتبر بین‌المللی خواهد گرفت، احساس می‌کند وضعیت کشور او را به سوی قفس تنور و آشپزخانه می‌راند.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00